štvrtok 16. augusta 2012

M. L. Stedmanová - Svetlo medzi oceánmi


Podmanivý, nádherný román talentovanej autorky. Príbeh strážcu majáka a jeho manželky, ktorých osudové rozhodnutie navždy zmenilo ich život. 

V roku 1918, po štyroch hrozných rokoch strávených v bojoch na západnom fronte, sa Tom Sherbourne vracia do Austrálie a prijíma miesto strážcu majáka na vzdialenej Janusovej skale. Na tento opustený ostrov, kam zásobovací čln pripláva iba každé tri mesiace a dovolenku strážca dostane v tom lepšom prípade každý tretí rok, si Tom privedie mladú, odvážnu a milujúcu manželku Isabel. Ich šťastie má trpkú príchuť, lebo Isabel nedokáže ani na tretí raz donosiť zdravé dieťa. 

Práve keď sa užialená Isabel uberá k hrobu svojho posledného dieťaťa, vietor k nej priveje detský plač. More vyhodilo na breh čln s mŕtvym mužom a so žijúcim dieťaťom. 

Tom ako strážca majáka puntičkársky dodržiava predpisy. Jeho morálne zásady mu pomohli prežiť hroznú vojnu a aj teraz chce nález mŕtveho muža a živého dieťaťa ihneď nahlásiť úradom. Ale Isabel si už priložila dieťatko k prsiam. Napriek Tomovej najlepšej vôli zariadiť všetko čo najpoctivejšie si dieťa prisvoja a dajú mu meno Lucy. Lenže ich vzťah tým utrpí. 
Po dvoch rokoch sa s malou Lucy sa vyberú na pevninu a uvedomia si, že na svete sú aj iní ľudia... a medzi nimi žena, ktorá zúfalo hľadá svoje stratené dieťa. 

Na osudoch mimoriadne presvedčivých postáv M. L. Stedmannová zobrazuje úporné hľadanie zmyslu života po prvej svetovej vojne, v ktorej vyhaslo toľko životov. Jej hrdinovia sú nedokonalí ľudia túžiaci po troche šťastia v nepochopiteľne zložitom svete.

Na jednej strane príbehu je matka, ktorá hľadá svoje dieťa, o ktorom nevie, či je ešte na žive. Na druhej strane žena, ktorá trikrát prišla o dieťa. Ich osudy sa časom prepletú zvláštnym spôsobom. Svetlo medzi oceánmi je srdcervúci príbeh, v ktorom človek po životnej tragédii môže urobiť nie práve najšťastnejšie rozhodnutia, ktorými ublíži nejednému človeku. Kniha je emočným kolotočom, ktorý vás vtiahne už od prvých riadkov a nepustí. Najskôr som od knihy neočakávala nič. Ale postupne si ma získala svojim príbehom, ktorý mi vyrážal dych. 

Autorka nám predstavila kruto-reálny príbeh, v ktorom budete premýšľať, čo je správne. Odtrhnúť dieťa od ženy, ktorá ho vychovala? A čo žena, ktorá dúfa, že jej dievčatko ešte stále žije? Kniha vo vás vyvolá neskutočné množstvo pocitov. Budete uvažovať, prečo sa s postavami osud tak kruto zahral a či sa nájde riešenie, aby sa zo svojej situácie dostali. Príbeh je rozdelený do troch častí. V prvej nám priblíži život Toma na majáku, jeho stretnutie s Isabel, následné manželstvo a sťahovanie sa na Janusovu skalu. Druhá čas hovorí o tom, ako našli malú Lucy a osvojili si ju. V tretej a záverečnej časti príbehu sa všetko skomplikuje, keď stretnú biologickú matku dievčatka. 

Postavy, ktoré s poznáme v príbehu nie sú dokonalé. Majú svoje chyby a aj preto mi príbeh prišiel veľmi reálny. Tom sa po vojne vracia späť do Austrálie, kde prijme miesto strážcu majáka. Pobyt na frontoch ho hlboko poznačil. Až stretnutie s Isabel mu do života vnieslo šťastie a radosť. Toma som si hneď obľúbila, pretože si stojí za slovom a je neoblomný, až incident, ktorý sa stane Isabel ho obmäkčí. Isabel je postavou, o ktorej neviem čo si mám myslieť. Na jednej strane ju chápem ale na strane druhej, urobila niekoľko vážnych rozhodnutí, ktoré nepriniesli nič dobré. Ešte stále mám voči jej správaniu rozporuplné myšlienky a myslím, že tak to zostane aj naďalej. Maličká Lucy bola pekným oživeným pochmúrneho príbehu. Scény, v ktorých bola boli vtipné a milé. Neraz som sa zasmiala nad jej správaním. Nejedno rozhodnutie postáv viedlo k ešte horšiemu. Osud im nadelil príliš trápenia.

Nemôžem povedať, že príbeh mal šťastný koniec, pretože ani neviem či sa to pre niekoho skončilo šťastne. Celú knihu som mala pocit úzkosti, pretože som sa trápila spoločne s postavami a prežívala ich muky. Ale i napriek tomu sa mi kniha páčila. Je reálna. Postavy nie sú perfektné, sú to obyčajní ľudia, ktorí robia chyby a neskôr za ne pykajú. Autorkin štýl je skvelý. Opisy prostredia a pocitov sa vám vryjú do kože a budete si ich vedieť dokonale predstaviť. Ostrov Janus vykreslila veľmi pútavo a ja som sa neraz prichytila pri tom, že by som sa naň rada pozrela. 

Svetlo medzi oceánmi je pútavý príbeh, ktorý sa nedá prečítať na jeden hlt. Ja som knihu čítala pomaly, vychutnávala si každú stránku, aby som neskôr bola z nej úplne nadšená. Záver ma odrovnal, pretože, keď som si myslela, že to autorka už ukončila, udialo sa niečo, čo mi vhnalo slzy do očí a ja jediné čo mi po dočítaní napadlo bolo slovíčko bravó. Autorka si zaslúži poklonu za toto dielko, ktoré napísala. Kniha je autorkinou prvotinou.

Moje hodnotenie:


Za poskytnutie reading copy knihy sa chcem veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu IKAR. Kniha vyjde už 11. septembra a môžete si ju predobjednať TU


3 komentáre:

  1. Ach ja som len zvedavá, ako to skončilo.:DD Kniha bude určite skvelá, ale neviem, či si ju prečítam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow. Tedy... když jsem uviděla název a začala číst anotaci, byla jsem skeptická, ale četla jsem dál... a teď momentálně uvažuju, že si vytáhnu must-have seznam. Tohle mě dost zaujalo...^^
    Mimochodem skvělá recenze... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Annie: je to super kniha ;) velmi dobre sa cita a ten pribeh wow :)

    OdpovedaťOdstrániť