pondelok 10. októbra 2011

NEPREHLIADNITE: Little Ramblings

Minulý týždeň ste mali možnosť dozvedieť sa čosi viac o Whisper of my mind. Tretím príspevkom do rubriky NEPREHLIADNITE alebo odporúčané blogy je blog s názvom Little Ramblings, ktorý vlastní Luu.


Luu svoj blog založila v januári 2010, čiže onedlho to budú krásne dva rôčky, ktoré bude sláviť. Na svojom blogu Luu zverejňuje recenzie prevažne o YA /young adult/ knihách, ktoré naozaj stoja za prečítanie. Tiež tu nájdete aj rôzne meme a do pozornosti dávam meme, ktoré hosťuje sama Luu s názvom Top týždňa, ktoré je zaujímavé. Ide o to, aby ste k danej téme vytvorili svojich Top 10 nezáležiac na poradí. Ďalej na Luuinom blogu nájdete rôzne rubriky, ktoré všetky stoja za pozornosť, tak neváhajte a poprezerajte si ich.

Prečítajte si rozhovor, v ktorom Luu hovorí o Little Ramblings, obľúbenom knižnom žánri a knihách všeobecne.

1. Ahoj, najskôr sa nám predstav a povedz niečo o sebe.
Na internete sa predstavujem ako Luu, ale v reálnom svete ma volajú Iva. Pochádzam z posledného česko-slovenského ročníka 1992, študujem na vysokej škole preklad a tlmočenie, a necelé dva roky blogujem o knihách pre mládež, alias young adult.

2. Ako si sa dostala k recenzovaniu kníh?
Moje úplne prvé recenzie poletujú internetom už od roku 2006, kedy som písala pre blog internetovej kamarátky. Po zadaní vhodných kľúčových slov sa ich Google vyhodí na prvom mieste v zozname, takže tituly si nechám pre seba :-D Ak preskočíme tri nezaujímavé roky, zistíme, že sa píše december 2009 a ja čítam vtedy hrozne populárnu sériu House of Night. Do toho spadne malá bomba - House of Night, po novom Škola noci, sa bude vydávať v slovenčine!
A potom nasleduje zhruba tento myšlienkový pochod: Ja už som tú sériu čítala. Čo keby som napísala, aké to je? Ľudia budú vedieť ešte skôr, ako vyjde prvá časť. Ale kam by som to mohla napísať? No jasné, založím si blog!

3. Ktorý žáner máš najradšej? Prečo?
Som zarytý fantasta. Ľudia zvyknú vravieť, že vo fantasy hľadajú únik z reality... ja sa nesnažím unikať, ale mám rada originalitu. Baví ma dívať sa na svet, ktorého autor vyťažil maximum zo svojej predstavivosti. Realita mi ponúkne dobrý príbeh, prepracované postavy... ale fantasy, to je pridaná hodnota.


4. Čítala si v poslednej dobe knihu, ktorú si už po pár stranách odložila?
Mám akosi podvedome zakorenené, že ak chcem knihu ohodnotiť, musím ju dočítať. Ak chcem povedať "Toto ma nebavilo," musím si byť istá - čo ak by som knihu odložila práve pred úplne geniálnym rozbehom? Takže všetko vždy dočítam. Možno to trvá dva mesiace, a prečítam medzi tým desať iných titulov, ale nedokážem sa prinútiť knihu odložiť.

5. V akom jazyku najradšej čítaš?
Ak je to technicky možné, v jazyku autora. Teda najčastejšie anglicky. Keď preklad, tak bohužiaľ dávam prednosť češtine. Slovenčina je pekný jazyk, ale keď viete, že v anglickej verzií autor napísal "What would I wear?" a vy si v preklade prečítate "Prečo by som sa mala báť?" prebehne vám hlavou veľa rôznych myšlienok. Nie nutne pozitívne ladených. Bohužiaľ.

6. Čo ťa na blogovaní najviac baví?
Komunita. Veľa ľudí, s ktorými sa môžem baviť o tom, o čom píšeme. Veľa skvelých ľudí, ktorých by som inak nespoznala.

7. Prečo si si pre blog vybrala práve to meno, ktoré si mu dala?
Dlho som si nemohla vybrať. Od začiatku som bola rozhodnutá, že bude jednoduché, krátke a slovenské. Niekde v záverečnej fáze nastal skrat, a bolo tu Little Ramblings (čo je zložité, dlhé a anglické!). Dnes je tu už toľko blogov, ktoré majú v názve použité slová Kniha, Knižný svet, Knižnica alebo Book, že som nakoniec za ten môj celkom rada. Aj keď, tie slová som musela niekde zahliadnuť a zapamätať si ich. Pretože si inak neviem vysvetliť, ako som ich mohla vymyslieť :-)

Veľmi pekne ďakujem Luu, že si našla čas a odpovedala mi na tieto otázky. O týždeň sa môžete tešiť na rozhovor s Michelle z Vampire Diary. :)

5 komentárov:

  1. Hezký rozhovor a stydím se :D v názvu mého blogu je book :( :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ale nemáš sa za čo hanbiť ver mi :) ked som si tento blog zakladala, tak som nevedela na nič dobrého prísť, tak som vzala názov grafického webu dark angel soul, síce to nemá s knihami nič ale tak, som premýšľala že zmením názov blogu, ale zase by som musela vela ludom dávať vedieť že som ho proste zmenila :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nemáte sa za čo hanbiť Bookari, ja som to s tým dlhým názvom tiež veľmi nevyhrala :D Plus v reále sa mi kombinácie písmen r-l a r-t zle vyslovujú, takže to moje samé LttlRl nedokážem nahlas povedať bez toho, aby som to nejako nezakoktala :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. súhlasím s Luu, tiež si myslím, že blogy čo majú v názvoch book/books sa nemajú za čo hanbiť, ja som si tiež vymyslela taký nový názov :) a čoskoro sa s ním zoznámite :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Babule, tie čo máte v názve blogu kniha a píšete o knihách tak ste vyhrali :D

    Pretože google vás bude milovať a bude vaše články zobrazovať na vyšších priečkach :D

    Inak pekný rozhovor :D

    OdpovedaťOdstrániť