pondelok 17. októbra 2011

Lenka Gahérová - Tiene minulosti /recenzia/


Autor: Lenka Gahérová
Názov: Tiene minulosti
Vydavateľstvo: Motýľ
Rok vydania: 2010
Počet strán: 240
Anotácia z martinus.sk:
Za mrežami neskončia vždy tí, ktorí si to naozaj zaslúžia, a Tomáš si to vyskúšal na vlastnej koži. Vo väzení sa z mladého, bezstarostného chlapca stáva nedôverčivý muž, ktorého po celý život trápia ťaživé spomienky na jednu osudovú udalosť ešte z gymnaziálnych čias. Aj jeho nový život s Táňou je napriek vzájomnej láske a dôvere poznačený týmto temným tajomstvom. Hovorí sa však, že minulosť nás dostihne, nech sme kdekoľvek. Vtedy máme dve možnosti: vzdať sa, alebo sa jej postaviť. Preto sa Tomáš po dvadsiatich piatich rokoch rozhodne odhaliť pravdu a očistiť tak svoje meno. Nikto však ani len netuší, že stretnutie bývalých spolužiakov sa zmení na nočnú moru a predstavy o novom živote sa strácajú ako tiene...

Lenka Gahérová vás vtiahne do sveta policajtov, vyšetrovania a intríg. Kniha je popretkávaná mnohými zvratmi a akciou, ktorá sa zapáči nejdenému milovníkovi detektívnych príbehov. Osobne na úvod prezradím, že nie som veľký fanúšik tohto žánru, ale knihu Tiene minulosti som si naozaj vychutnala, pretože je napísaná pútavým štýlom, ktorý zaujme.

Kniha rozpráva osud Tomáša, ktorý bol odsúdený za napadnutie spolužiaka. Neprávom si odsedel svoj trest a po roku ho prepustili. Vrátil sa k svojej žene Táni a synovi Filipovi, ktorých nadovšetko zbožňuje. Po čase mu príde pozvánka na stretávku zo strednej školy po 25. rokoch. Nechce tam ísť, ale Táňa nástojí, aby neodmietol. Dôvod je jednoduchý. Nechce znovu stretnúť muža, ktorý môže za jeho uväznenie. Nakoniec dá na slová svojej manželky a odíde.

Počas stretnutia napokon uzná, že prísť nebol až taký zlý nápad, a podelí sa spolužiakmi o pocitoch z väzenia, v ktorom napísal knihu príbehov, akúsi spoveď spoluväzňov a tiež seba samého. Toho čo sa v osudnú noc stalo.

Keď sa Tomáš zo stretávky nevracia, Táňa sa začala obávať. O pár hodín stoja na jej prahu policajti so smutnou správou o jeho vražde. Začína sa vyšetrovanie, ktoré má odhaliť Tomášovho vraha...

Veľmi sa mi páčila celková dynamika knihy a autorkin svojský humor, ktorý do knihy zapracovala po dávkach, nie nasilu, tak akurát. Po dlhšej úvahe som sa rozhodla tejto knihe dať 4 hviezdičky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára