sobota 4. februára 2012

Beth Revisová - Naprieč vesmírom /Naprieč vesmírom #1/

„Ako prežiť na kozmickej lodi, ktorú poháňajú klamstvá?“

Amy sa nechá aj spolu so svojimi rodičmi zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím ju niekto odpojí. Zmätená, ocitá sa na lodi, kde nikoho nepozná. Jej rodičia sú naďalej zmrazení. Stretáva sa so Starším, ktorý je ňou uchvátený. Čoskoro Amy zisťuje, že Pamodej je zvrátený a jeho obyvatelia sústavne kŕmení klamstvami.

Na lodi vyčíňa vrah, ktorý odpája zamrazených. Amy musí zistiť kto to je skôr, ako sa ďalšími obeťami stanú jej rodičia.



Vydarený debut
Naprieč vesmírom je prvotinou autorky Beth Revis a veľmi vydarenou. Úvod sa pomalšie rozbiehal, ale po niekoľkých stranách vás príbeh stiahne do deja a už vás nepustí. Odhaľovanie tajomstiev vám zaručí napätie, ktoré vás donúti sedieť ako na ihlách a budete dychtivo prevracať stránky, aby ste zistili všetky podrobnosti a vysvetlenia. Kniha je písaná z dvoch pohľadov, z Amynho a z pohľadu Staršieho. Prostredníctvom Staršieho sa dozvedáme ako funguje Pamodaj a čo za zvrátenosti sa tam dejú. Cez Amy sledujeme ako sa vyrovnáva s tým, že ju predčasne odpojili, inakosťou a pocitom, že ostala úplne sama. Beth Revis nám prináša strhujúci príbeh, ktorý chytí za srdce, donúti nás zamyslieť sa nad spoločnosťou a aké šťastie máme, že žijeme právu na Zemi. Po prečítaní Naprieč vesmírom som pocítila strach, že by sme v budúcnosti mohli takto skončiť.

Pamodaj šťastia . . .
Dej sa odohráva na kozmickej lodi Pamodaj (Godspeed). Vládne jej Najstarší, tyran, ktorý by sa dal prirovnať k Hitlerovi. Loď cestuje vesmírom už nejedno storočie a za ten čas sa civilizácia na nej vyvíjala. Všetko čo sa tam dialo mi prišlo zvrátené, postavené na hlavu, nechutné. Ale keď sa na to spätne pozriem, vývoj bol logický. Celé desaťročia zatvorení na jednej lodi, človek by sa mohol z toho zblázniť.


Tí, ktorí zaujali
Beth dala každej svojej postave osobitý charakter. Každá postava bola svojím spôsobom výnimočná. Či už to bola Amy so svojou inakosťou, alebo Starší, ktorí sa musel vyrovnávať s klamstvami, v ktorých žil, tak isto ako ostatní obyvatelia lode. Ešte aj diktátor Najstarší, ktorý všetky svoje skutky skrýval za výhovorku, že všetko robí pre dobro ľudí na Pamodaji. Rôznorodosť postáv je ďalším plusom tejto skvelej a napínavej knihy.

Slovíčko na záver
Naprieč vesmírom je sci-fi detektívka, v ktorej autorka skĺbila prvky fantasy a tiež miernej dávky romantiky. Je to príbeh o Amy, ktorá sa nechala zamraziť spolu so svojimi rodičmi, aby sa o tristo rokov prebudila na Novozemi. Lenže, päťdesiat rokov pred pristátím ju niekto odpojí a ona sa ocitá na vesmírnej lodi, ktorej velí Najstarší. Musí sa vyrovnať so svojou inakosťou a s myšlienkou, že jej rodičia môžu byť ďalší na zozname záhadného vraha, ktorý odpája zmrazených. Túto knihu odporúčam všetkým, ktorý majú radi napätie, nepohrdnú štipkou romantiky a taktiež detektívnej zápletky. Naprieč vesmírom má aj pokračovanie, ktoré nesie názov A million suns a bolo vydané 10. januára 2012. Nenechajte si ujsť strhujúci výlet do sveta vesmíru s touto prvotinou autorky Beth Revis.

5 komentárov:

  1. Jak tak na to koukám, tak asi na české vydání čekat nebudu... ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super kniha,ktorá nepustí ako vravíš

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě se hrozně moc líbí ta obálka, takže se do toho pustím :) Drobet scifi mi vážně neuškodí!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pozerala som si začiatok v knihe a tam sa na mňa usmievali trhané,skratkovité, teda krátke vety... pre mňa rušivý element. Ale, hádam sa do nej raz začítam, keď na ňu vidím takmer len pozitívne reakcie. o_O

    OdpovedaťOdstrániť
  5. LenaAoi: skôr by som povedala, že túto recenziu som písala až unáhlene. Teraz ked premýšľam nad touto knihou, až taká nadšená nie som :)

    OdpovedaťOdstrániť