utorok 25. decembra 2012

Gaston Leroux - Fantóm opery


Fantóm Opery – inšpirácia umelcov, povera riaditeľov, výplod fantázie baletiek, ich matiek, uvádzačiek, šatniarok a vrátničiek? Autora pri pátraní v archívoch Národnej hudobnej akadémie ohromila prekvapujúca spätosť javov súvisiacich s fantómom a tragédiou rodiny grófa de Chagny, ktorá rozvírila pokojnú hladinu Paríža: unesená speváčka Kristina Daaé, zmiznutie vikomta de Chagnyho a smrť jeho staršieho brata grófa Filipa, ktorého telo našli na brehu jazera, rozprestierajúceho sa v podzemí Opery. Príbeh Fantóma stvoril francúzsky spisovateľ Gaston Leroux, ktorý ho v rokoch 1909 až 1910 vydával na pokračovanie. Román sa preslávil aj vďaka početným filmovým spracovaniam.

Sú knihy, ktoré vezmete do ruky a prečítate ich za krátky čas, pretože na jednej strane sú dobre a pútavé a na druhej strane sa tužíte dozvedieť čo najrýchlejšie ako bude príbeh pokračovať. Avšak, sú aj take knihy, ktoré vás pohltia, ale čítate čo najpomalšie, aby ste knihu neodložili. Takouto knihou je Fantóm opery. Je to klasika, ktorá má nespočetne veľa filmových spracovaní, ale ja som videla len muzikál a musím povedať, že kto čítal knihu nemusí byt z neho až tak veľmi nadšený, ale to odbáčam.

Kniha sa pre mňa začala pozvoľna. Ocitáme sa v opere, kde sa dejú záhadné veci. Všetci si šepkajú o Fantómoví opery. Nikto ho nevidel, ale všetci majú z neho strach. 

Už dávno som si túto knihu chcela prečítať. Preto som sa veľmi potešila, keď sa mi dostala do rúk. Osobne mám rada klasiky a túto som nemohla obísť. Príbeh ma neskutočne láka a knihu odporúčam všetkým, ktorí majú radi klasiku. Viem, že kniha nie je pre každého. Miestami sa vám môže zdať nudná alebo nezáživná. Ale ak prelúskate prvých pár strán, príbeh vás chytí a nepustí. Zamilujete si Fantóma, budete nenávidieť Raoula a krútiť hlavou nad Kristininými činmi.

Autor mal svojský štýl, ktorý sa mi zapáčil. Písal trošku zložitejšie, ale skvelo. Je cítiť, že kniha bola napísaná už dávnejšie, ale autor mal dar slova. Vety skladal tak, akoby to boli puzzle, ktoré neskôr do seba perfektne zapadnú. Príbeh je veľmi pútavý a nechýba ani akcia, kde som zatajovala dych a dúfala, že sa to neskončí najhoršie. Pre mňa Fantóm opery je jednou z najlepších kníh, čo som tento rok čítala. Je tam láska, vášeň, napätie, nespočetne množstvo emócii, miesta, ktoré vás doženú k slzám a aj miesta, kde sa zasmejete. Kniha ponúka všetko, čo knihomoľ od dobrej knihy očakáva. Mňa nadchla, rozplakala, zanechala s otvorenými ústami a v neposlednom rade emočne vyšťavenú.

Výborným elementom knihy sú postavy. Je ich tam neúrekom, ale nemáte problém sa v nich vyznať.  Najviac mi utkveli v pamäti traja hlavní protagonisti. Kristina, Raoul a Fantóm. Každý bol svojský, avšak mal aj svoje muchy. 

Navzdory všetkému ako sa Fantóm správal som ho mala z postáv najradšej. Jeho charakter je vykreslený veľmi dobre a do detailov. Miestami som mala chuť vstúpiť do knihy a objať ho, kvôli veciam, ktoré si prežil. Mnohé veci robil z lásky. Viem, že nie všetko sa dalo ospravedlniť, ale keď trpel mala som pocit, že to prežívam s ním. Takéto emócie vo mne táto postava vyvolala.

V knihe sa stretávame aj vikomtom Raoulom, ktorému som počas celej knihe nedokázala prísť na chuť. Miestami som mala pocit, že je až chorobne žiarlivý a najradšej by zabil aj vtáčika, ktorý sa na Kristinu pozrie. Nemala som ho rada, pretože sa správal ako poriadny pako. Jeho správanie som neschvaľovala vo všetkých smeroch. Hoci na začiatku som sa ho snažila pochopiť, v druhej polovici som od toho upustila, pretože som sa s jeho činmi jednoducho nestotožňovala. 

Kristina je speváčka v opere, ktorá sa teší stále väčšej sláve. Pri jej rozprávaní o Fantómoví mi naskakovala husia koža. Po pravde netuším čo videla na Raoulovi, lebo mať takého žiarlivca za priateľa nie je podľa mňa výhra. Často som nad ňou krútila hlavou so slovami, dievča prebuď sa. Väčšinu knihy bola naivná s klapkami na očiach.

Záver knihy som čítala so slzavými očami. Bol tak emotívny, že som si Fantóma zamilovala ešte viac ako v priebehu knihy. Je to postava, na ktorú tak skoro nezabudnem. Nútil ma zamyslieť sa nad mnohými vecami. Po dočítaní knihy som si povedala, už? S veľkou nevôľou som ju odkladala ako prečítanú. Veľmi rada sa k nej vrátim, pretože pre mňa patrí medzi to najlepšie čo som vôbec čítala.

Moje hodnotenie:

11 komentárov:

  1. Tato knížka už mě delší dobu láká, viděla jsem zatím jenom filmové zpracování, které se mi opravdu líbilo :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ak budeš mat moznost určite si ju prečítaj stojí za to :)

      Odstrániť
  2. tak túto knihu som čítala už dávnejšie...možno je tomu už rok?..ale zanechala vo mne silnú odozvu. Priznávam, Kristinine činy som nechápala ani ja, ale zasa keď vezmeš do úvahy tú dobu a výchovu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. máš pravdu :) mozno som sa nad tým z tej stránky nezamyslela :)

      Odstrániť
    2. a zasa keby si si mala vybrať, či budeš žiť v nejakej jaskyni alebo s vikomtom navštevovať prvotriedne plesy.... :-D ale nie...Kristin si proste vybrala "normálny život".

      Odstrániť
  3. Nie je to prvá pochvalná recenzia, ktorú som čítala, ale asi sa do toho nepustím. Historické knihy mám rada, no raz ma kamoška prinútila pozrieť si začiatok filmu (celý som nezvládla) a strašne ma to nudilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nesúd knihu podla filmu :) lebo v knihe je toho mnoho odlíšneho a uziješ si to viac ako vo filme :)

      Odstrániť
  4. Už jsem o ní také přemýšlela :) Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Najradšej by zabil aj vtáčika, ktorý na Kristinu pozie" dobréé :DD
    Ja zbožňujem klasiky ale keďže Fantóma som nedostala zato Annu Kareninu a knihy o Holmesovi áno mám klasiky až až (tie krásne nové vydania od Slovartu sú rozprávkovo čarovné nemôžem povedať že by sa niekomu nepáčili a preto chcem mať tých knižiek čo najviac. A viem, že ďalší výber padne na Fantóma pretože takúto krásnu recenziu...to sa skrátka oplatí aspoň skúsiť. Vďaka. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ach tie klasiky, človek by ich chcel tolko prečítat :) dúfam, ze sa ti bude páčit, uvidíš :)

      Odstrániť