streda 17. augusta 2011

William Paul Young - Chatrč /recenzia/

Originál: The Shack
Napísal: William Paul Young
Slovenský preklad: Chatrč /Tatran/
Český preklad: Chatrč /Knižný klub/


Slovenská anotácia
-----> Missy, najmladšiu dcéru Mackenzieho Allena Philipsa, unesú počas rodinného výletu, a v opustenej chatrči hlboko v oregonskej divočine sa nájde dôkaz, že ju zrejme brutálne zavraždili. O štyri roky neskôr, uprostred svojho Veľkého smútku, dostáva Mack podozrivý odkaz, podľa všetkého od Boha, v ktorom ho pozýva na víkendové stretnutie v tejto chatrči. Navzdory zdravému úsudku prichádza počas zimného popoludnia do chatrče a vracia sa do svojej najtemnejšej nočnej mory. To, čo tam Mack nájde, navždy zmení jeho svet.

V období, keď sa náboženstvo stáva čoraz bezvýznamnejším, zápasí CHATRČ s nadčasovou otázkou: Kde je Boh vo svete, ktorý je taký plný nevýslovnej bolesti? Odpoveď, ktorú Mack dostáva, vás ohromí a azda zmení rovnako, ako zmenila jeho. Budete chcieť, aby si túto knihu prečítali všetci!


Čo si myslím o knihe ja?

-----> Na túto knihu som počula veľa negatívneho, ale i napriek tomu som si ju od kamarátky požičala a prečítala. Neľutujem. Dalo by sa povedať, ak človek nie je veriaci, kniha sa mu páčiť nebude.

-----> Kniha rozpráva príbeh Macka, ktorý stratil svoju dcéru. Kládol si za vinu, že ju uniesli a neskôr zabili. Celé štyri roky zotrvával vo Veľkom smútku. Po týchto štyroch rokoch si nájde odkaz od Boha, aby sa stretli v chatrči, v ktorej našli dôkaz Missynej smrti. Mack najskôr váha, ale neskôr sa predsa vydá na cestu. Prichádza do chatrče, kde stretáva Boha v troch osobách.

----> Kniha je preplnená krásnymi myšlienkami, ktoré vás donútia premýšľať nad nimi, ešte dlho ako knihu prečítate. Mne utkvela v pamäti hlavne táto. „Odpúšťaj, ale nezabúdaj“. Rozhodla som sa, že nebudem príliš opisovať dej knihy, pretože nechcem, aby ste prišli o to čaro, keď ju budete čítať.

-----> Premýšľala som, aké hodnotenie by som dala tejto knihe, ale 5* je podľa mňa málo, pretože, ja osobne, keď som ju dočítala, zaplavil sa obrovský pokoj. Ešte dlho som premýšľala nad myšlienkami, ktoré autor tak bravúrne zakomponoval do tejto výnimočnej knihy.

Obľúbený citát
„Naša zem je ako dieťa, ktoré vyrástlo bez rodičov, nemal ju kto viesť a usmerňovať. Niektorí sa jej usilujú pomôcť ale väčšina sa ju jednoducho pokúša využiť. Ľudia, ktorí dostali úlohu láskyplne riadiť svet, ju namiesto toho nerozvážne plienia, berú si viac, ako momentálne potrebujú. A nemyslia na vlastné deti, ktoré zdedia ich nedostatok lásky. Tak ju bez rozmýšľania využívajú a zneužívajú, a keď sa zachveje alebo prudko vydýchne, sú dotknutí a dvíhajú päsť k Bohu.“

3 komentáre:

  1. Krásné :) Naprosto vím, o čem mluvíš a ten citát ... jeden z mnoha dalších výborných v knize :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle je nejoblíbenější kniha mé kamarádky- slovenky -věřící. Už mi jí jednou půjčovala, ale protože pak odjížděla k moři, tak jsem jí to musela vrátit. :) Bez ní prostě na prázdniny odjet nemohla. Já se na to moc těším, protože tohle je téma, které mě hrozně baví. Ty jsi také věřící? :) Zbožňuju takové lidi. Jsou tak hodní, tak laskaví, tvořiví a sví. :) Tak moc mě mrzí, že nejsem pokřtěná a naši na to nejsou. Hrozně mě to tam táhne. Chodím s Marťou do kostela a miluju to tam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu som prečítala včera a musím s tebou súhlasiť, je tam veľmi veľa pekných myšlienok, ktoré stoja za prečítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť