štvrtok 10. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (zahraničie - v preklade)

Kníh, ktoré si chcem tento rok prečítať je neúrekom. Nezmestili by sa do jedného článku a preto som ich rozdelila hneď do niekoľko. Ak by som mala pridať všetky knihy, ktoré by som si chcela prečítať myslím, že by nestačilo ani desať článkov. Ale v tomto sú knihy, ktoré vyšli v preklade a dve zahranično-nezahraničné knihy.

Danielle Trussoniová – Angelológia
Sestra Evangelina bola ešte dievčatkom, keď ju otec zveril do opatery františkánskym sestrám adorácie na severe štátu New York. Ako dvadsaťtriročná objavila korešpondenciu z roku 1943 medzi nebohou matkou predstavenou kláštora sv. Rozáliou a svetoznámou filantropkou Abigail Rockefellerovou. Vďaka tomuto objavu sa Evangelina ponára do tajných dejín spred tisícročí: do prastarého konfliktu medzi Angelologickou spoločnosťou a desivo krásnymi potomkami anjelov a ľudí – nefilimami. Tieto kedysi mocné bytosti, ktoré nič nezastaví pred vojnou voči ľudstvu, aby v ňom rozvrátili dobro, sa zúfalo snažia zmocniť tajomstiev ukrytých v týchto listoch. Takmer od počiatku ľudskej civilizácie sa nefilimovia – nezvyčajne vysoké bytosti so svetlou pokožkou – nepozorovane pohybovali v pozadí vplyvných osôb po celom svete. Ich konanie po celý čas potajomky sledovali generácie odborníkov na anjelov, angelológov, ktorí zasvätili celý svoj život, aby nefilimov zastavili. Toto ich poslanie neuniká drobnohľadu božskej nadprirodzenosti, ktoré číha zo všetkých kútov kláštora na rieke Hudson, kde žije Evangelina, preniká nevinný svet výskumu umenia a ukazuje architektonické skvosty Paríža a New Yorku v prekvapujúco novom svetle. Hlboko v útrobách bulharských hôr v priepasti ožarujú anjelskí predkovia nefilimov stalaktitové mreže svojho väzenia svetlom, ktoré je smrtiace a zároveň neodolateľné. Evangelina postupne začína chápať prepojenie medzi týmito svetmi a listami, ktoré našla, aj svoju úlohu, ktorú má zohrať v tomto prastarom, znovu rozdúchanom konflikte, a spoznáva svoju parížsku starú mamu, jednu z významných angelologičiek, ktorá sa snaží zabrániť katastrofickej porážke v predvečer nového milénia.
Ruta Sepetysová – Medzi odtieňmi sivej
V pútavom a miestami až desivo mrazivom príbehu rozpráva mladučká Lina o tom, ako sa počas stalinských deportácií Litovčanov v roku 1941 dostala spolu s matkou a bratom do pracovného tábora na ďaleký Sibír. Jej otca, univerzitného profesora, obvinili z protisovietskej činnosti a popravili vo väzení. Rodina odhodlaná nedať sa zlomiť znáša ustavičné ponižovanie, muky a trápenie dozorcov, ale aj nehostinnú zimu za polárnym kruhom, ktorej mnohí z deportovaných podľahli. Bojujú o každú omrvinku chleba, o každú vykopanú repu, aby mali čo do úst. Mnohí chorľavejú, no v blízkosti niet lekárskej pomoci. V najdrsnejších podmienkach sa postupne odhaľujú charaktery deportovaných, ale aj ich strážcov. Niektorí prejavujú ľudskosť, súdržnosť, súcit a pokoru, ďalší by radi prežili aj na úkor iných. No aj v tomto neľudskom a mrazivom prostredí vzplanie láska... Podarí sa Line, jej bratovi Jonasovi a matke prežiť, alebo sa stanú obeťami krutého zaobchádzania, hladu a vyčerpania uprostred nekonečnej ľadovej pustatiny?
Gregg Olsen – Závisť
V noci, keď zomrela Katelyn, sa začalo niečo, čo všetko zmenilo. ÚPLNE VŠETKO. Zlo máva rozličnú príchuť - od horkej až po zradne sladkú. V deň svojej smrti sa to dozvie aj tínedžerka Katelyn. V jednej chvíli je deprimovanou smoliarkou, v nasledujúcej už leží na pitevnom stole z nehrdzavejúcej ocele. Pohľad má sklený, pokožku stuhnutú. Bola to SAMOVRAŽDA? VRAŽDA? KTO JE NA VINE? Keď dvojčatá Hayley a Taylor Ryanové odhalia pravdu, zistia, že je oveľa znepokojujúca, ako si doteraz predstavovali. Zároveň odkryjú aj ďalšie tajomstvo týkajúce sa ich minulosti. Román Závisť je inšpirovaný skutočným zločinom. Išlo o kyberšikanu. Toto realisticky napísané dielo predstavuje prvý zo série hrôzostrašných románov, pri ktorom vám celkom isto naskočia zimomriavky.
Ilona Andrews – Magie mrtvých
Atlanta by byla příjemným místem k životu, jen kdyby nebylo magie... Když magie pohltí svět, objevují se monstra a odpadlí mágové spřádají svá kouzla, zatímco se pistole zasekávají a auta odmítají startovat. Ale pak se technologie znovu přihlásí o slovo a magie ustoupí stejně nevypočitatelně, jako se předtím objevila. Jen po ní zbudou nejrůznější druhy paranormálních problémů. Kate Daniels, žoldačka, které se smůla lepí na paty a do kapsy má hluboko, se živí odstraňováním právě takovýchto magických potíží. Ale když je zavražděn její opatrovník, honba za spravedlností ji vtáhne do mocenských bojů mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi magických bytostí v Atlantě. Mezi Pány mrtvých, nekromanty ovládajícími upíry, a Smečku, polovojenský klan kožoměnců. Tyto dvě strany se vzájemně obviňují ze série nezvyklých vražd – a smrt Katina opatrovníka by s tou záhadou mohla být spojená. Obě organizace na Kate vytrvale tlačí, aby případ vyřešila a ona si začíná uvědomovat, že si ukousla větší sousto, než dokáže zvládnout...
Laini Taylorová – Dcéra dymu a kostí
Karou je nadaná, krásna, a tak trochu záhadná sedemnásťročná študentka na pražskej umeleckej škole. To najzvláštnejšie o nej nevie ani jej najlepšia priateľka Zuzana. Modré vlasy si nemusí farbiť, sú prirodzene modré. Rada kreslí chiméry, fantastické zmiešané bytosti, a nikto netuší, že tieto magické bytosti sú v skutočnosti jej rodina. Hovorí mnohými jazykmi, ovláda však aj také, ktorými bežní smrteľníci nehovoria. Na oboch dlaniach má záhadné hamsa, z ktorého občas vychádza nadprirodzená energia. Do Prahy prichádza a odchádza cez tajomný portál za svojím zvláštnym poslaním. Otvára ho žena s telom hada a vedie rovno do ponurej miestnosti, kde čaruje s ľudskými zubmi desivá rohatá bytosť s očami plaza, ktorá Karou vychovala. Na cestách po celom svete, kam ju posiela čarodejník zháňať zuby, si všimne, že na portáloch pribúdajú vypálené odtlačky rúk, ktoré tam zanechávajú tajomné okrídlené bytosti. Chtiac-nechtiac sa ocitne v krutej vojne medzi mimozemskými ríšami a v Marrákeši sa prvýkrát stretne s jednou z tých bytostí, ktoré stoja na opačnej strane. Vďaka krásnemu anjelovi Akivovi sa dozvedá vytúženú pravdu o sebe a tá pravda je bolestná... Navyše sa do serafa zaľúbi a nik netuší, či ich láska pretrvá začínajúcu sa vojnu medzi svetmi dobra a zla...
Eowyn Iveyová – Dcéra snehu
Očarujúco jedinečný príbeh, v ktorom sa snúbi realita s fantáziou na pozadí aljašskej prírody. Jack a Mabel si uprostred nespútanej Aljašky budujú nový život. Hoci márne túžia po dieťati, ich láska zostáva silná. Keď jedného dňa zrazu nasneží, vybehnú pred svoj zrub a postavia si snehuliaka – dievčatko zo snehu. Ráno však nájdu iba stopy smerujúce k lesu. V najbližších týždňoch vídajú plavovlasé dievčatko, ktoré zrejme chodí po okolí. Boja sa o tom spolu hovoriť, lebo majú podozrenie, že dlho pestované nádeje ich pripravili o rozum. Dievčatko po čase príde až k ich zrubu a prezradí im, že sa volá Faina. Toto výnimočné stvorenie je plné čara, múdrosti i detskej naivity. Loví s červenou líškou po boku, privoláva metelicu a prežíva v drsných podmienkach divočiny. Na tomto krásnom a nebezpečnom mieste však nič nie je také, ako sa zdá.
Elizabeth Kostovová – Historička
Jednej noci pri skúmaní otcovej knižnice nájde mladá žena starú knihu a obálku so zožltnutými listami. Všetky listy sú adresované „Môjmu drahému nešťastnému nástupcovi“ a zavedú ju do sveta, o akom sa jej ani nesnívalo – do labyrintu, kde tajomstvá otcovej minulosti a matkin záhadný osud sa spoja do neuveriteľného zla skrytého v hlbinách dejín. Listy tvoria prepojenie k jednej z najtemnejších síl, aké ľudstvo pozná, a k stáročia trvajúcemu pátraniu po zdroji temnoty a jeho zničeniu. Je to pátranie po pravde o Vladovi Narážačovi, feudálnom panovníkovi, ktorého barbarské vládnutie vytvorilo základ legendy o Draculovi. Čo má legenda o Vladovi Narážačovi spoločné s moderným svetom? Je možné, že mýtický Dracula naozaj existoval – a že prežíval storočie za storočím a sledoval vlastné ciele? V každom meste, v kláštoroch a archívoch, v listoch a tajných rozhovoroch sa vynára hrozná pravda o temnej vláde Vlada Narážača – a o zmluve popierajúcej čas, ktorá jeho hrôzostrašnú prácu udržiava pri živote po celé veky. Analýzou neznámych znamení a skrytých textov, lúštením kódov vpletených do stredovekých kláštorných tradícií a vyhýbaním sa neznámym nepriateľom, ktorí urobia čokoľvek na utajenie a ochranu Vladovej starobylej moci, mladá žena sa priblíži k tajomstvu vlastnej minulosti a stretnutiu so zlom.
Jill Gregoryová, Karen Tintoriová - Kniha mien
Profesor David Shepherd si už roky zapisuje mená, ktoré sa mu vynárajú v pamäti. S pomocou rabína odhalí, že pochádzajú z Knihy mien – starobylého textu, o ktorom sa predpokladalo, že je navždy stratený. Podľa kabalistickej tradície kniha obsahuje mená tridsiatich šiestich spravodlivých duší v každej generácii – Utajených, ktorí udržiavajú krehkú rovnováhu sveta. Utajení však násilne zomierajú a svet sa stáva čoraz vratkejším: v Afganistane vypukne vojna, New York postihne prírodná katastrofa a na Melbourne zaútočia teroristi. David sa ocitá uprostred boja s gnozeami, tajnou náboženskou sektou, ktorej cieľom je zahubiť všetkých spravodlivých, a zničiť tak svet. Situácia sa vyhrotí, keď David na zozname ohrozených nájde meno svojej nevlastnej dcéry.
S.J. Parrisová – Kacír
Anglicko, rok 1583. Krajina sa zmieta strachom a podozrievavosťou, zároveň je však bezpečným úkrytom pre mnícha na úteku. Giordano Bruno, ktorý hlása prevratné astronomické učenie, uteká pred inkvizíciou pod ochranné krídla Alžbety I. a spriatelí sa s Francisom Walsinghamom, hlavným prenasledovateľom a zaprisahaným nepriateľom katolíckych buričov. Bruna s tajnou úlohou vysielajú na Oxfordskú univerzitu, do hniezda katolíckeho odboja, kde chce nájsť staroveký rukopis, v ktorom sú obsiahnuté mocné tajomstvá, schopné zničiť kresťanstvo. Čoskoro ho zatiahnu do intríg akademických kruhov a krážov prekrásnej mladej ženy. Pokojným životom na fakulte však otrasie séria surových, premyslených vrážd, ktoré obviňujú obete z kacírskych myšlienok. V honbe za neúprosným vrahom Bruno v temných uličkách Oxfordu pochopí, že ani múdry človek niekedy nevie rozlíšiť pravdu od lži. Niektorí sú však pre ňu ochotní aj zabiť...
Philippa Gregoryová – Kacír a bosorka (Rád temnoty)
Sedemnásťročný Luca Vero je obvinený z kacírstva a vylúčený z kláštora. Záhadný cudzinec ho poverí zaznamenávaním konca sveta v Európe. Luca sa riadi pokynmi v zapečatených listoch a vydáva sa mapovať strach kresťanského sveta, aby nakoniec došiel až na hranicu dobra so zlom. Sedemnásťročná matka predstavená Izolda je odsúdená na život v kláštore, aby nemohla získať svoje veľké dedičstvo. Keď mníšky zverené do jej opatery začnú trpieť čudnými víziami, chodia v spánku a na tele sa im zjavujú krvácajúce rany, prichádza Luca, aby udalosti vyšetril. Všetky dôkazy ukazujú na Izoldu. Na nádvorí sa už stavia hranica, kde ju majú upáliť ako bosorku. Luca s Izoldou sú prinútení čeliť najväčším hrôzam stredovekého sveta – čiernej mágii, vlkolakom a šialenstvu. Na ceste za skutočnou historickou postavou, ktorá obraňuje hranice kresťanského sveta a opatruje tajomstvá Rádu temnoty, nachádzajú pravdu, vlastné osudy a dokonca aj lásku.
Sarra Maningová – Tweetni mi
Jeane Smithová je blogerka, kráľovná sekáčov a charitatívnych výpredajov. Má vlastnú lajfstajlovú značku Adorkable, pol milióna followerov na Twitteri, ale v škole ju považujú za chodiacu módnu katastrofu. Je výstredná, provokatívna, nemožná. Ani náhodou nezapadne medzi spolužiakov, na ktorých sa díva zvrchu, lebo sú nudne rovnakí – všetci sa rovnako obliekajú, rovnako myslia. Michael Lee je školská hviezda, vzorný študent, idol dievčat, skvelý futbalista, zlatý chlapec svojich rodičov. Nemajú vôbec nič spoločné. Tak prečo sa stále bozkávajú?



----------------------------------------------
V tomto roku si chcem prečítať aj knihy, ktoré ja osobne nepovažujem za zahraničné, ale nie sú ani slovenské. Ide o knihy z pier českých autoriek, na ktoré sa veľmi teším a neviem sa dočkať, kedy ich vezmem do rúk a prečítam.
Tereza Matoušková – Hladová přání
Kniha Hladová přání je napínavý příběh, který napsala autorka Tereza Matoušková. Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny. Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo. Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?

Teraza Benešová – Gjorkové  (Tajemstvý minulosti)
Pod hladinou oceánu leží svět, o jehož existenci nemá lidstvo dodnes, ani ponětí. Dvanáctiletá Nefas o něm už pár let ví, ale teprve dnes nastal čas zařadit se mezi své. Mezi Gjorky. Nefas nechce nic víc, než najít konečně domov, pár přátel a zjistit proč vlastně musela vyrůstat stranou. V novém světě ji ale otevřená náruč rozhodně nečeká a její touha po kamarádech, se v mžiku smrskne na snahu proplout, a být neviditelná. Brzy sice zjišťuje, že pomoc může přijit z míst, odkud by ji nikdy nečekala, ale také, že kdo se ptá, mohl by dostat odpověď o kterou vlastně vůbec nestojí. Vstupte spolu s Nefas do místa, kde je všechno stejně nebezpečné, jako krásné a fascinující. Kde mají všichni svá malá tajemství a odraz minulosti je příliš silný na to, aby se dal jen tak překonat.

4 komentáre:

  1. Dcéra dymu a kostí - mám doma, už sa na ňu teším, ešte som na ňu nemala čas 8(
    Kacír a bosorka určite chcem aj Tweetni mi by mohlo byť super 8)
    Angelologia ma absolútne neláka, už som počula dosť nelichotivých názorov a usúdila som, že ma to baviť nebude 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S Angelológiou ti želám veľa šťastia. :D Táto kniha patrí k tomu málo, čo som nedokázala za žiadnu celu prelúskať. .D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ráda bych si přečetla Závist, i když ta obálka mě trochu děsí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty si fakt nečítala Kate Danielsovú? Vy s Michelle ste také čudné :D Ona to má ešte aj doma a stále to nečítala. Ale už naznačila, že sa na to chystá, tak som jej veľmi jednoducho vysvetlila, že ak sa jej nebude páčiť Curran, budem ju otravovať, až kým si ho neobľúbi :D Dúfam, že si na to pripravená aj ty :D Dvojka z Kate Daniels má podľa mňa najlepšiu bojovú scénu, akú som v knihe videla. Veľmi sa mi páčila :D

    Tweetni mi chcem aj ja :( Dúfam, že čoskoro to niekto naskenuje, kupovať sa mi to nechce. Šetrím si na Mechanického anjela a Mesto popola :D

    Do Hladových přaní sa chcem tiež niekedy pustiť :D Ja neprestanem byť nikdy zvedavá na to, ako sa podarí nejakému autorovi napchať príbeh IBA na sto strán. :D

    OdpovedaťOdstrániť