štvrtok 26. júla 2012

Vita Jamborová - Som bosorka


Pôvabnú červenovlasú Adrianu zaujal kamarátkin prsteň nevšedného tvaru s rubínovým očkom, a tak ju poprosila, či si ho môže vyskúšať. Keď si ho nastokla na prst, zasiahla ju neuveriteľne silná vlna záhadnej energie. V tej chvíli pochopila, že získala nadprirodzené schopnosti, to však netušila, že vďaka nim vykročí na osudom určenú cestu, aby splnila svoje poslanie. Nastúpi do tímu bohatého hľadača pokladov ako jeho asistentka a zúčastní sa na pátraní po záhadnej starožitnosti. Dobrodružné pátranie po zlatom kľúči, ktorý sa zvláštne podobá na prsteň jej kamarátky, privedie Adriane do cesty dvoch osudových mužov, s ktorými prežije intenzívny vzťah. Keď prichádza okamih voľby, je pre ňu veľmi ťažké vybrať si lásku jedného z nich. Vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam však prežije dva plnohodnotné životy. Na svojich cestách stretne pozoruhodných ľudí., ocitne sa v rozličných historických obdobiach i miestach a často musí riešiť životunebezpečné situácie. Priateľstvo s ďalším nevšedným mužom, ktorý má tiež nadprirodzené schopnosti, Adriane pomôže splniť poslanie, na ktoré bola predurčená. Na rozdiel od nej tento muž vždy vie, odkiaľ jej hrozí nebezpečenstvo. Vie ju usmerniť aj zachrániť život, pretože obaja sú neustále pod dohľadom nepriateľov, ktorí sa ich pokúšajú zlikvidovať... V Adrianinom živote sú dvaja muži, dve záhady a jeden sľub, ktorý bude musieť splniť za každú cenu. Aká je to cena a čo je osudom ryšavej bosorky?

Som bosorka je prvá fantasy kniha z pera slovenskej autorky Vity Jamborovej. Jej fantasy debut sa vydaril na výbornú. Tiež máte niekedy ten pocit, že YA kníh už bolo dosť a potrebujete si prečítať niečo menej teen? Ak ste odpovedali na túto otázku áno, táto kniha je ako stvorená pre vás. V tejto knihe nenájdete dospievajúcich hrdinov, ani príbeh odohrávajúci sa na strednej škole. Omyl vážený, Som bosorka sa odohráva na rôznych miestach. Spoznáte nádherné Benátky, okúzľujúci Paríž, tajuplnú Prahu, upršaný Londýn a mnoho iných miest, ktoré autorka vykreslila do detailov. Kniha je popretkávaná zvratmi, ktoré vás zanechajú s otvorenými ústami a hodnú chvíľku budete hľadieť na stránku, či sa to skutočne stalo a autorka si z vás nestrieľa. Práve vďaka týmto zvratom a napätiu sa od knihy nebudete dokázať odtrhnúť, to vám  zaručujem. 

Adriana je čarodejnica, ryšavá bosorka, ktorú som si už po pár stránkach obľúbila. Je to jedna z hrdiniek, ktorá nie je závislá na svojej drahej polovičke, ba naopak. Nejedenkrát svojim priateľom, rodine a drahým zachránila život. Neraz bola postavená pred nie práve najľahšiu voľbu, s ktorou sa popasovala podľa možností, čo najlepšie. Adriana sa stala jednou z mojich najobľúbenejších hrdiniek vôbec, pretože bojovala za to v čo verila, nenechala sa pokoriť, aj keď nie vždy to pre ňu vyzeralo lichotivo. Bojovala, nevzdávala sa a nakoniec vyhrala.

Postavy v knihe vás určite chytia za srdce alebo ich znenávidíte. Nebude vám ľahostajný osud ani jednej, či už to bude hlavný hrdina, Adrianin brat, najväčší záporák alebo Adrianina príbuzná, po ktorej zdedila svoju čarodejnú moc.

Ardet je Adrianinou životnou láskou. Pravdu povediac, nechápala som  Adrianu, čo na ňom vidí. Je majetnícky, na môj vkus až príliš a taktiež žiarlivý. Hoci je ženatý, neprekáža mu začať si románik s Adrianou, ktorý jeho rodina odsúdi. Jeho veľkou vášňou je hľadanie stratených pokladov. Neviem ako sa mám k tejto postave postaviť.  Za celú knihu ma nejako zvlášť neohúril, pritom som bola rada, že je Adriane verný. 

Na rozdiel od Ardeta som si Francoisa zamilovala hneď ako sa objavil na scéne. Pracuje pre Ardeta, je jeho osobným strážcom. Je tajne zaľúbený do Adriany, čo najskôr skrýva. Ako prvý sa dozvie o jej schopnostiach, čo vedie k postupne budujúcej sa dôvere a priateľstvu. Pre Adrianu bol spovedníkom a osobou, ktorej spoločne s Ardetom, najviac dôverovala. Nielen povaha Francoisa mi ulahodila, ale aj fakt, že je Francúz. 

A do tretice, ešte jeden mužský hrdina, ktorý si získal moje sympatie a ním je Čierny gróf, Viktor. Na prvý pohľad neodhadnuteľný, budete mať pocit, že viete, ako zareaguje, ale on spraví presný opak. Je to typ postavy, ktorá sa navonok javí tajomne, tajnostkársky, ale keď ju spoznáte, prirastie vám k srdcu

Som bosorka by sa pokojne mohla označiť za trilógiu. Takmer na šesťsto stranách rozpráva príbeh bosorky Adriany v troch častiach. V pasci, Amulet fortuny a Tajomstvo času, každá časť hovorí o inej časti Adrianinho života. Každá vás vtiahne do deja a nepustí. Čaká vás strhujúci príbeh, plný akcie, napätia, nebude vám chýbať láska, priateľstvo, obety, ale taktiež sa zasmejete, alebo vyroníte slzu nad osudmi postáv. Ak máte radi mágiu, tajomno a kvalitné písanie, určite stiahnite po tejto knihe.



Moje hodnotenie:


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára