pondelok 26. decembra 2011

Carrie Ryan - Les kostí /Les kostí #1/ recenzia


Autor: Carrie Ryan
Názov: Les kostí
Originál názov: The forest of hands and teeth
Séria: The forest of hands and teeth
Diel: prvý
Vyšlo v USA:  9. februára 2010
Vyšlo v SR: 2011 SLOVART
Počet strán: 344
Preložila:  Jana Melcerová
Oficiálna anotácia z SLOVART.SK:
Hlavná hrdinka Mary žije v postapokalyptickej kolónii, ktorú obklopuje v tesnom zovretí Les kostí plný znesvätených zombií. Obyvateľov pred nimi chráni iba plot z pevného pletiva. Ľudia pomaly zabúdajú na minulosť, podaktorí už ani neveria, že kedysi existovala rozvinutá civilizácia, iní zasa žijú v presvedčení, že za Lesom kostí, v ktorom na nich číha nebezpečenstvo, už nič nie je. Iba nepatrná hŕstka si zachovala vieru v existenciu života za Lesom. Mary hľadá odpovede na nepohodlné otázky: Prečo sa Znesvätení vrátili? Je kolónia naozaj jediným miestom na Zemi, v ktorom dnes existuje život? Dá sa prejsť Lesom kostí a nestať sa Znesvätenou? A ešte čosi – Mary verí v lásku.
Obľúbený citát:
Keď spoznáš lásku ... láska je to, vďaka čomu hodno žiť. Keď s ňou každý deň žiješ. Zobúdzaš sa s ňou, držíš sa jej v nepohode a po prežitej nočnej more. Keď je láska tvoje útočisko pred smrťou, čo nás obklopuje a napĺňa ťa až po okraj, že to ani nedokážeš vyjadriť.“

„Les kostí má koniec a za ním je niečo iné. Existuje niečo viac ako svet, ktorý poznáme. Musíme pokračovať, musíme sa dostať tam...“


Stručný obsah:
Svet, v ktorom žijeme už neexistuje. Existuje kolónia, ktorá je obkolesená Lesom kostí, v ktorom žijú znesvätení. Ich jediná túžba, je ukojiť hlad. Mary žije v kolónií s bratom a matkou, ktorá je obklopená mohutným plotom, aby ľudí chránili pred znesvätenými, neživými bytosťami – zombií, ktoré bažia po ľudskom mäse. Po tom, ako sa Maryna mama nakazí a premení, ostáva s bratom sama, ktorý sa jej tiež otočí chrbtom. Žije v neustálom strachu o svoj život a o život svojich najbližších. Sníva o oceáne, ktorý sa má rozprestierať za lesom. Keď bola malá, mama jej rozprávala rôzne príbehy o živote pred Návratom. Neprestáva tomu veriť a snaží sa nájsť spôsob ako opustiť kolóniu.

Dojmy:
Carrie Ryan prišla s niečím novým, neopozeraným, za čo má u mňa obrovské plus. Kniha sa čítala veľmi ľahko, strany sa otáčali prakticky samé. Kniha sa na nič nehrá, je krutá, miestami až príliš. Mrazilo ma keď som túto knihu čítala a musím vám povedať, že som sa knihám o zombie vyhýbala. O Lese kostí som počula iba samé chvály, preto som rada, že som ju dostala do rúk. Táto kniha vám nedáva vydýchnuť, ukáže vám aký svet dokáže byť krutý, bez nádeje na lepšie dni, keď sa zobúdzate a denno-denne čelíte istej smrti. Keď si myslíte, že niečo horšie už nemôže prísť, udrie s takou vervou a stokrát horšou, ako ste si mysleli. Doposiaľ som nič podobné nečítala. Kniha vo mne zanechala zmiešané pocity. Kniha sa mi veľmi páčila, ale po jej prečítaní som sa viac zamyslela na významom života a jeho vzácnosťou. Postavám som veľmi držala palce, aby sa v ich príbehu aspoň niečo vydarilo. Miestami som ani nedýchala kvôli napätiu. Kniha má rýchly spád, čo vám nedovolí odložiť ju. Stále sa niečo deje, ste na ihlách, aby sa postavám nestalo niečo zlé a držíte im palce. Knihu som si veľmi vychutnala. Je plná akcie, ktorá dodáva knihe ten správny šmrnc.

Preklad a štýl písania:
Les kostí bol spisovateľkin debut. Musím povedať, že na to, že je to jej prvá kniha, je napísaná veľmi dobre. Nemala som pocit, že sa v knihe nachádzali kostrbaté miesta. Opisy zvládla tiež podľa mňa slušne ako aj rozhovory. Suma sumárum kniha je vydarenou prvotinou.
Ak prehliadnem pár preklepov, tak preklad je veľmi vydarený. Pani prekladateľka odviedla kus dobrej práce. Nenašla som žiadne slová, ktoré by ma rušili pri čítaní.

Obálka a dizajn knihy
Hneď ako som knihu dostala do ruky som ňom bola úplne nadchnutá. Stránky, ktoré majú nádhernú tmavo červenú oriezku ma uchvátili natoľko, že som z nich nemohla hodiny spustiť zrak. Táto kniha je unikátny kúsok, ktorý jednoducho musím mať vo svojej knižnici. Obálka je tiež dobrá. Znázorňuje Mary, hlavnú hrdinku príbehu. Veľmi sa mi páči použitý font písma.

Postavy
Príbehom nás sprevádza Mary, ktorá spoločne so svojimi priateľmi Cass, Harrym a Travisom a bratom Jedom žijú v kolónií. Mary mi veľmi ako postava nesadla. Miestami ma až vytáčala a mala som chuť ju prefackať. Bola sebecká a išla len za svojím cieľom, vďaka čomu svojich blízkych vystavila smrteľnému nebezpečenstvu. V istom smere ju chápem, ale veľakrát som nad jej rozhodnutiami krútila hlavou. V knihe som si žiadnu postavu extra neobľúbila. V podstate nebolo kedy, keďže stále utekali, aby si zachránili život.  Žiadna z postáv sa výrazne neprejavila, aj keď ich charaktery boli napísané naozaj bravúrne. Ich konania mi nedovolili obľúbiť si ich. 

Zhrnutie
Knihu Les kostí odporúčam všetkým, ktorí majú radi napätie a kniha sa pre nich nemusí nevyhnutne končiť šťastne. Hoci niekto by povedal, že kniha skončila najšťastnejšie ako vedela. Ako ju Carrie napísala. Kniha dostáva odo mňa 5 hviezdičiek, pretože si to právom zaslúži. Označila by som ju za jednu z najlepších kníh, ktorú som tento rok prečítala. Nechala som si pár dní, aby sa mi dojmy z tjto knihy uležali v hlave a vedela som objektívne posúdiť ako sa mi kniha páčila. Knihu som si zamilovala na prvé prečítanie a som si istá, že sa k nej niekedy vrátim. Vo vydavateľstvo SLOVART vyšlo aj pokračovanie Pobrežie hrôzy. 

3 komentáre:

  1. Úžasná recenze Sue, tak nějak s tebou v mnohém souhlasím a co se týče těch zombie, tak to bylo fakt strašidelný. Autorka si s tím nebrala vůbec servítky a udělala to velmi drsné. A co se týče obálky knihy, tak na tu jsem kokukala a hladila jí asi hodinu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělá recenze! Knihu jsem četla už před nějakou dobou, takže si vše nepamatuji, ale krásně si mi to připomněla. A můžeš Mary vlepit jednu facku i za mně, protože mě často štvala svým vystupováním a chováním. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Recenzia skvelá a teraz som na tú knihu hádam zvedavá ešte viac, ale mňa viac nadchlo, že som vďaka tebe prišla na to, čo je oriezka knihy a teraz mi to, čo som sa dnes na skúšku naučila, dáva omnoho väčší zmysel :D :D

    OdpovedaťOdstrániť