utorok 11. septembra 2012

Blog tour: obľúbený žáner

Kath z Kath´s world of books usporadúva prvé Česko-slovenské blog tour s názvom Autoři jsou také jen čtenáři, do ktorého som sa veľmi rada zapojila. Podstatu blog tour už určite poznáte z článkov mojich predchodkýň, ale prečo si to nezopakovať. Oslovili sme autorov, či už domácich alebo zahraničných s otázkou, na ktorú väčšina s veľkou ochotou odpovedala. Moja otázka bola

Aký žáner uprednostňujete?

Prečítajte si, aké žánre majú najradšej vaši obľúbení autori. 

Fúúúha! Neuprednostňujem jeden jediný žáner, vyberám si knihy podľa nálady. Ale keby som mala urobiť nejaký rebríček, tak to rozhodne budú 1.spoločenské romány (napr. Nicol de Buron, Galsworthy: Sága rodu Forsythovcov, Tolstoj: Vojna a mier, Marquez: Sto rokov samoty), 2. romány o ženách (Daphne du Marier: Rebeka, Tolstoj: Anna Karenina) 3. literatúra faktu - či už o vesmíre (Michio Kaku), o historických postavách (Juliette Benzoni, J.Perniš, Pavel Dvořák). Na 4. mieste by bolo nerozhodne sci-fi a fantasy.
Tina van der Holland (autorka knih Ako hadí je a Dejá vu)

Ja som v podstate všežanrovec: najviac milujem Harryho Pottera, Angeliku a Poirota... Pravda je taká, že neuprednostňujem vlastne nič, čítam všetko, vrátane historických dokumentov a literatúru faktov 
Vita Jamborová (autorka krimi-thrillerov Stráž ma, mafia nezabúda a Nevera ako dôvod)

Keď som začala písať YA, dlho som čítala všetky YA knihy. Ale toto lebo som strávila veľa času čítaním adult kníh od Emily Giffin a Gillian Flynn. Zdá sa, že som iba potrebovala pauzu.
Jill Hathaway (autorka série Slide)

Uprednostňujem romány pre mladých dospelých a fantasy.
Lisa Mantchev (autorka série Théâtre Illuminata)

Zbožňujem romancu a knihy pre mladých dospelých.
Lauren Kate (autorka série Padlí anjeli)

Detektivky, nepřipomínají mi tolik, kolik toho ještě musím napsat. U fantastiky si většinou neodopočinu.
Petra Neomillnerová (autorka série Tina Salo)

Nejraději čtu fantasy, sci-fi a horory, nepohrdnu ale ani detektivkou, historickým románem nebo klasikou. Z poezie preferuji čínskou a potom francouzskou.
Teraza Matoušková (autorka knihy Hladová přání)

Nejraději mám fantasy a romantickou literaturu.
Karolina Limrová (autorka kníh Dva meče a Dvě zrcadla)

Môj obľúbený žáner je temná fantasy alebo psychologická literatúra.
Kendare Blake (autorka kníh Anna dressed in blood a Girl of nightmares)

Všechny možné i nemožné odnože fantasy.
Lusy Adams (autorka Odstínov života)

Uprednostňujem čokoľvek od Kinga   No viac ako horory a trilery mam od neho rada fantasy knihy. Tie ma vedia vždy dostať. Nedá sa však povedať, že nejaký žáner "žeriem". Siahnem po akejkoľvek knihe, ktorá ma zaujme. Nehľadím na žáner. Tak sa stáva, že striedam Temnu vežu s historickou romancou Noc v raji a potom sa zahĺbim do Majstra šarkanov.
Enja Rúčková (autorka kníh Risknem to s punkerom, Čo koho do toho, Most kolibríkov a i.)

Čítam rozličné knihy, skutočne nemám žáner, ktorý by som uprednostňovala, pretože rada čítam všetko, literatúru faktu, romance, chick lit, fantasy, mystery atď. Hoci keď som bola tínedžerka určite som uprednostňovala hororové knihy a knihy o upíroch.
Melissa de la Cruz (autorka série Blue bloods)

Píšem to, čo rada čítam. tak zbožňujem knihy pre mladých dospelých, hlavne YA s hlavnými postavami, ktoré navštevujú strednú školu. Tiež mám rada Adult mystery/romance a čokoľvek čo ma rozosmeje. 
Angela Corbett (autorka knihy Eternal Starling)

Aj krimi aj ženské romány
Silvia Koscelanská (autorka knihy Za tie prachy to stálo)

Čítam takmer všetko, ale najviac asi "ženské romány"
Kristína Mišovičová (autorka kníh Vrát mi moje sny, Len láska pozná odpoveď, Keď raz pochopíš a i.)

To je dosť ťažká odpoveď, lebo keď som si myslela, že detektívky čítať veľmi nemusím, prepadla som Dominikovi Dánovi a mám celú zbierku. keď som tvrdila, že historické nemusím, zbožňujem romány štýlu Janky Pronskej a Lisy Kleypasovej. zapovedala som sa, že nebudem nikdy čítať sprostosti o čarodejníkoch a upíroch a Harry Poter a Edward Culen sú teraz moje tajné lásky. a to nehovorím, ako som sa bránila mimozemšťanom a Hostiteľa som zhltla za dva dni. A teraz neviem, čo vlastne uprednostňujem. myslím, že u mňa to nie je závislé od žánru, ale od štýlu písania. ako náhle je niečo napísané, tak, že sa to lahodne číta, má to napínavý dej, v ktorom neviem predpovedať koniec a je to humorne láskavo smutné, je to môj štýl. Srdcovky naďalej zostávajú Traja kamaráti a Jana Eyrová
Lenka Gahérová (autorka kníh Tiene minulosti, Čas nových nádejí a i.)

Žiadny. Prečítam si akýkoľvek žáner, ak je napísaný dobrým štýlom. Preferujem jednoznačne štýl písania pred literárnym žánrom. Ak je kniha napísaná s nadhľadom, humorom, okorenená iskrivými dialógmi alebo nabitá zmysluplnými myšlienkami nie je pre mňa podstatné či je to historický román, sci-fi, román pre ženy alebo autobiografia hollywoodskej hviezdy. Nie som typ čitateľa, ktorý vždy dočíta knihu. Ak ma nezaujme prvých päť strán, zatvorím ju. Nie som masochista. Na knižnom trhu je dnes dostatočný výber titulov, takže nie je problém siahnuť po tom, čo vás bude baviť až dokonca.   A o to predsa ide! Relax, zábava, poučenie. To sú hlavné atribúty, ktoré musí spĺňať kniha, aby som ju mohla po prečítaní zaradiť medzi mojich " najlepších priateľov"
Karin Krausová (autorka kníh Prachy pani Schwarzovej,, Vesmí je ženatý, Mírnivá sezóna a i.)

Pravdu povediac, toto je ťažká otázka pre niekoho ako Patricia, ktorá číta dychtivo. Žerie knihy ... všetky knihy! Užíva si romance, urban fantasy, science fiction, hrdinské fantasy, thrillery, detektívky a veľa a veľa príručiek a štúdií mytológie. Myslím, že odpoveď musí byť všetky žáner a čestné skautské, že je to pravda!:-)  
Ann Peters (osobná asistentka autorky Patricie Briggs – séria Mercy Tompson)

Nevyhnutne neuprednostňujem jeden žáner pred druhým. Zbožňujem dystópiu (samozrejme!), a knihy s nadprirodzenými prvkami. Tiež zbožňujem young adult contemporary, popudivé a inak, naozaj ma to ťahá k zaujímavým postavám a príbehom, ktoré zahŕňajú aspoň trochu bozkávania! :)
Kristen Simmons (autorka kníh Article 5 a Breaking point)

Romance!
Tiež si vychutnám nejaké fantasy a detektívky a samozrejme čítam vela Young Adult! Ale keď spotrebujem pauzu, vychutnám si dobrú romancu.
Aprilynne Pike (autorka série Krídla)

Tak, sú rôzne žánre, YA, thriller, horor, romance, pop-kultúra, biografie a literatúra, ktorá zahŕňa klasiku.
Jennifer Laurens (autorka série Heavenly a kníh Fallin for Romeo, Nailed, Overprotected a i.)

Môj obľúbený žáner by pravdepodobne bol contemporary fikcia. Tak ako tiež zbožňujem Harryho Pottera a Hry o život a príbehy im podobné vždy sa viem úplne stotožniť s príbehmi o obyčajných ľuďoch, ktorí robia obyčajné veci, ktoré sa zdajú neobyčajné v rukách skvelého autora. Či je kniha pre mladých dospelých alebo nie, tieto sútie, ktoré na mňa najviac vplývajú. 
Jennifer Smith (autorka knihy Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad)

Můj nejoblíbenější žánr je fantasy, což je vzhledem k mé vlastní tvorbě i celkem logické. V poslední době jsem si taky dost oblíbila dystopie. (I když si teď nejsem tak úplně jistá, jestli to tak trochu nepatří pod fantasy) Snažím se ale nebýt jen jednostranně zaměřená, takže když mi někdo s podobným vkusem doporučí knihu z jiného žánru, ráda ji vyzkouším. Jediné, co mě vůbec neláká, jsou historické a cestopisné romány. Jinak přečtu skoro všechno :-)
Tereza Benešová (autorka knihy Gjorkové)

Zbožňujem čítať knihy pre mladých dospelých. Je tak veľa úžasných kníh pre tínedžerov, ktoré tieto dni vychádzajú. Naozaj si myslím, že je to jedna z najlepších vecí, čo kedy vydali. 
Stacey Jay (autorka série Annabelle Lee)

Žáner, ktorý uprednostňujem je realistická contemporary pre mladých dospelých. Rada čítam o skutočnej mládeži, ktorí si prechádzajú skutočnými životnými situáciami.
Lisa Schoeder (autorka kníh I love you, you hount me, Chasing Brooklyn, Far from you a i.)

Čítam vela a hlavne literatúru faktu, ale keď čítam fikciu, môj obľúbený žáner je paranormal. Zbožňujem dobrý príbeh o duchoch, ale hocičo divné a zvláštne.
Pat Walsch (autorka knihy Crowfielska kliatba)

Píšem hororové knihy a thrillery a sci-fi, ale keď čítam sú to stále historiscké knihy. Prečo? Nemám poňatia.
Dan Wells (autor kníh Partials a Fragments)

Stále som veľká fanynka paranormálna. Budem čítať to, adult a YA, predtým ako prečítam čokoľvek iné.
Jennifer L. Armentrout (autorka série LUX)

Verím, že fantasy a príbehy so šťastnými koncami sú jej obľúbené..
sestra Colleen Houck (autorky Tigrej ságy, autorka je zaneprázdnená písaním knihy a horia jej termíny)

Pravdepodobne môj obľúbený žáner kníh je sci-fi, pretože sa mi páči ako sa musí vyrovnať s veľkými nápadmi a filozofickými otázkami..
Amy Kathleen Ryan (autorka série Sky chasers)

Prečítam si takmer všetko, ale naozaj zbožňujem sci-fi a fantasy. Keď kniha má čaro, to naozaj rozjasní môj deň.
Jodi Meadows (autorka série Newsoul)

Rada čítam všetky druhy kníh. Viem si vychutnať hocijaký typ príbehu, ak je rozprávaný dobre. Nudí ma, keď čítam knihy, ktoré sú jedna druhej podobné. Ale zvyčajne si vychutnám knihy, ktoré by ste mohli nazvať špekulatívnou fikciou, ktorá zahŕňa fantasy, sci-fi a paranormal, viac ako ostatné. But I do usually enjoy books that you could call speculative fiction, which includes fantasy, science fiction, and paranormal, more than the rest. Rada preskúmavam mágiu, spoločnosti z budúcnosti alebo nadprirodzené udalosti, s ktorými sa pravdepodobne v skutočnom živote nestretnem. To dodáva príbehu extra iskru.
Megan Crewe (autorka série Fallen world)

Zbožňujem tak veľa kníh, základne všetko čo nie je literárna fikcia, do toho som zbláznená, ale môj obľúbený žáner je YA Fantasy alebo skutočne akákoľvek fantasy. Ak by som mala čítať iba jeden žáner do konca života vybrala by som si práve tento. Robin McKinley, Kristen Cashore, Melina Marchetta, Patricia McKillip, Rae Carson, a Cinda Williams Chima sú mojimi obľúbencami.
Tessa Gratton (autorka série The blood journals)

Môj obľúbený žáner je realistická contemporary fikcia. Toto je žáner, ktorý píšem. Rád píšem o aktuálnych problémoch, starostiach, nádejach a snoch mladých ľudí a nádejou poskytnúť mladým ľuďom inšpiráciu do ich životov. 
Francisco X. Stork (autor knihy Marcelo objavuje skutočný svet, Irises a i.)

Mám rada širokú škálu žánarov (literary, mainstream, young adult, romance, sci fi, historické, literatúru faktu a poéziu) a nemám vyhradený obľúbený žáner.
Caragh M. O'Brien (autorka série Birthmarked)

Moje obľúbené knihy sú skoro stále v literatúre pre mladých dospelých, ale vrámci toho, sa mi páčia rôzne knihy. Historické, dystópia, contemporary, paranormal. Všetko je to zábava čítať!
Kiera Cass (autorka série The selection)

Je ťažké pre mňa vybrať jeden žáner, pretože som veľmi náladová čitateľka a to čo čítam je často rozhodujúce pre to čo píšem. Napríklad, keď som písala Audreyin sprievodca čarodejníctvom, čítala som všetky knihy o bosorkách, ktoré sa mi dostali pod ruky /pre zoznam kníh, pozrite si článok na mojom blogu Takže v posledných dňoch urban fantasy/paranormal bol vysoko na mojom zozname, ale taktiež rada čítam historickú fikciu alebo contemporary, realistickú fikciu. A mám naozaj slabosť pre vtipných britských autorov ako Helen Fielding, Sophie Kinsella and Nick Hornby.
Jody Gehrman (autorka knihy Baby in boyland a i.)

Môj obľúbený žáner je YA! Zbožňujem knihy pre mladých dospelých, pretože ponúkajú toľko možností. Vždy mám rada dobrý dystopický/apokalyptický príbeh, ale v poslednom čase čítam viac high fantasy. Tiež mám rada ľúbostnú contemporary s fantastickým romantickým aspektom.
Michelle Madow (autorka série Transcend Time Saga)

Môj obľúbený žáner je historická romanca. História bola mojich obľúbeným predmetom v škole a keď som bola staršia začala som čítať historické romance kvôli historickým stránkam vecí. Potom som si zamilovala aj romantickú stránku príbehov. Historickým obdobiam, ktoré zbožňujem pridala trochu ľudskosti.
Annabel Joseph (autorka série Combort, kníh Firebird, Fortune, Mercy a i.)

Vôbec ma nezaujíma rozdelenie kníh podša žánrov. Zaujíma ma príbeh. Je to dobrý príbeh? Pohltil ma? Fascinoval ma? Zaujímajú ma hlavní hrdinovia a ich dilema? Chce ma autor donútiť čítať a dozvedieť sa viac? Čítam všetko, thrillery, horory, klasiku, sci-fi, biografie, knihy pre deti, tak povediac literárnu fikciu, romance, historické, 50s pulp fiction, literatúru faktu, fantasy a tak ďalej. Čítam všeobecne a vždy som tak čítala. Neviem si predstaviť, že by som bola inou čitateľkou.
Moira Young (autorka série Dust lands)

Uprednostňujem fantasy žáner kníh, urban fantasy, paranormal or portal fantasy príbehy.
Selina Fenech (autorka série Empath Chronicles, kníh Memory´s Wake, Fairy Visions a i. )

Uprednostňujem epickú fantasy. Rád sa ponáram do tých alternatívnych svetov.
Kevin Hearne (autor série Iron Druid Chronicles)

Nemám v obľube nejaký konkrétny žáner, čítam všetko čo ma zaujme
Andrea Rimová (autorka kníh Amnestia na zradu a Nech prší, keď plačem)

Historické a fantasy( upíri, vlkodlaci,...)
Jana Pronská (autorka kníh Zradená ľúbosť, Hriech prvej noci, Zlatníkova chovanica a i.)

Zbožňujem všetky žánre kníh. Záleží to na nálade. Niekedy nie je nič lepšie ako stráviť temnú daždivú noc so strašidelným thrillerom. Hoci, v slnečný deň, ma nájdete čítať knihu o záhradkárstve, aby som zistil, prečo moja záhrada nevyzerá tak ako by mala. Taktiež mám rád YA knihy, pretože autori pracujúci v tomto žánri vedia ako písať so srdcom a entuziazmom. 
Gregg Olsen (autor série Prázdna rakva)

Neuprednostňujem konkrétny žáner   ako autor aj ako čitateľ mám totiž rád pestrosť, a tak sa snažím čo najviac rozširovať svoju zbierku kníh a príbehov   rád siaham po detektívkach, súčasných románoch, historických romanciach, tínedžerských fantasy (young adult literatúra), literárnych klasikách... Bol by som totiž nerád, keby mi nejaký žáner zovšednel, preto čítam takpovediac všetko okrem sci-fi, ktorému nerozumiem   Každý žáner má podľa mňa čosi do seba, špecifiká jemu vlastné, ktoré ma na ňom lákajú. Je predsa toľko skvelých príbehov, bola by škoda pripraviť sa o ne  
Marek Zákopčan (autor kníh Nevinní zmätkári, Zradná vášeň a i.)

Povedala by som, že môj obľúbený žáner kníh sú určite romány s nadprirodzenou a paranormálnou tematikou. Zbožňujem všetko čo má do činenia s duchmi, upírmi, anjelmi a démonmi. Fascinujú ma veci, ktoré nevieme vysvetliť a myšlienka, že okolo nás sa deje toho viac ako môžeme vidieť.
Alexandra Adornetto (autorka série Záblesk)

Čítam romány pre mladých dospelých viac ako čokoľvek iné. Tesne za nimi romantické  romány. Tak prirodzene, romantické romány pre mladých dospelých sú moje najobľúbenejšie! Nič nie je lepšie ako keď sa vezmú dva elementy, ktoré zbožňujem do jednej knihy. :)
Sophie Jordan (autorka série Firelight)

Uprednostňujem knihy pre mladých dospelých všetkých žánrov.
Kiersten White (autorka série Paranormalcy)

Skutočne si neviem vybrať medzi knihami pre mladých dospelých, historickou fikciou, poéziou a fantasy :)
Alyxandra Harvey (autorka série Drake Chronicles)

Vtipné je, že hoci píšem sci-fi, najčastejšíe vo voľnom čase čítam YA contemporary!
Heather Anastasiu (autorka knihy Glitch)

Toto je ťažká otázka. Skutočne čítam každú knihu. Zbožňujem knihy. Čítam počas varenia alebo aj na toalete ;-) Jedine čo sa mi nepáči sú hororové príbehy. Nemám žáner, ktorý by som uprednostňovala. 
Kerstin Gier (autorka série Edelstein Trilogy)
Čítam všetko, čo ma zaujme, knihy nerozdeľujem podľa žánrov. Ak sú anotácia a ukážka lákavé, nemám problém siahnuť po čomkoľvek. V mojej knižnici však majú najmenšie zastúpenie detektívky a romance /Steelová atď/. Naopak najviac sa v nej nachádzajú romány pre YA, rozprávky /keďže mám dve malé deti/, fantasy, encyklopédie, knihy venované téme druhej sv. vojny... a veľa románov od slovenských autorov, keďže chcem mať prehľad o tom, ako píšu moji kolegovia/kolegyne. Podstatné je, aby ma príbeh zaujal už od prvých strán. Ak sa tak nestane, knihu odkladám a je mi jedno, akého je žánru.
Miroslava Varáčková (autorka kníh Sprevádzačka, Anjeli noci, Prežila som svet a i.)


Označiť len jediný žáner kníh za môj najobľúbenejší  mi pripadá tak strašne barbarské... chúďatá ostatné žánre, ktoré sa chystám odsunúť na vedľajšiu koľaj. 

Nikdy som neinklinovala len k jednému žánru, alebo tak... skôr som typ človeka, v ktorého knižnici môžete nájsť takmer všetko- cez anatómiu človeka a podrobný atlas sveta, cez svetovú klasiku a komixy až po  veci kresťanské a YA. Fakt decká, pýtať sa na najobľúbenejší žáner zrovna mňa je trochu odvážne, ale... ak však mám povedať úplne čistú, priezračnú pravdu, tak veci, ktoré naozaj veľmi často potešia moje srdce sú veci z Kumranu, ktoré zväčša dostanem na recenziu. Vážne. Môže to znieť smiešne, alebo divne, ale verte mi, pri čítaní Maxa Lucada mi párkrát prešli po tele riadne zimomriavky (nie že by to bol nejaký triler, alebo čo :D). A keďže sa pokúšam riadim heslom: „Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte,“ veľa z týchto kníh už ani nemám doma a dopriala som im trochu čerstvého vzduchu u kamarátov. 

Ale hriech by bol povedať, že k iných druhom a žánrom neprechovávam rovnako hlboké citové väzby. Nepohrdnem nijakou knihou (pokiaľ to len nie sú tie strašné malé brožúry, čo kúpite v každom kvetinárstve so zlatým gravírovaním: Najlepšej kamarátke... z toho ma fakt napína na vracanie.).
Dominika Spodniaková (autorka knihy Súboj lásky)


Aký žáner kníh uprednostňujete vy? Alebo čítate čokoľvek čo vás zaujme?

Gratulujem všetkým, ktorý článok dočítali až do konca ;)

Myslím, že blog tour, ktorý vymyslela Kath bol skvelý nápad. Okrem toho, že autori boli neskutočne ochotní a zlatí. Bolo milé sledovať akí sú vďační, že ich človek oslovil a s niektorými som si dokonca prehodila viac mailov ako len strohé zapojíte sa, odpoveď na otázku a moje poďakovanie. Cením si každého jedného autorka, ktorí sa do tohto blog tour zapojil.

Pozrite si aj príspevky ostatných zúčastnených :)


6 komentárov:

  1. skvelé odpovede, ale Sophie Jordan tam máš 2 krát skoro za sebou 8)
    Ja musím súhlasiť s Alexandrou Adornetto 8)
    Milujem fantasy, YA, paranormal - všetko kde sú nadprirodzené bytosti či schopnosti, zbožňujem ten žáner 8P taktiež som si veľmi obľúbila dystópie a odjakživa som milovala bájky 8) či už sú mytologického charakteru alebo o zajkovi a korytnačke 8D ale verím, že by sa mi veľmi páčili aj historické romány a občas si prečítam aj klasický dievčenský román.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sophie som už opravila, ani som si nevšimla, že ju tam mám dvakrát, vdaka za upozornenie :) ... ja súhlasím myslím že so všetkými autormi, ja osobne nemám vyhradený žáner a prečítam si všetko čo sa mi zapáči môže to byť detektívna, historický román, alebo fantasy, či už adult alebo YA :)

      Odstrániť
  2. Opravdu moc dobrý článek, odpovědi jakbysmet, u některých se člověk neubránil úsměvu:) Je pěkný, jak se někteří 'zapáleně' rozepsali:)

    Co se týče oblíbeného žánru, shodnu se asi s L. Gahérovou, K. Krausovou, M. Young a dalšími na tom, že pokud kniha něčím zaujme, má to, co vtáhne do děje a nepustí, a člověku přináší radost a potěšení ji číst, tak skutečně nesejde na tom, o jaký žánr se jedná. U mě taky rozhoduje nálada, proto se mi často střídají období detektivek, klasiky, historických románů atd. Teď jsem zrovna 'skejsla' u YA:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím, že práve o žánroch sa toho dá písať až až :) tiež som sa nad niektorými odpovedami musela pousmiať :) ...

      myslím, že so žánrami som na tom presne ako ty :) mám obdobie ya potom zas detektívok a takto sa to strieda, teraz momentálne mám chuť na klasiku :)

      Odstrániť
  3. Páni! To byl hodně dlouhý článek. :D Ale rozhodně nelituji, že jsem ho dočetla až do konce, jelikož některé ty odpovědi jsem dost zajímavé. :) Navíc je od autorů vážně milé, že tak ochotně odpovídají! :))

    Já osobně ani nevím jestli mám vyloženě oblíbený žánr. Tedy, asi spíše upřednostňuji příběhy s prvky fantasy a tak to bylo vždycky. :) Dlouho jsem moc nemusela různé dívčí romány, ale po Polibku pro Annu jsem se rozhodla jim dát šanci. :)) Jediné co vážně nečtu jsou horory, protože se nerada bojím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Do šľaka, pekné množstvo autorov sa zapojilo, čo sa miestami aj čudujem. Tu si naozaj človek aj vyberie, koho si chce prečítať a ktoré odpovede sú zaujímavé :)

    OdpovedaťOdstrániť