nedeľa 27. novembra 2011

Fantastické vianoce #1

Dnes sa spustilo veľa vianočných projektov, medzi ktoré patria aj Fantastické Vianoce, ktoré usporadúva Ettelea Dragons. Téma na dnes sú Fantastické svety, kde sa nad týmito svetmi zamyslíte, ako by podľa vás mali vyzerať, ktorý fantasy svet je váš najobľúbenejší a prečo :)

*************************************************

Fantasy svety
Každá kniha má svoj svet, v ktorom sa odohráva. Či už je to úplne vymyslený alebo autor zasadil dej do reálnej lokality a prifarbil ju niečím svojím originálnym.  Každý autor sa snaží vytvoriť svet, ktorý ešte vytvorený nebol. Preto ja obdivujem všetkých, ktorí takéto svety dokážu vytvoriť. Nehovoriac o ich bezhraničnej fantázií.

Moje obľúbené fantasy svety
Narnia
Síce som videla len filmy a knihy som nečítala, tento svet, ktorý vytvoril C.S.Lewis ma hneď uchvátil. Je to doslova rozprávkový svet, kde zvieratá rozprávajú, krajina je prekrásna. Má svoju históriu a tiež čaro. Keď som videla prvý film, čo bolo pred pár rokmi, chcela som cez skriňu na našej chodbe prejsť do tejto krajiny, ale bolo to nemožné. Predsa Narnia je len vymyslená krajina, ktorá vás očarí na prvý pohľad a ak by sa dalo, bol by to prvý svet, ktorý by som s radosťou navštívila.

Akadémia Sv. Vladimíra /Vampire Academy/
Pani Meadová vytvorila svet damphírov, morojov a strigojov, kde ma najviac upútala práve akadémia, kam chodia damphiri a moroji. Všetko má svoje pravidlá. Tento svet som si hneď zamilovala a isto by som ho chcela aspoň raz navštíviť.

Panem
Nechápte ma zle, tento svet, by som chcela navštíviť jedine vtedy ak by ma všetci do toho nútili, ale Suzanne Collinsová vytvorila dokonalý dystopický svet, ktorý je vážne prepracovaný a myšlienka na dáku post-apokalyptickú Ameriku sa mi pozdáva. Svet hier je krutý a istým spôsobom mi pripomína gladiátorské zápasy, ktoré slúžili na pobavenie.

Rokfort
Kto by nemal rád školu čarodejníkov, kde vás rozdelia do štyroch skupín. Ja by som veľmi rada v tomto svete žila, pretože zbožňujem mágiu. Lenže vo svete, kde by neexistoval už Voldemort a ja by som mohla naplno precvičovať svoje čarodejnícke schopnosti a hlavne pomáhať všetkým čo to budú potrebovať.

Môj fantasy svet
Už dávno som premýšľala nad tým, že si vytvorím vlastný svet, do ktorého zasadím dej poviedky, alebo niečo podobné. Veľmi ma baví vymýšľať takéto veci a po pravde je to jeden z mojich snov.

Aeterny Lake
Nie je to svet ale mesto, kde sa odohráva môj príbeh. Nie je nijak extra výnimočný, ale má zaujímavú históriu s nadprirodzenými bytosťami. Na prvý pohľad vyzerá úplne neškodne, ľudia ani nevedia o existencií všetkých tých bytostí, ale pod povrchom sa skrývajú tajomstvá, spojenectvá, o ktorých sa obyvateľom ani v najhoršom sne nezdalo.

Ako by mal vyzerať fantasy svet podľa mňa?
Keď sa povie fantasy svet, hneď si predstavím pohoria, rieky, lúky, proste krajinu ako z rozprávky, ktorá má úžasnú históriu. S históriou sa spájajú aj legendy a vymýšľanie práve tých mám najradšej, preto k správnemu fantasy svetu neodmysliteľne patria legendy. Hlavne ak ich je dosť na to, aby boli navzájom popretkávané a spoločne súviseli. Pre mňa fantasy svet  by mal znázorňovať historickú krajinu, niečo do čoho sa ľudia na prvé prečítanie zamilujú. Dobre premyslený svet je prvé víťazstvo, pretože, ak by bol vymyslený povrchne, chýbali by mu potrebné detaily. Ja som strašný detailista keď ide o fantáziu a vymýšľanie svetov, preto sa mi páči ak sú svety pekne prepracované.


**********************************************
Tak som provizórne zapálila na Etteleinom adventnom venčeku prvú sviečku. Už sa teším na ďalšiu časť Fantastických Vianoc, pretože tento projekt sami neskutočne páči a o to viac, že veľmi rada sa vypisujem na všelijaké tému a hlavne čo sa týka kníh.

3 komentáre:

  1. Jsem moc ráda že ses zapojila že se ti projekt líbí :) Taky se těším na příští neděli a jsem zvědavá na tvůj další článek. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak to som zvedavá aj ja :) možno by bolo dobré si to trošku predpripraviť :) lebo nebudem mať čas v nedelu vypisovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Narniu som nečítala ani ja, ale filmy ma dvakrát neuchvátili :D Možno skôr ak by som dala šancu tým knihám, ale o tom pochybujem :D Čo sa AL týka, som na tú tvoju podrobnejšiu a detailnú históriu zvedavá, takže pekne šup šup písať :D

    OdpovedaťOdstrániť