streda 24. apríla 2013

Marie Lu - Legenda (Legenda #1)


Na mieste, kde sa kedysi rozprestierala západná časť Spojených štátov, sa teraz nachádza Republika – štát, ktorý je súčasťou nikdy neutíchajúcej vojny s Kolóniami. Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine.

Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží ochrániť svoju rodinu a June pomstiť smrť svojho brata. No v šokujúcom slede udalostí prichádzajú na to, že táto skutočnosť ich stavia proti sebe. A tak nastáva boj o holý život, boj o budúcnosť ľudstva, boj o skutočnú ľudskú slobodu.

Predstavte si svet, kde by mali na vrch iba tí najinteligentnejší a najbystrejší. Predstavte si miesto plné klamstiev a podrazov. Miesto, kde priatelia sa stanú protivníkmi a nepriatelia spojencami. Vážení, vitajte v Republike!

V knižnom svete je už nespočetne veľa dystópií a preto je ťažké napísať niečo originálne, neopozerané, čo vás chytí za srdce a nepustí. Marie Lu nám predstavila svet June a Daya, kde je rozšírená nákaza a nie všetci majú to šťastie študovať na prestížnych školách. Osobne by som v tom svete žiť nechcela. 

Celý čas mi neschádzala z mysle jediná myšlienka. A to reálnosť istých situácií. Pri niektorých ma až striasalo. 

Kniha mi ubiehala, ako voda až som ju občas musela odložiť, pretože som nechcela prísť na koniec príbehu. Medzi morom dystópií sa Legenda zaradila medzi moje obľúbené. Nielenže poskytuje čitateľovi pasáže, ktorého ho donútia premýšľať, ponúka nám všetkým strhujúci príbeh, ktorý sa nezaobíde bez obiet a bolestivých rozhodnutí. 

Republika je krutá. Nestavia sa ku každému rovnakým metrom a máte šťastie, ak sa dostanete do vyššej vrstvy. June a Day stoja na opačných stranách jednej mince. Day, rebel, odporca všetkého, čo hlása Republika a na druhej strane je tu June, ktorá je výnimočné dieťa, vyniká v škole, avšak tiež sa nezaobíde bez problémov. 

June som si už po niekoľkých stranách obľúbila. Je silnou hrdinkou, ktorá sa nebojí bojovať za to, v čo verí. Jedinou blízkou osobou je pre ňu brat Metias, ktorý je zavraždený za záhadných okolností. Odhodlaná pomstiť bratovu smrť sa vydáva po stopách Daya, ktorý je hlavným podozrivým. Nie vždy som súhlasila s jej rozhodnutiami, ale za daných okolností som ju chápala. Po Metiasovej smrti zostala sama, pretože, keď bola malá prišla o oboch rodičov. Musela sa s tým vyrovnať a v priebehu minút sa postaviť na nohy. 

Day je presný opak June. Je najhľadanejším zločincom Republiky. Avšak za všetkým zlým je kúsok dobrého, v Dayovom prípade, až kusisko. Zo začiatku som nevedela, čo si o ňom myslieť, ale ako príbeh postupne napredoval sa veľa vecí objasnilo a pomaly, ale isto som začala chápať jeho skutky. Keď sa stretáva s June nevie o nej nič. Je pre neho iba dievčaťom, ktoré stretol na ulici. 

Marie svoje postavy vykreslila vierohodne. Či už to bola Dayova rodina alebo Thomas, ktorý mi už od prvej minúty nesadol. Jedno sa musí autorke nechať. Dokázala zabiť postavu práve v tom momente, ako som si ju obľúbila. 

Jeden zvrat strieda druhý. V jednom momente som krútila hlavou, čo si to Marie vymyslela a v okamihu druhom som neprestávala vyvaľovať oči na stránku, či ma neklame zrak a ja som si prečítala to čo som si práve prečítala. 

Zo spleti udalostí, ktoré si pre nás autorka pripravila som nevychádzala z údivu. Do knihy som sa púšťala s tým, že sa nechám prekvapiť aká bude. Čítala som aj pochvalné recenzie aj tie negatívne a tak som si chcela na knihu vytvoriť svoj názor. Od prvej strany som mala problém ju odložiť, pretože sa tam neustále niečo deje. Autorka nám nedovolí vydúchnuť si ani na okamih. 

Príbehu na dynamickosti pridáva aj fakt, že je rozprávaný z dvoch pohľadov, z pohľadu Daya a June. Sama neviem, ktoré kapitoly sa mi páčili viac. Vďaka pohľadom dvoch postáv nám Marie ponúka hlbší náhľad do ich duší. 

Autorkin štýl je ľahký a rýchlo sa začítate. Už od prvej strany vhupnete do deja a nebudete sa predierať zdĺhavými úvodnými omáčkami. Príbeh je preplnený akciou, ktorá vás strhne a nepustí až do samého konca. Od začiatku až po záver je Legenda strhujúca jazda okorenená dávkou romantiky, ktorá je tam decentne vložená a neprekáža. Pri takomto type príbehu, kde by bola láska nepotrebná ju Marie dokázala šupnúť presne tam, kde sa žiadala a nebola umelo vytvorená. 

V závere som dúfala v ako taký happy end, ale to by nebola Marie Lu, ak by ho tak napísala. Na posledných stránkach som si doslova obhrýzala nechty a držala som postavám palce, aby sa im podarilo to, čo majú v úmysle. Po prečítaní poslednej stránky som zostala hľadieť ako teľa na nové vráta a dúfala som, že príbeh bude ešte o čosi dlhší. Už teraz sa teším na pokračovanie. 

Suma sumárum, Legenda je skvelá dystopická prvotina autorky Marie Lu, ktorá nepremrhá váš drahocenným časom. Ak by som sa vŕtala do hĺbky príbehu, určite by som našla nejaké muchy, ale nechcem si nechať pokaziť dojem z príbehu, tak to nechám radšej tak. Dúfam, že pokračovaniu bude aspoň také dobré ako táto úvodná časť. 

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku sa chcem veľmi pekne poďakovať spoločnosti Albatrosmedia.

3 komentáre:

  1. Tiež som od nej nič moc neočakávala a nakoniec ma veľmi milo prekvapila a zaradila sa medzi tie najlepšie k kategórií dystópie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tiez tak :) uz som sa naučila radšej od knihy nič nečakat ako sa potom sklamat :)

      Odstrániť
  2. Tak to vyzerá skvele 8) Už dlho po tejto knihe pokukujem, dystópie milujem a táto vyzerá super 8)

    OdpovedaťOdstrániť