piatok 23. marca 2012

ALIPELI: Predstav svoju obľúbenú knihu


Ďalší neblogový príspevok do súťaže má na svedomí AliPeli

Vybrat oblíbenou knížku je pro mě opravdu těžké, protože jsem začala pořádně číst asi před čtyřmi lety. Za tu dobu se v ČR a zahraničí objevilo mnoho skvělých sérií a ještě více krásných knih. A s každou skvělou sérií přichází vlna pobláznění, především i díky jejich filmových zpracování, jako třeba teď Hunger Games, musím uznat, že tato série je opravdu skvělá, a předtím Twilight. Twilight jsem niky kvůli propagaci neměla ráda.

A přesto jedna z mých nejoblíbenějších knížek je Hostitel od stejné autorky. I když tato kniha možná některé odradí svou tloušťkou (české vydání má 552 stran), je skvělé si ji přečíst a myslím, že ten kdo uvidí chystaný film, bude opravdu nadšen.

Začátek knihy někomu může (ale nemusí J) přijít nudný, ale když u toho vydržíte, nebudete moct knihu vůbec odložit. Děj je prostě tak…krásně propracovaný. A také je to skvěle čtivý, čemuž můžeme vděčit naší překladatelce Petře Klůfové. A také musím hlavně poděkovat nakladatelství Tatran, které knihu vydalo…skvělý tah J.

Když jsem tuto knihu začala číst a z nějakého důvodu musela přestat (třeba vystoupit z autobusu, tramvaje nebo jít spát před třetí hodinou ranní J), musela jsem nad tématem knihy stále přemýšlet…co bych udělala já jinak, co by mohlo následovat atd., to asi každý zná.

 Nikdy jsem pořádně nepřemýšlela, proč zrovna téma mimozemských vetřelců v této knize baví a u jiných vůbec…asi to bude tím, že v této knížce má vždy člověk nějakou naději…i když se všechno (v tomto případě lidská existence) totálně posere. Také vztah hlavních postav a jak člověk dokáže rozeznat sebemenší rozdíl u milovaného člověka…kéž by to tak bylo i v normálním životě J.

Nedávno jsem se dozvěděla, že Stephenie Meyer chystá pokračování tohoto dílu. Takže nám, co milují tuto knížku, nezbývá nic jiného než doufat, že další kniha si zachová stejný dějový spád, jako její předchůdce.
A teď ještě její filmové zpracování…No, doufám, že to dopadne dobře. Ale když se podíváme na samotné obsazení, tak zjistíme, že hlavní roly Melanie ztvární herečka Saoirse Ronan, kterou můžeme znát z filmů jako je Město Ember, Pevné pouto nebo třeba Hanna. A režisérem filmového zpracování je Andrew Niccol, který se podílel třeba na Obchodník se smrtí a Vyměřený čas…takže to by mohlo dopadnout opravdu dobře. Jakmile bude u nás ve městě premiéra, tak na 99% půjdu J, ale bohužel si budeme muset počkat až do příštího roku.

V posledních pár dnech se na internet dostal nový trailer, který dle mého názoru, lidem, kteří knihu nečetli, moc neřekne. Jestli jste ho zatím neviděli, tak se na něj můžete podívat zde http://www.youtube.com/watch?v=i1Kkn7IMt50&feature=share.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára