utorok 25. októbra 2011

Kendare Blake: Anna dressed in blood /Anna #1/ - recenzia

Autor: Kendare Blake
Názov: Anna dressed in blood
Vyšlo v USA:  17. októbra 2011
Vyšlo v SR: nie
Počet strán: 320
Vydavateľstvo: Ton Books
Anotácia z goodreads /môj preklad/:
Cas Lowood zdedil nezvyčajné povolanie: Zabíja mŕtvych.

Tak ako jeho otec pred ním, pokým nebol brutálne zavraždený duchom, ktorého hľadal, aby ho zabil. Teraz, vyzbrojený otcovou mysterióznou a smrteľnou prísahou, Cas cestuje po krajine so svojou matkou-domácou čarodejnicou a ich duchov vyhľadávajúcou mačkou. Spolu nasledujú legendy a miestne tradície, pokúšajúc sa udržať krok s vražednými mŕtvymi—držiac otravné veci ako budúcnosť a priatelia v šachu.

Keď prídu do nového mesta, aby našli ducha, ktorého miestny nazývajú Anna odetá v krvi, Cas neočakáva nič mimo bežného: vystopovať, loviť, zabiť. Namiesto toho nachádza dievča zapletenú do kliatieb a hnevu, ducha, akého nikdy predtým nečelil. Stále má oblečené šaty, ktoré mala na sebe keď ju brutálne zavraždili v 1958: pôvodne biele, teraz sfarbené na červeno, z ktorých kvapká krv. Od jej smrti, Anna zabila každú osobu, ktorá sa opovážila vstúpiť do opusteného Viktoriánskeho domu, ktorý kedysi nazývala domovom .

Ale pre akýkoľvek dôvod, ušetrila Casov život.

Kendare Blake nás uvedie do tajomného sveta 17-ročného Theaseusa Cassia Lowooda, mimochodom neznáša toto meno preto ho všetci volajú Cas, ktorý po otcovej smrti, presne ako on, loví duchov. Po otcovi zdedil schopnosť vidieť duchov, ktorí ostali pripútaní k zemi. Niekto si možno bude myslieť, že spisovateľka pozerala príliš často seriál Supernatural, ja hovorím nech. Úvod sa vám môže zdať veľmi podobný. Chlapec na cestách zabíja krvilačné bytosti, ale po pár kapitolách je to úplne iný príbeh.  Štýl, akým je kniha písaná vás donúti prevracať jej stránky rýchlosťou blesku a keď si poviete, že už ju odložíte, stane sa niečo čo vás doslova pripúta, aby ste čítali ďalej.

Cas je obyčajný - neobyčajný tínedžer, ktorý nemá až taký ľahký život. Otca mu zavraždil duch, nemá kamarátov, jeho matka je čarodejnica a jej kocúr ho nikdy nemal v láske. Po vražde otca sa Casovi v mysli vynára otázka „Ako je to možné?“ predsa by nebol neopatrný. Od svojich siedmych rokov zbiera informácie o vrahovi – duchovi, aby sa mu jedného dňa postavil zoči-voči a pomstil smrť blízkej osoby.

Po tom ako mu Daisy podhodí ďalší prípad sa Cas s mamou sťahujú do Thunder Bay. Všetko má byť ako obvykle. Cas nájde ducha, zistí si o ňom podrobnosti a napokon ho zabije. Ale názor zmení v momente, keď sa prvýkrát stretne s duchom, ktorého má zabiť. Po meste sa traduje legenda o Anne Korlovovej, pôvodom Fínky, ktorá bola brutálne zavraždená. Moje srdce zaplesalo, keď Kendare v tejto knihe spomenula Fínsko, mnou najobľúbenejšiu krajinu, ale späť ku knihe. Od svojej smrti Anna zabila všetkých ľudí, ktorí sa opovážili vkročiť do jej domu.

Cas prichádza do mesta pripravený, s úmyslom, čím skôr vybaviť túto záležitosť. Čoskoro zistí, že Anna odetá krvi, ako ju miestny nazývajú, nie je len tak hocijaký duch. Z nejakého bližšie nedefinovaného dôvodu ušetrila jeho život. Musí zistiť ako presne Anna zomrela, aby ju mohol poslať preč, ale to je ťažšie ako sa zdá . . .

Po prvýkrát bude potrebovať pomoc, aby vyriešil tento prípad, ktorá prichádza v podobe Thomasa, Carmel a Willa. Spoločne sa snažia odhaliť pravdu o Anne, ktorá je krutejšia ako si niektorí z nich predstavoval. Will obviňuje Casa zo smrti jeho najlepšieho priateľa, ktorého zavraždila práve Anna.

 A čo vrah Casovho otca? Ten mu nedáva spávať už poriadne dlho a zistí, že je bližšie ako by mu bolo milé.

Keď som čítala túto knihu bola som nadšená už len z anotácie a prekrásnej obálky. Každou pribúdajúcou stránkou vo mne vzrastalo napätie ako bude príbeh pokračovať. Ja osobne mám veľmi rada príbehy o duchoch. Aj keď som knihu čítala za denného svetla behali mi po chrbte zimomriavky. Kendare má dar opisovať a to veľmi dobre. A keď som vás ešte nepresvedčila, aby ste siahli po tejto knihe, poviem vám, že má všetko čo dobrá kniha má mať. Zasmejete sa, poplačete si, budete sa báť, bude vám záležať na postavách a čo je hlavné zamilujete si aj Annu.

Podľa mňa, kniha je vynikajúcou filmovou predlohou. Pevne verím, že sa jej jedného dňa dočkáme. Kniha dostáva odo mňa plných 5 hviezdičiek za skvelý a dobre napísaný príbeh, postavy, prostredie, v ktorom sa kniha odohráva.

Dočkáme sa aj pokračovania s názvom Girl of nightmares, na ktoré som veľmi zvedavá hlavne po takom konci akým skončila Anna dressed in blood.



7 komentárov:

  1. Ta obálka je tedy hodně zajímavá, ale ta dívka na ní mi připadá tak trošku uměla, jestli víš, jak to myslím. Vlající vlasy a tak.. Ale jinak, podle tvojí recenze si myslím, že neklame obálkou a obsahuje to, co obsahovat má.
    Jestli kniha někdy vyjde v češtině, tak si jí po tvé recenzi určitě ráda pořídím (pokud k tomu budou vhodné podmínky) :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Když nad tím tak teď přemýšlím, hned bych si tu knihu přečetla klidně i v angličtině :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak môžem ti poslať na mail ebook ak by si chcela :) tak obálka môže klamať ale obsah naozaj stojí za to :) snažila som sa vyvarovať spoilerom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmmm, duchovia? No... Noooooo.... Nie moja šálka kávy, z tých mi behá mráz po chrbte už len keď o nich čítam. Supernatural to pripomínalo aj podľa tvojej recenzie, ale podľa toho samozrejme nič nesúdim a stále som rozhodnutá knihu pripísať na zoznam. Oh, a samotná recenzia je napísaná veľmi zaujímavo, takto obsiahlejšie by si na to mala ísť častejšie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no tak ked si knihu prečítaš tak supernatural z toho isto nebude :) dakujem, budem sa snažiť písať takéto recenzie častejšie :) mna to baví :) a že obsiahla? nepovedala by som, myslím, že je ešte krátka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, veľmi dobrá recenzia, túto knihu som si všimla už dávnejšie a tiež by som si ju rada prečítala. Len na ňu ešte musí prísť rada :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No určitě bych měla zájem :) Protože se mi tvoje recenze líbila :)
    VerusSs@email.cz

    OdpovedaťOdstrániť