streda 5. septembra 2012

Colleen Houcková - Tigrova kliatba (Tigria sága #1)


Kelsey je obyčajná stredoškoláčka, ktorá si zháňa na leto brigádu. Nájde si prácu v cirkuse, kde jej pozornosť upúta nádherný biely tiger Dhiren. Kelsey sa cíti v tigrovej spoločnosti veľmi dobre a tak s ním trávi voľný čas a číta mu svoje obľúbené básne. Aká je však prekvapená, keď sa znenazdania objaví zaujímavý pán Kadam z Indie, aby si tigra odviezol a ponúkne jej, aby ho odprevadila do Indie. Tam Kelsey zistí, že tiger Dhiren je v skutočnosti zakliaty indický princ Ren. Začína sa úžasné dobrodružstvo plné nebezpečenstva, napínavých chvíľ a nástrah v džungli. Kelsey sa musí postaviť svojmu strachu a preukázať odvahu nielen v boji za oslobodenie Rena, ale aj v boji so sebou – má podľahnúť nádhernému princovi alebo sa vrátiť späť domov?

Obyčajné dievča, indický princ, kliatba. Asi takto by som mohla začať rozprávanie o knihe Tigrova kliatba od Colleen Houckovej, ktorá je prvou časťou Tigrej ságy. Na knihu som sa veľmi tešila. Originálny, neopozeraný príbeh, od ktorého som asi očakávala príliš, ale pekne poporiadku.

Kelsey dostane prácu v cirkuse, kde sa stará o tigra Dhirena, ktorý je vlastne zakliaty indický princ. Spoločne odchádzajú do Indie, aby zistili ako kliatbu zlomiť. Čakajú ich nástrahy, dobrodružstvá a nebezpečenstvo. 

Tigrova kliatba je príjemný príbeh, ktorú vám buď sadne alebo nie. Po pár kapitolách som si povedala, že táto kniha je skvelá a určite bude mať odo mňa vysoké hodnotenie. Kniha sa číta ľahko, plynie hladko. To čo pre mňa pokazilo celý, sľubný príbeh bolo Kelseyno správanie. Postupne sa začala správať nepochopiteľne. Snažila som sa ju chápať ale čím viac kapitol som prečítala, tým sa mi zdalo, že sa správa ako päť ročné dieťa, ktoré v skutočnosti nevie čo vlastne chce. Vôbec som si ju neobľúbila. Na osemnásť rokov sa správala nedospelo a jej správanie voči Renovi mi prišlo v druhej polovici knihy nefér. Na jednej strane som ju chápala, aspoň čiastočne, ale zato sa nemusela k nemu správať tak odporne.

Ale aby som nebola len negatívna, pretože doteraz to tak vyznelo, veľmi sa mi páčili autorkine opisy Indie. Kultúra tejto krajiny a džungľa vo mne zanechali dojem. Autorka naozaj pekne rozpovedala príbeh, ktorý by som si určite vychutnala viac nebyť Kelsey. Kniha sa čítala prakticky sama, takmer nemala hluché miesta, čo som naozaj ocenila. Keď neboli hlavní hrdinovia spolu, knihu som si skutočne užívala a nemala som jej čo vytknúť. Skvelé opisy, ktoré nenudia a budú vás nabádať čítať ďalej. 

Postavy, ktoré som si skutočne obľúbila sú Ren, pán Kadam a Kišan. Najskôr som nevedela, či sa mi postava Rena páči. Predsa je človekom, ktorého zakliali a premieňa sa na tigra. Čím viac bol vo svojej ľudskej podobe, tým viac som si ho obľúbila. Galantný, šarmantný, priateľský, pohľadný a takto by som mohla pokračovať ďalej. Obdivovala som ho za jeho vytrvalosť. Pán Kadam mi padol do oka hneď ako sa objavil v príbehu. Jeho postava je príjemná a nemožno si ho nezamilovať. Pomáha Renovi a Kelsey na ich púti a snaží sa aby uspeli. Hoci sa Kišan mihol v knihe len pomerne krátko, jeho scény s Renom stáli za to. Sú napínavé, majú šmrnc a odhalia aký majú bratia medzi sebou vzťah.

Tigrova kliatba je naozaj príjemná kniha, ktorá vyniká neopozeraným námetom. Zaujala ma hlavne ľahkosťou ako sa príbeh čítal a autorkiným štýlom písania. Počas čítania som sa nenudila, i keď som niekedy mala chuť Kelsey prefackať. Hoci jej postava mi nedovolila naplno si vychutnať knihu, odporúčam ju ďalej. Kto má dosť hrdiniek, ktoré sa zamilujú na prvý pohľad a nedokážu žiť bez svojej drahej polovičky, tak pre vás je táto kniha ako stvorená. Ak máte dosť kníh, ktoré sa odohrávajú na strednej škole, neváhajte siahnuť po Tigrovej kliatbe.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu COOBOO. Druhý diel pod názvom Tigrova misia vyjde už 8. októbra

5 komentárov:

  1. Chápu, nečíst. Protože bych knížce kvůli 'hrdince' dala dvě hvězdičky, pokud bych ji tedy v průběhu čtení nevyhodila oknem.
    Protože jedna blbá postava v popředí mi dokáže zkazit celou knihu :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to zas nie :) kniha je príjemná, len niekedy som mala chut si kvôli kelsey šklba vlasy, ale ak sa cez nu prenesieš, kniha je dobrá, hlavne ren to tam zachranoval :)

      Odstrániť
  2. Túto knihu by som si veľmi rada prečítala 8) pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. prečítaj si ju :) myslím, že každý by si mal spraviť vlastný názor :) lebo kniha je dobrá, príbeh originálny, len v druhej polke to Kelsey zabíjala, ešte že tam bol Ren inak neviem :D

      Odstrániť
  3. knihu som čítala a je fajn, taká oddychovka :-) Kelsey nebola zas až tak zlá, ale k Renovi sa správala naozaj odporne ako tu už bolo spomenuté :-D celkovo som ju však chápala a čo sa týka Rena, je mi ľúto, že takí muži naozaj neexistujú :-D

    OdpovedaťOdstrániť