štvrtok 16. augusta 2012

Guillermo del Toro, Chuck Hogan - Žihadlá (Upírska trilógia #1)

Na newyorskom letisku pristane lietadlo. Všetky elektronické systémy v okamihu zlyhajú a piloti na výzvy riadiacej veže neodpovedajú. Po násilnom vniknutí na palubu objavia v tmavom lietadle štyroch pasažierov na pokraji života a smrti. Ostatní sú mŕtvi, ibaže ich telá sa odmietajú podriadiť biologickým zákonom rozkladu. Prípad preberá doktor Ephraim Goodweather, vedúci projektu včasného varovania a likvidácie rozsiahlych epidémií, ktorý sa súčasne vyrovnáva s rozpadom manželstva a bojuje o právo opatrovať syna. Spolu s kolegyňou Norou Martinezovou zisťujú, že nemajú do činenia s obyčajnou nákazou. Tajomstvo by mohla poodhaliť veľká vyrezávaná truhla v nákladnom priestore lietadla – lenže tá záhadne zmizla. Štyria zachránení cestujúci sa zázračne uzdravujú, traja z nich však odmietajú zostať v nemocnici na pozorovanie. V tele posledného prebiehajú nepochopiteľné zmeny a muž dostáva neukojiteľnú chuť na ľudskú krv. Keď z mestských márnic bez stopy zmiznú mŕtvoly dvoch stoviek pasažierov, Ephraim s Norou sa dostávajú do podozrenia. Nikto neverí ich presvedčeniu, že ľudská rasa je na pokraji vyhynutia. Preto proti nákaze bojujú len s pomocou starého profesora Setrakiana, prisťahovalca, majiteľa záložne, človeka s hlbokými teoretickými i praktickými poznatkami v oblasti mystiky. Netušia, že sa budú musieť postaviť protivníkovi, ktorý vystúpil priamo z legiend.

Vitajte vo svete kde upírstvo je nákaza. Vírus, ktorý sa šíri nezadržateľnou rýchlosťou. Ľudia sú bezmocní, niet úniku. Ak vás raz pohryzú, patríte k nim. Všetko, na čom vám kedy záležalo stratí zmysel a jediné po čom bažíte je krv. Vitajte vo svete, ktorý vytvorili autori Guillermo del Toro a Chuck Hogan.

Kniha Žihadlá je úvodným dielom série Upírska trilógia. Už podľa anotácie som vedela, že to nebude obyčajný upírsky príbeh. Knihu som už dávno mala v hladáčiku, ale len nedávno sa mi dostala do ruky. Nevedela som, čo od nej čakať. Anotácia sľubuje napínavý príbeh, ktorý vás nenechá chladnými. Dej má decentný úvod. Autori nám postupne opisujú udalosti, ktoré sa stali, aby nás potom neskôr a bez akéhokoľvek varovania hodili do akcie, boja o holý život a pokusov o zlikvidovanie upírov. Počas tristopäťdesiatosem strán si nebudete mať takmer kedy vydýchnuť. 

Autori sa s postavami nemaznajú. Nedávajú im nádej na lepší zajtrajšok. Vykresľujú realitu, takú aká ja. Krutá, beznádejná, bez šance na lepšiu budúcnosť. Kdesi uprostred tohto sveta je aj doktor Ephraim Goodweather, jeho kolegyňa Nora Martinezová a jeho syn Zach. Aj napriek tomu, že si postavy nebudú mať kedy vydýchnuť si ich obľúbite. Eph a Nora vyšetrujú záhadné pristátie lietadla Boeing 777. Nevedia si vysvetliť žiadne skutočnosti. Mŕtvoly, ktoré sa nerozkladajú ako zvyčajne. Nevysvetliteľné zmeny v organizme preživších. Nič im nedávalo zmysel. Až pokým im neskrížil cestu Abrahám Setrakian, ktorý zasvätil život boju s nemŕtvymi. Neskôr sa k nim pridá aj deratizátor Vasilij. Zozbiera sa naozaj pestrá skupinka ľudí, ktorá sa rozhodla zastaviť šírenie nákazy. 

Stránky som dychtivo prevracala a nestíhala sa čudovať, čo sa tam, dopekla, deje. Nakazení sa množili ako pliaga, ktorú nie ste schopní zastaviť. Zo stránky na stránku ich bolo viac, a ja som len dúfala, že sa k nim nepripojí niekto z mojich obľúbených. Prestávky medzi strhujúcou akciou boli v podobe nahliadnutia do minulosti Setrakiana, čo bolo príjemným oživením popri strhujúcemu napätiu. 

V súčasnosti sa v nejednej knihe stretneme s upírmi. Niektorí chodia po slnku, iní zasvätili svoj život zvieracej krvi, iným zas tlčie srdce. Každý autor má svoju predstavu upírov. Niektorí sú desiví, z ktorých vám naskakuje husia koža už pri zmienke o nich. Iní sa chcú zas podobať ľudom, aby nezabudli aké to bolo, keď ešte nemali premenu za sebou. Upíri del Tora a Hugana sú iní. Áno, nemôžu na slnko a nemôžu prekročiť tečúcu vodu, ale nemajú tesáky. V ústnej dutine majú žihadlo, ktoré slúži na vysávanie krvi. Autori dopodrobna opísali ich vzhľad aj správanie, ktoré mi naháňalo zimomriavky. Knihu odporúčam všetkým fanúšikom hororu a tým, ktorí sa radi boja. Sama som mala problémy knihu čítať po večeroch a radšej som ju hltala za denného svetla. 

Pri čítaní budete mať ten pocit, akoby niekde v tieni číhali nemŕtvi. Každý opis vám detailne vykreslí situácie a so zatajeným dychom, budete prevracať stránky a báť sa o postavy, ktoré vám prirastú k srdcu. Aj keď sa kniha môže zdať nudná, opak je pravdu. Po úvodných kapitolách sa od nej nebudete chcieť odtrhnúť. Príbeh je písaní v tretej osobe, v ktorom sa miešajú pohľady postáv. Bolo zaujímavé sledovať myšlienkové pochody ľudí hneď po premene. Z rôznych uhľov sa dozviete, ako sa bytosť cíti, keď jej telo podlieha premene.

Vo vydavateľstve IKAR už vyšlo druhé pokračovanie s názvom Nákaza a na záverečnú časť sa môžete tešiť už v septembri. Pripravte sa na Večnú noc.

Moje hodnotenie:


4 komentáre:

  1. Knihu som videla v knižnice, ale nejako ma nezaujala. Aj keď po prečítaní recenzie svoj postoj prehodnotím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Del Toro režíroval Hellboy filmy nie? 8D super režisér 8) to som zvedavá akú knižku vytvoril, ale nejako ma tá anotácia nezaujala

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Simone: určite si ju požičaj, myslím že neoľutuješ :)

    E_V_E: nenechaj sa anotáciou odradiť, začiatok je pozvolný, ale potom to naberie rýchly spád, naozaj to stojí za prečítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prvé dva diely mám z knižnice, tak sa na ne chystám... Ale radšej tiež za svetla.:D

    OdpovedaťOdstrániť