pondelok 7. novembra 2011

Bibliotéka 2011

Od 3. - 6. 11. sa v bratislavskej Inchebe konal medzinárodný veľtrh kníh pod názvom Bibliotéka. Bol to už 19. ročník, ale ja som sa tohto veľtrhu zúčastnila po prvý krát. Asi pred mesiacom som sa dozvedela, že sa bude konať, preto som neváhala a červeným som si do kalendára zaznačila víkend 5. - 6. november, keďže skôr kvôli práci som na bibliotéku ísť nemohla a poviem vám, bol to parádny víkend so skvelými ľuďmi. Týmto sa chcem poďakovať Luu, Judit a Saške za veľmi milú spoločnosť, ale pekne od začiatku.


V sobotu sme sa stretli všetky pri Auparku a hurá do Incheby. Ako prvé sme narazili na krst posledného dielu série Mariotovi dediči od Marji Holecyovej pod názvom Prekliatie. Krstným otcom bol Patrik Herman a knihu krstili dosť nezvyčajne, zemou, keďže táto kniha sa viaže práve k tomuto elementu. A keďže je to séria o čarodejníkoch, chceli to spraviť ešte viac nezvyčajné a tak zapálili prskavky, teda aspoň sa o to snažili a Inchebou sa rozliehal divný zápach. Po pravde som sa čudovala, že sa od niekadiaľ nevynoril ujo hasič s vedrom vody.

Odtial sme sa presunuli do raja každého knihomoľa a nás tiež. Stovky a stovky kníh na jednej kope, až by som povedala, že tisíce, pretože všade kam ste sa pozreli to bolo cítiť po knihách. Hneď ako sme vošli sme narazili na stánok vydavateľstva Fragment, kde ste si mohli kúpiť najnovšie knihy série Upírske denníky a tiež Stefanove denníky. Taktiež aj iné novinky z dielne tohto vydavateľstva.

O pár metrov ďalej sme narazili na Martinusákov. Hneď oproti mal svoj stánok Ikar, čo stánok mega stanisko, oproti ostatným. Našli ste tam veľa zaujímavých kníh za dobré ceny. Pult s knihami od 1 do 5€ ma neskutočne lákal. Keďže som si nemohla dovoliť nakupovať, pár kníh som nadelila Luu, ktorá ich neodmietla. Dúfam, že sa jej mnou odporúčané knihy budú páčiť. Keď nie, holt Luu ospravedlňujem sa.

Ako sme tak prechádzali medzi stánkami, narazili sme na, pre nás, neznáme vydavateľstvo s názvom Fortuna Libri. Neskôr som zistila, že až tak nové nie je, pretože kedysi sa volalo Vydavateľstvo Junior. Milo ma prekvapili, keď na trh uviedli dve YA novinky a to knihy Zlodejka duší od Kiersten Whiteovej a Krídla od Aprilynne Pikeovej. Osobne som zvedavá, aké milé prekvapenia mám toto vydavateľstvo ešte pripraví. 

 Svoj kútik mala na bibliotéke aj Gorila. Pravdu povediac, očakávala som od takého veľkého kníhkupectva, teda internetového kníhkupectva o mnoho viac. Síce mali celkom dobré zľavy, ale tie knihy, ktoré mali v tej ponuke, nestáli za veľa. Do ich stánku sme išli s úmyslom, že tam pobudneme dlhšie ako len pár minút, ale výber kníh nás rýchlo vyviedol z omylu.



Na jednu zaujímavú knihu sme aj tak narazili. Malá chutná, dievčenská, princeznovská. Nezapózujte si s ňou ak máte príležitosť. Ja ako hlavný fotograf som sa tomuto vyhla, ale Luu, Judit a Saška sa toho zhostili s noblesou a gracióznosťou a vyzerala ako skutočné princezné, ved posúďte sami.




Keď som sa za tento víkend niečo na bibliotéke naučila takto bolo heslo. Všetky cesty vedú k Slovartu. Že prečo? Bolo jedno akým smerom sme sa vybrali. Vždy sme skončili pri mega maxi skvelom stánku vydavateľstva Slovart. Okrem kníh, ktoré už vyšli sme sa mohli pokochať novinkami, ktoré na trh predstavil Slovart len nedávno. Ja osobne som chodila okolo kníh s otvorenými ústami. Toľko geniality na takej malej ploche jednoducho nemohlo ostať bez povšimnutia. Nevedela som kam skôr pozerať, či ísť k pultu anglických kníh, ktorých bolo neúrekom a Slovart ako jediné vydavateľstvo na Bibliotéke, tak dalo možnosť svojim čitateľom a návštevníkom zakúpiť si aj zahraničné tituly, ktoré ešte neboli preložené do slovenčiny, alebo sa ešte len chystajú. Keď sme sa dostatočne pokochali anglickými skvostmi, verte mi, neboli sme tam krátko, presunuli sme sa k novinkám Slovartu a tam sme ju zbadali. Krásnu, zelenú, novučkú, voňavučkú. Knihu Pobrežie hrôzy od Carrie Ryan, pokračovanie série Les kostí. Ach tie moje financie. Viete koľkokrát som sa k tej knihe vrátila? Minimálne dvadsaťkrát za celý víkend. Mali ste vidieť tie natešené tváre Luu a Judit, keď si ukoristili svoje kópie. Teraz ma mrzí, že som ten moment nezachytila na fotkách, lebo skutočne tie vysmiate tváre stáli za to. Nuž bol to pre nás všetkých sviatok kníh, ktorý len práve začal. Ak by som mala zhodnotiť, ktoré vydavateľstvo si ma na bibliotéke získalo bol by to jednoznačne Slovart a čím? Rôznorodosťou ich knižnej ponuky, taktiež nezabudli na nás, ktorí radi čítame knihy v originálnom, anglickom jazyku.

Naľavo je ukážka slovenských titulov. Až neskôr som si uvedomila, že Pobrežie hrôzy sa nenachádza na fotkách. Chyba, obrovská chyba. Napravo, náš anglický raj, viac sa k tomu nedá povedať :)

Takto by som zhruba zhrnula prvý deň, ktorý sme strávili na bibliotéke. Len škoda, že Saška musela ísť skôr. Ja, Luu a Judit sme sa presunuli potom do Panta Rhei v Auparku, lebo kníh sme nemali dosť ani po celom dni bibliotéky a samozrejme prvá zastávka regál s anglickou ya fantasy. Potom sme každá museli ísť vlastnou cestou, keďže Judit šla ešte večer späť do Brna. 

V nedelu som sa znovu stretla s Luu a Saškou, škoda, že už bez Judit. O dvanástej sa chystala veľká prezentácia vydavateľstva Motýľ, kde sa mali predstaviť autorky z tohto vydavateľstva a predstaviť svoje knihy, ktoré im v tomto roku vyšli.  Spolu tam bolo až jedenásť autoriek, menovite: Erika Ridziová, Iva Kučerová, Mária Hamzová, Miroslava Varáčková, Marta Fartelová, Enja Rúčková, Tina van der Holland, Vita Jamborová, Renata Beňačková, Nata Sabová a Kristína Mišovičová. Bola to naozaj zaujímavá beseda, pri ktorej som zabúdala na čas, pretože všetky autorky opisovali svoje knihy pútavo. Po dvojhodinovej prezentácií sme spoločne so Saškou a Luu išli za Mirkou a požiadali ju, aby nám podpísala knihy. Ochotne ich podpísala a tiež sme mali možnosť chvíľku sa s ňou porozprávať. Je to naozaj veľmi príjemná a milá osôbka. Po tom, ako musela Saška a Luu odísť, som sa ešte chvíľu motala po bibliotéke a obdivovala čo sa ešte dalo obdivovať, *ehm*pobrežie hrôzy*ehm* :D Ešte som sa chvíľku rozprávala s Mirkou pri stánku vydavateľstva Motýľ a predstavila mi Lenku Gahérovú, slovenskú spisovateľku, ktorej som recenzovala knihu.

Po tomto všetkom plná dojmov a s myšlienkou na dievčatá som sa vracala domov s úsmevom a s príjemným pocitom v srdci. Ja som v ten deň naozaj nevedela za spať, pretože tieto skvelé pocity vo mne stále zotrvávajú až dodnes. Ďakujem vám, všetkým za skvelé chvíle, ktoré sme na Bibliotéke prežili. Som veľmi rada, že som každú z vás mohla spoznať a tak poriadne si pokecať o knihách, našej spoločnej závislosti. Dúfam, že sa takto o rok stretneme znovu :)


7 komentárov:

  1. ja som ti hovorila že to bude super článok ;)
    aj ja som vás všetky rada spoznala a toto by mala byť naša tradícia.. od teeeeraaaaz :P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja som v sobotu celý večer sedela pred PC s úplne maniackým výrazom, skrátka, toto stretko bola geniálna vec :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak tak dievčence presne od teeeeeeraz to bude naša tradícia :) a nezabudni Luu že ešte musíme prepadnúť euroveu a panta rhei :P aj ja :D pozerala som na tie fotky že omg to už tento den skončil neeeeee, ale tak všetko dobré sa raz skončí aby mohlo začať niečo ešte lepšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja som bola dnes v Auparkovom aj Euroveáckom Pantarhei a len som závistlivo pozerala na všetky tie krásne knižky ktoré na mňa volali"Kúp si ma!Kúp si ma!" jaaaj skoro som neodolala
    ale bibliotéka je dosť ďaleko, mali by sme dačo spáchať aj skôr

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jasne že skôr o tom nepochybuj :) ... aaaaaa tak to poznám strašne tie knihy lákajú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Článek jsem četla v pět ráno, tak snad na nic nezapomenu :D
    To množství knih je ohromné, já jsem slintala blahem normálně, mě by odtamtud nedostali ani bagrem! To je prostě něco nepředstavitelného, když to porovnám například, když jdu do nějakého knihkupectví u nás. Prostě nebe a dudy! Hrozně mě překvapilo, že tam měli Twilight v těch krásných obálkách! Viděla jsem je už dřív, a rozhodně jsou lepší než ty černé!
    Škoda, že jsem se něčeho takového ještě nezúčastnila :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sue, pekný článok a nabudúce sa tiež pridám, teda pokiaľ mi zase dcérka neochorie :D :D :D

    Jaj tak mi bolo ľúto, že som nemohla ísť, celú sobotu som na vás myslela :D

    OdpovedaťOdstrániť