pondelok 30. januára 2012

NEPREHLIADNITE: U dvou lumpů

Už sa neviete dočkať s kým prinesiem rozhovor tentoraz? Poviem vám to takto. Jedna prezývka, dve dievčatá, jeden blog. Stále neviete? To mi je jasné. Na tento blog som narazila len nedávno, ale už sa stal jeden z mojich najobľúbenejších. Nesie meno U dvou lumpů a spravujú ho Munkiki a Anndy, ktoré vystupujú pod spoločnou prezývkou Madžgy. V blogosfére sú ešte nováčikovia, ale to ma neodradilo od toho, aby som s nimi spravila rozhovor a tak vám ich predstavila.

Munkiki a Anndy dali hlavy dokopy a spoločne mi zodpovedali moje zvedavé otázky, ktoré si môžete prečítať nižšie.

1.Predstavte sa a povedzte niečo o sebe. Tak na začiatok, za našimi prezývkami “Munkiki” a “Anndy” sa skrývajú mená Monika a Andrea. Sme kamošky už veľmi dlho a bývame v rovnakom meste. Táto naša knižná závislosť sa u nás začala prejavovať zhruba pred troma rokmi, vo chvíli, keď sme si po prvýkrát pozreli film Twilight, a následne na to sme si prečítali celú ságu. A od tej chvíle sme začali pociťovať výrazný finančný deficit v našich peňaženkách, čo sa nedá povedať o našich poličkách, ktoré sa naopak postupne začali zapĺňať stále novými knižkami. Takže sa často krát stalo, že sme namiesto piatočného večera na diske, skončili doma v posteli s knihou v ruke. Zo začiatku sme sa stretávali s nepochopením priateľov a partnerov, ktorí si ale po čase uvedomili, že ich vyhrážky im aj tak nepomôžu...Naopak, veľa ľudí sme stiahli so sebou, na čo sme aj patrične hrdé...:-D Život bez kníh si už proste nevieme predstaviť.

2.Ako ste sa dostala k recenzovaniu kníh?
K recenzovaniu sme sa dostali založením blogu, ku ktorému to podľa nás patrí. Veľa krát nejde ani tak o recenziu, ale skôr o to, podeliť sa so svojimi pocitmi a zážitkami s ostatnými po prečítaní knihy. Čo sa týka recenzovania, sme oproti väčšine z vás ešte takými “batoľami vo vývine“, tak dúfame, že tá správna kvalita sa časom dostaví.

3.Ktorý žáner máte najradšej? A prečo?
Najradšej máme knihy, ktoré sa odohrávajú mimo nášho reálneho sveta, pretože v alternatívnom svete má autor pri písaní neobmedzené možnosti a naša fantázia a predstavivosť vtedy pracuje na plné obrátky. Veď realita je všade okolo nás, tak prečo si trochu nezasnívať? Medzi najobľúbenejšie preto patrí FANTASY a SCI-FI (z väčšej časti young adult). Ale nie je to pravidlo...koľkokrát v kníhkupectve zablúdime aj k romantickej literatúre alebo k detektívkam.

4.Čítali ste v poslednej dobe knihu, ktorú si už po pár stranách odložila?
Každá máme vo svojej knižnici jednu tzv. “ne-šťastnú sériu“. Monika = Škola noci (skončila som pri piatej knihe a v polovici šestky mi došli sily a nervy). Neznamená to, že sa k tomu už nevrátim, ale ešte nenastal ten správny čas. Nerada nechávam knihy nedočítané, pretože je stále nádej, že sa niečo stane a nejakým zázrakom sa mi to začne ľúbiť.

Andrea = séria Nesmrteľní ( svoje úsilie som vzdala pri štvrtej knihe). Ale...zdieľam rovnaké myšlienkové pochody s Monikou, takže to časom určite dotiahnem do konca.

5.V akom jazyku najradšej čítate?
Aj keď teraz možno zrádzame náš materinský jazyk, ale zhodneme sa na češtine. Iné cudzie jazyky moc nevyhľadávame, ale keď už nemáme inú možnosť (vzhľadom na rýchlosť našich vydavateľstiev), zvládame to aj napriek našim jazykovým medzerám.

6.Čo vás na blogovaní najviac baví?
Čo nás najviac baví na blogovaní, ste vy. Ľudia, ktorí s nami zdieľajú rovnakú mániu, a s ktorými sa môžeme o toto všetko podeliť. Je to možno smiešne, ale pre nás je aj jeden jediný komentárik pod príspevkom, veľmi veľkým úspechom a potešením.

7.Prečo ste si pre blog vybrali práve to meno, ktoré ste mu dali? Najlepšie na koniec – alebo otázka za milión...:-D Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna veľká nuda a my s ňou. Tak sme sa rozhodli, že si založíme blog, a ani sme nepočítali s tým, že to dokončíme. Tak sme tam hodili prvú haluz, ktorá nás napadla, a na následky sme nemysleli. Hovorili sme si, veď to je iba na skúšku. Lenže čuduj sa svete, ono nám to nakoniec vyšlo a “U dvou lumpů“ robí interview …. Keď tak nad tým teraz rozmýšľame, lepší názov, ktorý nás vystihuje, by sme aj tak nevymysleli. A čo sa týka oslovenia“ Madžgy“, pod ktorým vystupujeme spoločne, to má svoju históriu, a je tak dlhá, že to určite poznať nechcete. Touto prezývkou sa oslovujeme navzájom aj v bežnom živote – madžga sem, madžga tam...

2 komentáre:

  1. U dvou lumpu je super nazov, ja ho uplne zerem. A babam drzim palce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jéééé ďakujeme. Triss to si asi jediná komu sa to páči. :) A Sue, super článok :)

    OdpovedaťOdstrániť