piatok 12. októbra 2012

Sophie Jordanová - Draki /Draki #1/

Život šestnásťročnej Jacindy, jej dvojčaťa Tamry a ich matky je dobrodružný a veľmi nebezpečný – patria totiž k svorke drakov, ktorá má s neobyčajnou Jacindou svoje plány...

Jej matka sa ju rozhodne ochrániť a tak sa celá rodina presťahuje do púšte. Jacinda si veľmi ťažko zvyká na nové prostredie a na nových spolužiakov. Bojuje so svojou túžbou po lietaní a tiež s vlastným telom, ktoré sa v kritických okamihoch mení na „draki“. V škole si okamžite všimne tajomného Willa, ktorý ju neuveriteľne priťahuje. Will však skrýva nejedno tajomstvo.

Prečítajte si fantastický príbeh plný napätia, túžby po slobode, vášne a lásky!

Keď som zistila, že táto kniha vychádza aj v slovenčine veľmi som sa tomu potešila, pretože som ju mala v hladáčiku snáď už príliš dlho. Pred nedávnom sa mi kniha dostala do rúk, tak som neváhala a hneď sa do nej pustila. Páni, to bola jazda.

Jacinda nie je obyčajná šestnásťročná tínedžerka. Patrí medzi draki. Po incidente spoločne s matkou a svojím dvojčaťom Tamrou sa presťahujú do nového mesta. Tam spoznáva Willa, ktorý sa jej zdá príliš známy, akoby ho už raz stretla. Neschádza jej z mysle, hoci vie, že skrýva tajomstvo. Aj keď vie, že by sa mala od neho držať ďalej v jeho prítomnosti sa cíti živá, akoby sa jej vnútro prebúdzalo.

Sophie Jordanová dokázala vymyslieť originálny neopozeraný príbeh, ktorý upúta. Síce aj tu nájdete to povestné, dievča príde do novej školy, tam zbadá objekt svojej túžby a podobne, ale autorka to poňala svojským spôsobom, ktorý ja veľmi zaujímavý. Kniha však nie je nabitá akciou, ale aj tak nenudí. Autorka skladá vety tak, aby čitateľovi postupne, v malých sústach, naservírovala dej, aby ho držala v napätí. Hoci som sa nesmierne tešila na túto knihu, zakázala som si od nej čokoľvek očakávať, aby som nebola sklamaná a vyplatilo sa. Príbeh ma pohltil od prvých kapitol a osud Jacindy a ostatných mi nebol ľahostajný.
Jacinda túži po slobode, ktorú jej matka odopiera. Hrdinku s pokojným svedomím môžem zaradiť medzi tie, ktoré dokážu fungovať aj bez svojej drahej polovičky. Jacinda je bojovníčka, rebelka, ktorá aj napriek matkinmu zákazu nedokáže zabudnúť na svorku a ostatných draki. Bolo zaujímavé sledovať ako sa jej charakter vyvíja a mení. Ako ticho bojovala proti matke, ktorá chcela, aby sa Jacinda podvolila jej príkazom a tak stratila svoju pravú podstatu..

A potom je tu Will, tajomný mladý muž, ktorý prevráti Jacindin život naruby. Will nie je dokonalý, nie je ten sladký chlapček, ktorý nerobí chyby. Jeho postava je reálna, vďaka tomu ako sa správa. Spočiatku sa jej vyhýba ale potom prestane bojovať sám so sebou a zblížia sa. Nie je to tá pravá láska na prvý pohľad. Prvýkrát sa stretli za zvláštnych okolností. Avšak, keď sa stretli v škole, tvárili sa, že sa nepoznajú.
Hoci aj tu sa objaví typický ľúbostný trojuholník, kde tretím článkom je Cassian, pre mňa najväčší záporák celej knihy. Od prvého momentu ako sa objavil som vedela, že jeho prítomnosť neveští nič dobré. Jacinda sa mala stať jeho družkou, čo odmieta. Pre mňa bol Cassian zradca. Jacinda mu verila a on ju podrazil. Ale dobrá kniha sa nezaobíde bez dobrého záporného hrdinu a tejto úlohy sa Cassian zhostil naozaj dobre. Je to zvláštne, ale aj jeho som si svojim spôsobom obľúbila.

Záverom knihy mi autorka naozaj vyrazila dych, pretože som čakala všetko možné, len nie to čo sa skutočne udialo. Síce v niektorých častiach bola kniha predvídateľná a čakali ste pokým sa niečo udeje. Miestami vám Sophie vyčarí aj úsmev na tvári a bude vám mykať kútikmi úst pri vtipe, ktorý zakomponovala do knihy. Tí, ktorí tu  očakávajú neprestajné napätie, sklamem vás. Až na pár scén ho tam nenájdete, čo mne osobne trochu chýbalo, ale ani to mi nebránilo vychutnať si knihu plnými dúškami.

Kniha Draki je pre všetkých, ktorý obľubujú romantiku, nepotrebujú príbeh prešpikovaný akciou a napätím, ale taktiež nechcú čítať o patetickej hrdinke, ktorá sa potrebuje, aby za ňou behal jej drahý ako tajtrlík. Rozhodne je táto séria niečo nové, čo tu ešte nebolo a preto si podľa mňa získala fanúšikov po celom svete.

Rozhodne si chcem prečítať aj pokračovanie, aby som vedela, kam osud Jacindu zavedie. Druhý diel série Draki nesie pracovný názov Útek a vyjde 3. decembra.

Za poskytnutie recenzného výtlačku sa chcem veľmi pekne poďakovať vydavateľstvu COOBOO a spoločnosti Albatros Media.

3 komentáre:

  1. pekná recenzia 8) kniha sa aj mne náramne páčila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha stojí na poličke už asi 2 týždne, pretože kvôli škole nemám čas ju ani otvoriť. Ale už sa na ňu naozaj veľmi teším. Tvoja recenzia ma podporila, tak ju asi uprednostním pre tými 17 čo sú tam spolu s ňou. ::D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No dobre. DOBRE! Toto bolo posledný krát čo knihu nechávam na poličke dlho. Asi mesiac aby som uprednostnila tie čo som čítala!! Wrráá. xDD Takže si ju pekne otvorím asi o týždeň keď tu skončím s jednou detektívkou a začítam sa. Som naozaj zvedavá. Výnimočne som nezúrila keď som sa dozvedela, že je tam málo akčnosti. :D

    OdpovedaťOdstrániť