štvrtok 24. mája 2012

Krystyna Kuhn - Katastrofa /Údolie #2/

Skupina študentov elitnej školy Grace pred rokmi bez stopy zmizla na vysokohorskom končiari Prízrak. Julia s kamarátmi sa vyberú na miesto opradené strašidelnými legendami. Veci sa im vymknú z rúk hneď na začiatku výstupu. Čo má za lubom záhadný Paul Forster, ktorý sa k nim na poslednú chvíľu pridá? Čo znamená desivý nález v starej horskej chatrči? Kde je ich vodkyňa, Indiánka Ana? A navyše nikto z nich netuší, že sa schyľuje k nebezpečnej snehovej víchrici...





Na druhé pokračovanie série Údolie od Krystyny Kuhn som sa veľmi tešila, pretože prvá knihy skončila naozaj zaujímavo. Už vtedy som si povedala, že spisovateľka má pre nás v rukáve skryté nejedno eso a nemýlila som sa. Príbeh bol prepracovanejší, nenudil, nútil vás bažiť po poznaní ako skončí dobrodružstvo všetkých zúčastnených.

Na rozdiel od prvej časti, ktorá bola z pohľadu súrodencov, Júlie a Roberta, Katastrofa nás hlbšie prevedie životom Katie, ktorá je opakom Júlie. Túto knihu som si viac užila, ako jej predchodkyňu, pretože sa v nej neustále niečo dielo. Mohli ste bližšie spoznať nielen Katie, ale aj ostatné postavy, ktoré sú prepracovanejšie, hoci v niektorých situáciách sa správajú dosť neuvážene, ale aj to ste im schopní odpustiť, pretože nájdete dôvod pre ich činy. Osobne mi najviac prirástla k srdcu Katie, s ktorou som prežívala každý okamih, držala som jej silno palce, aby jej vyšlo to, čo si zaumienila a hlavne som pochopila, prečo sa v prvej knihe správala tak ako sa správala. Pre mňa bola práve ona najlepšou postavou celej knihy, pretože jej charakter nebol jednotvárny. Je nebojácna, nikoho si k sebe nepustí a má na to patričné dôvody, zbožňuje adrenalín a na ľudí, ktorých má rada nedá dopustiť. Jediná postava, ktorá mi vyslovene vadila bol Chris. V prvej knihe som si ho celkom obľúbila, no tu sa správal ako žiarlivý, majetnícky pako. Jeho vzťah s Júliou mi bol vyslovene proti srsti. Radšej by som ju videla samú ako s ním.  Do príbehu zasiahla aj jedna postavy, ktorá poriadne zamiešala kartami.

Katastrofa nám zodpovedala otázky, ktoré zostali v Hre otvorené, ale taktiež nás zanechala s ďalšími nejasnosťami, ktoré dúfam, že sa v ďalšej časti vysvetlia. Zdá sa, že autorka má príbeh poriadne premyslený a bude nám ho dávkovať pekne po častiach, aby sme sa po každej prečítanej knihe v sérií nevedeli dočkať pokračovania. Záver Katastrofy bol dych berúci. Možno som ho trošičku aj očakávala, ale keď som si to prečítala na poslednej stránke ostala som hľadieť ako teľa na nové vráta, či sa to skutočne stalo. Kniha je oproti prvému dielu omnoho lepšia, napínavejšia a nenájdete v nej žiadne hluché miesto ako to bolo v Hre. Nielenže vás udrží v napätí, ale dá vám nahliadnuť do vzťahov postáv, ktoré boli aj kladné aj menej kladné. Budete sa báť a držať postavám palce, aby sa to pre nich skončilo čo najlepšie.

Kniha je mysterióznym thrillerom pre mladých. Síce som sa trošičku obávala čo si pre nás v tejto knihe autorka pripravila a nečakala som od nej viac-menej nič, prevýšila moje očakávania. Dúfala som, že bude lepšie ako prvá časť a BOLA oveľa. Po prečítaní som si dlho musela utriediť myšlienky, aby som čo to o knihe napísala.

Hoci som očakávala, že sa v tomto pokračovaní dozviem niečo viac o Robertovi nestalo sa tak. Preto pevne verím, že sa mu bude autorka ešte dostatočne venovať, aby sme zistili viac o jeho osobnosti a kým vlastne je.

Čo dodať na záver? Katastrofa je tajomný príbeh od nemeckej autorky Krystyny Kuhn, ktorý sa vám dostane pod kožu a budete túžobne otáčať stránky, pretože od nedočkavosti ju nebudete schopní odložiť. Ponúkne vám napätie, zimomriavky, skvelé postavy, prepracovaný príbeh, ktorý vás zaujme a v neposlednom rade kladné aj záporné vzťahy, ktoré stoja za zmienenie.

Moje hodnotenie:

Veľmi pekne sa chcem poďakovať vydavateľstvu SLOVART za poskytnutie recenzného výtlačku. Osobne sa veľmi teším na tretiu časť, ktorá u nás vyjde pod názvom Víchrica a pevne verím, že bude ešte o čosi lepšie ako Katastrofa.

3 komentáre:

  1. Presne, Katie bola skvelá! A podľa mňa bola Ana (tak nejako sa tuším volala xD) tiež úplne úžasná postava. A ten konieeec :D Ten bol taký :O, súhlasím :D Tiež sa teším na Víchricu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hrozne si chcem celú sériu prečítať!:) A tvoja recenzia ma v tom len utvrdila.^^"

    OdpovedaťOdstrániť