pondelok 24. októbra 2011

NEPREHLIADNITE: My alternative world of books

Wow, zase týždeň za nami. Tí, ktorí pravidelne chodia na môj blog vedia, čo bude nasledovať. Minulý pondelok ste si mohli prečítať rozhovor s Michelle. Tentokrát mám tú česť uviesť na Secret World of Deep Soul rozhovor mnou aj vami obľúbenou Judit z My Alternative World of Books


My Alternative World of BooksJudit sa netají svojou láskou ku knihám, prevažne YA s nadprirodenými prvkami. Na jej blogu nájdete práve recenzie na knihy tohto žánru. Preto ak máte radi upírov, anjelov, vlkodlakov a podobné bytosti, neváhajte a zavítajte na jej blog, kde si isto spomedzi jej recenzií vyberiete knihu, ktorú si pridáte do to-read listu. Ja osobne mám blog Judit veľmi prada, pretože jej recenzie sú písané veľmi dobre, vždy príde s nejakým novým nápadom, ktorý stojí za to. Napríklad: práve na jej blogu prebieha súťaž hrdinov YA kníh "Your royal hotness 2011", už môžete hlasovať za prvú osmičku ;) verte mi, máte z čoho vyberať a aj tak to bude ťažké.


 
Judit, presne ako jej predchodkyne bola veľmi ochotná odpovedať mi na pár otázok ohľadom jej blogu a taktiež kníh, verím, že sa vám rozhovor s ňou bude páčiť.

Ahoj, najskôr sa nám predstav a povedz niečo o sebe.
Takže moje meno je Judit a mám ten najúžasnejší knižný blog v celej slovenskej blogosfére. Haha, žartujem. Sčasti...
My Alternative World of Books som založila pred rokom aj troma mesiacmi, čo ho robí jedným z najstarších knižných blogov na Slovensku a čo mi práve pripomenulo, že som zabudla patrične osláviť môj prvý rok blogovania. Knihy sú centrom môjho vesmíru už od malička, moja mama (učiteľka prvého stupňa ZŠ) ma naučila čítať keď som mala 5 rokov a odvtedy neprešli Vianoce, kedy by som si pod stromčekom nenašla knižnú nádielku. Moja mánia ako ju poznáte teraz začala asi pred 3 rokmi, kedy som sa do čítania úplne zbláznila. Odvtedy som prečítala približne 400 kníh. Kedy som to stihla, do dnešného dňa netuším. V tejto chvíli študujem, čo ma baví (zdravú výživu na lekárskej fakulte v Brne) a robím, čo ma baví (čítam, píšem blog, spolupracujem s vydavateľstvami a podieľam sa na spravovaní knižného portálu). Čiže sa nemôžem mať lepšie. Ešte by som chcela podotknúť, že hoci to tak nevyzerá, vediem plnohodnotný spoločenský život, normálne chodím medzi ľudí a nežijem hlboko v horách ako tí mnísi, čo zvykli ručne prekladať staré spisy J A mám psa. (Ktorého prevažne venčí moja mama).

Ako si sa dostala k recenzovaniu knih?
Asi po dvoch rokoch trvania mojej čítacej mánie ma omrzelo len tak čítať a nemať príležitosť s nikým sa o tom baviť. Úprimne, v mojom okolí nečíta veľa ľudí, a tak som hľadala iný spôsob, ako zo seba dostať všetky tie dojmy a názory. Založila som si blog s cieľom vytvoriť si aspoň falošný pocit, že moje myšlienky niekto číta. O pár mesiacov na to už som mala kamarátky po celom Slovensku a Česku s rovnakou závislosťou a až dodnes sme spolu prakticky v kontakte každý deň. To, že vďaka recenzovaniu sa mi podarilo nadviazať spoluprácu s mnohými vydavateľstvami a kníhkupectvami je síce tiež skvelé, ale nikdy to nebol môj prvotný zámer.

Ktorý žáner máš najradšej? Prečo?
Ku masívnemu čítaniu ma priviedol žáner „young adult paranormal“, čiže knihy pre mladých dospelých s nadprirodzenými prvkami – anjeli, upíri, vlkodlaci a podobne. Z toho žánru asi najviac preferujem dystópie. Momentálne mám však pocit, že sa táto kategória kníh hrozne zväčšuje čo do kvantity a zároveň zhoršuje čo do kvality. Človek sa musí vyslovene prebiť cez desiatky otrasných kníh, aby narazil na jednu výnimočnú. Nehovorím, že tie výnimočné nestoja za tú námahu, ale niekedy je to proste veľmi únavné. V poslednej dobe ma dosť chytil žáner „contemporary“ – čo funguje na podobnom základe než YA paranormal, ale rieši skutočné problémy, s ktorými sa môžeme všetci stretnúť. S týmito knihami sa mi lepšie stotožňuje a aj chlapci sú viac realistickí J. V neposlednom rade by som ešte vyzdvihla knihy pre dospelých, väčšinou paranormálneho charakteru, ktoré sú (napriek tomu, čo si o nich mnohí myslia) písané oveľa vyspelejšie a veľakrát aj kvalitnejšie.

Čítala si v poslednej dobe knihu, ktorú si už po pár stranách odložila?
Kedysi som to nezvykla robiť často, no ako sa zhoršuje kvalita kníh, zvyšuje sa počet tých, ktoré jednoducho nie som schopná dočítať. Tie knihy podľa mňa ani nestoja za zmienku, už aj tak si ich názov ani nepamätám.

V akom jazyku najradšej čítaš?
Viem, že by som mala ako správna slovenská blogerka podporovať čítanie v slovenčine a samozrejme aj podporujem – je dôležité, aby sme kupovali knihy v slovenskom jazyku, podporovali tak knižný priemysel a zabezpečili si tak, že vydavateľstvá budú mať dôvod prekladať čoraz viac kníh, ktoré stoja za preloženie – no mojou srdcovkou je čítanie v anglickom jazyku. Respektíve v pôvodnom jazyku a tým pádom väčšinou v anglickom jazyku. Tu ide čisto len o môj knižný snobizmus a perfekcionalizmus, že proste nie som ochotná obrať sa ani o jednu vtipnú situáciu alebo dôležitú či menej dôležitú myšlienku, ktoré sa môžu, a veru že aj sa, pri preklade strácajú. Nie je to chyba prekladateľa, nie je to chyba nikoho, je to proste fakt, s ktorým sa nedá nič narobiť. Určité anglické slová a zvraty sa do slovenčiny nedajú presne preložiť . Bodka.

Prečo si si pre blog vybrala práve to meno, ktoré si mu dala?
Pretože keď čítam, som ako v úplne inom, alternatívnom svete a o nič iné okolo seba sa nezaujímam

Čo ťa na blogovaní najviac baví?
Vlastne som to už všetko spomenula vyššie. Najviac ma baví možnosť pokecať si o knihách s rovnako „postihnutými“ ľuďmi. Mnohé blogy vznikajúce v poslednej dobe sú len také rýchlokvasky, založené iba pre účel dostávania kníh od vydavateľstiev za recenzie. Tieto blogy končia veľmi rýchlo, pretože ako ich autori čoskoro zistia, nadviazanie spolupráce s vydavateľstvom nie je absolútne jednoduchá záležitosť. Ak by som mala mať blog len kvôli knihám zadarmo, už by som ho nemala. Musí vás baviť písať, musí vás baviť loziť po internete a zisťovať novinky, musí vás baviť nadväzovať kontakty s ostatnými blogermi, vedieť sa podeliť o informácie namiesto ich kradnutia a privlastňovania si ich autorstva. Aj keď to možno tak spočiatku nevyzerá, blogovanie je o tímovej práci, a to ma na tom baví asi najviac.

Ďakujem Judit za rozhovor a presne o týždeň v pondelok sa môžete tešíť na odpovede Abyss z Knižního nekonečna.

5 komentárov:

  1. Skvelý rozhovor. No nechápem, ako je možné, že som DOTERAZ nevedela, že Judit má psa :D Myslela som si, že naše kamarátstvo je už niekde ďalej :D

    A ako ja hovorím, od Judit by som si s nadšením prečítala aj návod na obsluhu sústruhu... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. súhlasím, :) ona má proste dar rozprávať :)

    ja ešte čakám na odpovede od teba ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelý rozhovor :) Judit vďačím za informácie o mnohých skvelých knihách, ku ktorým by som sa bez jej blogu buď nikdy alebo minimálne tak skoro určite nedostala, zároveň ma priviedla ku kope ďalších skvelých blogov plných super informácii a jej blog sa stal niečím, čo navštevujem každý deň už automaticky, asi ako facebook či google :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Triss: Fakt som ti za tých milión hodín, čo sme spolu strávili v BA nestihla povedať, že mám psa???

    Triss, Sue, Michelle: ďakujem že ste si našli čas napísať také pekné slová a poškrabkať tak moje enormné ego za uchom.

    Teším sa na ďalšie rozhovory!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Návod na obsluhu sústruhu by som si teda fakt prečítala a hlavne od Judit ;)
    super rozhovor aj keď si nás vlastne nazvala postihnutými :P čo je vlastne tak trochu pravda :D :D
    čo ja nechápem tak okrem mojej mamy v mojom okolí tiež nie je nikto poriadny s knižnou závislosťou... nech žije net a knižné blogy!!!!

    OdpovedaťOdstrániť