nedeľa 8. apríla 2012

Patrick Rothfuss - Meno vetra /Kronika kráľovraha #1/

Kvothe žije so svojimi rodičmi v spoločnosti kočovných umelcov. Jeho bezstarostné detstvo naruší smrť jeho najbližších. Odvtedy sa musí prebíjať svetom sám a bez pomoci. Po rokoch sa rozhodne splniť svoj veľký sen a nastúpi na univerzitu. Tam sa snaží získať informácie o tých, ktorí zabili jeho rodičov a ostatných.

Chan Vaen Edan Kote – Každý siedmy rok sa priprav na nešťastie

Fantasy, ktorú si musíte prečítať
Patrick Rothfuss nás uvedie do sveta Kvotheho, ktorý sa už v mladom veku, po smrti rodičov, musí postaviť na vlastné nohy a predierať sa svetom. Autor je majster opisov a kráľ písaného slova. Aj keď je kniha naozaj robustná nenájdete v nej žiadne hluché miesta, pretože Rothfuss píše veľmi pútavým, ľahkým štýlom, ktorý vám vezme dych a stránky vám budú ubiehať závratnou rýchlosťou. Kniha má úctyhodných 640 strán. Človek by si myslel, že niekedy bude mať chuť ju odložiť, ale nemusíte sa obávať. Príbeh je tak bravúrne napísaný, že vám nebudú vadiť dlhé opisy, ktorých je v príbehu neúrekom. Rothfuss vám ponúka detailne prepracovaný príbeh, ktorý vás chytí a nepustí pokým neprečítate posledné slovo.

Hrdina, ktorý pohladí vaše srdce
Kvothe, toto meno budete nachádzať na stránkach nespočetne veľa krát. Už po pár prečítaných stranách sa stal mojich najobľúbenejším hrdinom vôbec. Život sa s ním nemaznal. Už v mladom veku stratil rodičov a všetkých, na ktorých mu záležalo. Ostal sám a musel čeliť nástrahám sveta. Bez peňazí sa vydáva do mesta Tarbean. Jeho postava prešla obrovskou premenou od malého chlapca až po dospievajúceho mládenca, ktorý vie, že život nie je med lízať. Život na ulici ho naučil byť tvrdým. Ide si za svojím cieľom, je odhodlaný, nebojácny a neobáva sa čeliť nepriateľom. Jeho charakter je prepracovaný, takže neostanete voči nemu ľahostajný.

Osoby, ktoré treba spomenúť
V knihe je množstvo skvelých prepracovaných postáv. Či sú to už Kvotheho priatelia Simmon a Wilem alebo jeho nepriateľ Ambrose. Síce sa našli postavy, ktoré som nemala rada, ale nebolo to zlým vykresleným ich charakteru, ba práve naopak. Najmenej mi prirástla k srdcu Denna, pretože som sa nedokázala stotožniť s jej správaním Je skvelé, keď si v knihe nájdete postavy, ktoré máte rady a aj také, ktoré môžete nenávidieť. Rothfuss toto zvládol bravúrne a za to mu skladám poklonu.

Univerzita, ktorú chcete navštíviť
Väčšina príbehu sa odohráva práve v univerzite, ktorú Kvothe navštevuje. Poviem vám, nebola by som proti študovať tam. Archív plný kníh, ktoré sa nerátajú na tisíce nie nie, je ich o mnoho viac. Úplný raj. Predmety, ktoré študuje sú zaujímavé a predstaviť si žiť tam kde on, no neodolala by som. Ponoríte sa do sveta mystiky, čarov a tvorenia mien.



Kniha, ktorú si musíte prečítať
Rothfuss vytvoril príbeh, ktorý vás chytí za srdce. Rozpráva o Kvotheovi, mladom kočovnom umelcovi, ktorý stratil rodinu a všetkých blízkych. Potuluje sa ulicami Tarbeanu. Je rád, keď si občas nájde niečo pod zub. Neskôr sa splní jeho sen a nastúpi na univerzitu. Tam stretáva nových ľudí, či už priateľov alebo nepriateľov. Kniha je popretkávaná akciou, skvelými opismi a postavami , ktoré sú prepracované až do špiku kostí. Meno vetra odporúčam všetkým, ktorý majú radi silného mužského hrdinu, skvelo napísaný príbeh. Vydavateľstvo IKAR 24. apríla vydá pokračovanie pod názvom Strach múdreho muža.

5 komentárov:

  1. Skvelá recenzia :)
    úplne si vystihla moje pocity po dočítaní. Rothfuss je proste špička! :) Ešte dlho budem na túto knihu spomínať...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj by som si to precitala ale necham si to ked docitam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem Domčo :)

    Mimi, síce nie je spoileroidná :) ale radšej si ju prečítaj potom :) nechcem, aby si prišla o nejaké prekvapenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Perfektne si vystihla moje pocity... toto je dokonalá kniha !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. už jsem dlouho nečetla knihu kde by byl hlavní hrdina... takže děkuji za recenzi :) už vím co budu hledat

    OdpovedaťOdstrániť