nedeľa 8. januára 2012

Krystyna Kuhn - Hra (Údolie #1) - recenzia

Aký príbeh vás čaká?
Julia a Robert Frostovci sa prihlásia na prestížnu vysokú školu Grace College, ktorá leží v Údolí, odrezanom od populácie. Ťaží ich hrozivé tajomstvo z minulosti, pred ktorou sa snažia utiecť. Hneď po príchode zisťujú, že každý študent má tajomstvo, ktoré nechce, aby vyplávalo na povrch.  No keď sa po zmiznutí jednej študentky zapojí do pátrania aj polícia, Julií a jej kamarátom neostáva nič iné, len sa pokúsiť dievča nájsť a zabezpečiť tak, aby tajomstvá zostali aj naďalej pochované.

Dve knihy v jednej
Na Hru som sa tešila odkedy som vedela, že má vyjsť a tak som bola veľmi rada, keď sa mi pred pár týždňami dostala do rúk. Zaujímavé je, že mám pocit, akoby som čítala dve knihy, hoci to tak nebolo. Príbeh je napísaný v tretej osobe, čo mne osobne vôbec nevadí, ale niekedy som mala problém zžiť sa s postavami. Kniha je zameraná na súrodencov Juliu a Roberta. Úvod sa veľmi pomaly rozbiehal a ja som chcela knihu po päťdesiatich stranách odložiť. Teraz viem, že by som urobila obrovskú chybu. Prvá polovica sa neskutočne vliekla. Takmer nič sa tam neudialo, až som mala pocit, že takto to bude pokračovať aj naďalej. Ale potom akoby uťalo a príbeh sa zmenil o 180 stupňov, akoby na úplne inú knihu. Kapitoly boli popretkávané akciou, napätím a ja som bažila po tom, dozvedieť sa stále viac.

Modrá je dobrá
Obálka hýri sýtymi farbami a hneď na prvý pohľad zaujme. Mňa najviac zaujali prekrásne odtiene modrej, ktoré mi vyčaria úsmev na tvári, vždy keď sa na knihu pozriem. Niektorí nemusia byť obálkou tak ohúrení ako ja, ale kombinácia sýtej oranžovej, žltej, bielej a odtieňov modrej vytvára pastvu pre oči. Dizajnérovi obálky skladám veľkú poklonu za jeho dielo.

Slovenská verzia
Je zaujímavé, že originál tejto knihy je v nemčine. Veľmi ma teší, že sa v knihe nevyskytli žiadne preklepy a zbytočné chyby, ktoré by čitateľa  odradili. Pani prekladateľka si dala na preklade záležať a je to aj cítiť. Kniha sa čítala veľmi dobre a plynulo.

Ako to napísala spisovateľka?
Štýl písania Krystyny Kuhn je veľmi svieži a príjemný. Síce jej opisy mi až tak dobre nesadli, ale keď sa oprela do akcie, dostala kniha ten správny nádych napätia.

Rebelka, tajomná ... jednoducho Julia
Julia pre mňa predstavuje obyčajné dievča, ktoré má svoje starosti aj radosti. V jej veku sa vzoprela rodičom a robila im naprieky. Bolo pre mňa veľkým pozitívom, že Julia počúva dobrú hudbu. Myslím si, že väčšina čitateľov, by sa dokázala s ňou zžiť, pretože aj ona robí chyby, má pochybnosti a taktiež sa správa ako väčšina mladých dospievajúcich žien. Krystyna má u mňa obrovské plus za vykreslenie jej charakteru.

A tí ostatní?
Všetky postavy majú svoj vlastný a osobitný charakter. Nájdete tu ukecanú Debbie, záhadnú Kattie, maniaka Benjamina a mnoho ďalších postáv, ktoré stoja za povšimnutie. Autorka nám predstavila obyčajných vysokoškolákov, ktorí žijú bežný internátny život. Vykreslila ich realisticky. Každý si dokáže nájsť postavu, do ktorej sa dokáže vcítiť.

Nebezpečné, tajomné . . . Údolie
Ako by ste sa cítili, ak by vás vzali na miesto, kde jediná osoba, ktorú poznáte je váš brat a ste odrezaní od vonkajšieho sveta? Presne také je Údolie. Tajuplné, nebezpečné, v istých veciach zvrátené. Najbližšiu civilizáciu nájdete vzdialenú dve hodiny cesty autom. V Údolí vás prekvapia náhle zmeny počasia a nevysvetliteľné javy prírody.

Slovko na záver
Hra bola veľmi dobrým útekom zo sveta fantastiky, ktorý som ocenila. Táto kniha je prvá, ktorú som od tejto nemeckej spisovateľky čítala. Trochu cítiť, že jej štýl nie je ešte v tomto žánri vypísaný, ale to sa postupom času zmení. Kniha dostala odo mňa 4 hviezdičky, pretože verím, že pokračovanie bude ešte o kúsok lepšie. Vyjde už o pár týždňov pod názvom Katastrofa vo vydavateľstve SLOVART.

Veľmi pekne sa chcem poďakovať vydavateľstvu SLOVART za poskytnutie recenzného výtlačku knihy.
 
Informácie o knihe:
Autor: Krystyna Kuhn
Názov: Hra
Originál názov: Das Spiel
Séria: Das Tal Season 1
Diel: prvý
Vyšlo v Nemecku: 10. mája 2010
Vyšlo v SR:  2011 SLOVART
Počet strán: 280
Preložila: Katarína Széherová

3 komentáre: