utorok 1. januára 2013

Knižný nášup 2012 (slovenský špeciál)



Rok 2012 sa úspešne skončil a tak uzatvárame ďalšiu kapitolu a otvárame novú s čistým listom. Minulý rok bol plný úžasných kníh, na ktoré stále spomínam a neraz si ich beriem do rúk, aby som si prečítala obľúbene pasáže. Rozhodla som sa svoje naj z minulého roku rozdeliť na dve časti a tu je prvá z nich. 

Najlepšia prvotina
Michaela Ella Hajduková – Všetky moje tváre

Veľmi ma potešilo, keď sa mi do ruky dostala táto kniha. Minule životy mám naozaj rada a preto som po nej ihneď siahla. Nesklamala, naopak. Zaradila sa medzi moje obľúbene knihy. Tlieskam autorke za vydarene dielo. 

Najvtipnejšia kniha
Marek Zákopčan – Nevinní zmätkári
Pri výbere tejto knihy som ani na okamih nezaváhala.  Táto kniha dá vašej bránici naozaj zabrať a budete sa chytať za bruchá, pretože Marek má úžasný humor, ktorým nakazí svojich čitateľov. Pri zmätkároch jednoducho nedokážete zostať vážni, pretože Marek dokáže napísať humorne aj tú najbanálnejšiu situáciu.  Veľmi ma teší, že chystá aj pokračovanie, ktorého sa neviem dočkať a pevne verím, že si ho budem môcť prečítať čo najskôr.

Najromantickejšia kniha
Nata Sabová – Neodolateľne vábenie
V mnohých knihách je presladená láska, ktorej sa čitateľ časom presýti. Autorka je známa tým, že do svojich kníh po malých dávkach servíruje lásku, ktorá sa vám nezunuje. Inak to nebolo ani v knihe Neodolateľné vábenie, ktorá sa mi veľmi páčila. Či už pre vzťah hlavných hrdinov alebo krásu okamihov, ktoré spoločne prežívali. 

Najprekvapivejšia kniha
Vita Jamborová – Som bosorka
Mnohokrát objavíte knihu, ktorá vytŕča spomedzi ostatných.  Som bosorka spĺňa všetky kritériá, aby zatienila aj zahranične kolegyne. Každou prečítanou stránkou budete dychtivejší po poznaní, ako sa príbeh skončí. Keď si budete myslieť, že sa už dej rozuzľuje  autorka príbeh znova zamotá a poviete si, čo sa to, dopekla, udialo. Zvraty, akcia, prekvapenia, napätie, to je charakteristické pre túto knihu. Ja som doslova padla na zadok z toho, aká skvelá kniha bola. Ak máte radi knihy, pri ktorých nedokážete predvídať, ako bude pokračovať, Som bosorka je tou pravou kandidátkou.

Najemotívnejšia kniha
Miroslava Varáčková – Prežila som svet
Pri tejto knihe som vyplakala potoky sĺz. Ela bojuje o holý život. Sama, bez kohokoľvek blízkeho. Svet, v ktorom žije jej vzal všetkých. A niekde, v tomto zúfalstve nachádza lásku. Príbeh ma chytil za srdce a neraz som čítala cez slzy. Skvelo napísaná kniha, ktorá vás nenechá chladnými. Pri jej čítaní som mala zimomriavky, pretože nebolo ťažké si predstaviť, že by sa niečo podobne mohlo v budúcnosti stať.

Kniha, pri ktorej som si najviac oddýchla
Enja Rúčková – Risknem to s punkerom
Isto aj vy niekedy hľadáte knihu, ktorá je ľahko napísaná, nemá zamotaný dej a aj napriek tomu vás upúta. Pri knihe Enji Rúčkovej som si skvelo oddýchla, pretože síce sa mi páčila, je zo života a o hudbe. Čítala som ju v období, keď som mala fantasy plné zuby a tak mi dobre padla. Rada sa k nej vraciam, pretože autorka do knihy zakomponovala humor, ktorý mám rada.


3 komentáre:

  1. Na knihu "Prežila som svět" jsem už slyšela hodně chvály a musím přiznat, že vypadá opravdu zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bosorka bola neskutočná!!! Veľmi sami páčila :) joooj a Punkera si chcem prečítať

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ále, Prežila som svet, som si zobrala teraz na chatu, že si ju budem čítať ale odkladám ju kvôli jednej z najväčších otrasne vyzerajúcich hovadín - Barrymu Trottrovi...zabiť ma. Ale na emotívne knihy treba pokoj, ten ja nedostávam. Iba po troškách.
    Som Bosorka? O takej knihe počujem prvýkrát. Vyzerá tak lákavo, vieš čo? Už nebudem asi mesiac chodiť na knižné blogy lebo ked sa neutnem už teraz...kedy to všetko stihnem zohnať kúpiť. Skade zoberiem tie PRACHY?! Ten kto dal knihám lákavosť, preklínam ho a uctievam zároveň. xD

    OdpovedaťOdstrániť