pondelok 7. novembra 2011

NEPREHLIADNITE: Fragile things of Triss

Ten čas ale leží, čo poviete? Ani som si poriadne nestihla užiť zážitky z víkendu a už je tu znovu pondelok a vám známa rubrika NEPREHLIADNITE. Dnes môžete bližšie spoznať Triss z Fragile things.

Fragile Things

Trissin blog patrí medzi moje obľúbené už veľmi dlho. Jej recenzie sa čítajú jedným dychom, jednoducho štýl akým Triss píše recenzie je velmi zaujímavý a pútavý. Nižšie si môžete prečítať ako dostal Trissin blog svoje meno, aké knihy rada číta a čo to o nej samotnej.



Ahoj, najskôr sa nám predstav a povedz niečo o sebe.
Panebože, nevedela som, že odpovedať na zopár otázok bude také náročné! :P Volám sa Triss, nie síce v reálnom svete – tam mám meno, ktoré nájdete v kalendári v mesiaci december. Triss som si vybrala podľa postavy čarodejnice z fantasy knihy Zaklínač (stará klasika, určite poznáte). Mám o kúsok viac rokov než väčšina mojich spolublogerov a čitateľov YA literatúry (nebojte sa, neumieram ešte, len to číslo sa už viac blíži k 25 ako k 20 :D). Študujem v poslednom ročníku na vysokej, pomedzi to pracujem a vo voľnom čase nerobím nič, lebo voľný čas nemám :) Čítam knihy, blogujem, pozerám seriály, počúvam dobrú hudbu a úplne normálne sa stretávam s kamarátmi.

Ako si sa dostala k recenzovaniu knih?
Cha! To je výborná otázka. Vždy som bola knižný fanatik, no takto pred rokom som ani nevedela, že žáner YA existuje. Ani o Goodreads alebo Bookdepository. Netušila som vôbec, že existujú knižné blogy. (to bola tá doba, keď som mala ešte voľný čas). Písala som si môj osobný blog, ktorý mal 5 stabilných čitateľov (nebudem spomínať, že to boli moje najlepšie kamarátky). No a potom som narazila na Luuin blog Little Ramglings. Nechala som jej komentár k článku Hry o život a Luu mi odpovedala, či mám konto na Goodreads. (toto je ten bod v mojom živote, v ktorom som objavila Goodreads). Hneď som sa zaregistrovala a celé Vianoce strávila pridávaním kníh do virtuálnych poličiek a dopisovaním si s rovnako postihnutými ľuďmi. Za mesiac som zmenila osobný blog na knižný, prerobila názov aj layout a pustila sa do písania o knihách. Takže by som aj touto cestou chcela poslať Luu veľkú internetovú bonboniéru, pretože ma priviedla k tomu, čo najviac milujem – k písaniu o čítaní. Predtým som len čítala o písaní.

Ktorý žáner máš najradšej? Prečo?
(zatiaľ mám akési pridlhé odpovede, nezdá sa vám?) Najradšej mám asi fantasy a paranormal (romance, ale aj neromance :). V poslednej dobe sa mi páčia dystópie a contemporary. A tiež celkom bežné knihy o láske – respektíve skôr tie nebežné, ktoré sa niečím odlišujú od priemernej masy. Ale keby som si mala vybrať najobľúbenejší žáner, tak teda fantasy. A prečo? Lebo obsahuje iné svety, krásne príbehy, trochu rozprávky, fantáziu...Mám pocit, že napísať dobrú fantasy je tisíckrát ťažšie než bežnú knihu.

Čítala si v poslednej dobe knihu, ktorú si už po pár stranách odložila?
Jaj no áno. Snažím sa to nerobiť, ale niekedy si nepomôžem. Čudné je, že to bola kniha, ktorá sa všetkým nesmierne páčila – Blood Red Road od Moiry Young. Mne sa na nej nepáčilo nič – od hlavnej postavy, cez svet, v ktorom sa odohrávala až po jazyk, ktorým bola písaná.

V akom jazyku najradšej čítaš?
V pôvodnom. Preklad vždy uberie kúsok čitateľského zážitku. Teraz čítam kvantum kníh v angličtine, ktorú som si akosi zamilovala. No mám rada aj nemecké knihy (stále sa chystám do nejakej pustiť, aby som celkom nevyšla z cviku). Niekedy však otvorím slovenskú knihu a strašne sa teším, ako ľahko to ide :)

Čo ťa na blogovaní najviac baví?
Písanie. Vždy som bola také to dieťa, ktoré sa vyžívalo v písaní slohov, zatiaľ čo ostatné deti nariekali a nechali si slohy písať doma nešťastnými rodičmi. (asi tu nie je miesto na chvastanie, ale maturitný sloh som mala na 100%, môj životný úspech :) Rada sa hrám so slovami, používam ich, pretváram, spájam do viet a pozerám, čo z nich vznikne. Preto stále píšem aj osobný blog a dúfam, že raz stvorím nejakú knihu. Aj keď až taký talent asi nemám a uspokojím sa s písaním všemožných portálov, blogov a recenzií.

Prečo si si pre blog vybrala práve to meno, ktoré si mu dala?
Fragile Things – Krehké veci sa volá moja obľúbená poviedková kniha od môjho obľúbeného autora Neila Gaimana. Nechcela som blogu dávať meno s knihou v názve – pôvodne môj blog ani nemal byť celkom o knihách. Páčilo sa mi, ako slová fragile things znejú. Veď napokon aj slová sú také krehké veci :)

Ďakujem Triss, že si našla čas a odpovedala na moje otázky. Nabudúce sa môžete tešiť na rozhovor so Syki z Knižní doupě.

1 komentár: