streda 4. januára 2012

Rozhovor s Miroslavou Varáčkovou

Hovorí Vám niečo meno Miroslava Varáčková? Nie? Mirka Varáčková je úspešná mladá slovenská fantasy spisovateľka. Mám tú česť uviesť vám rorozhovor s ňou.

Mirka bola veľmi ochotná odpovedať mi na všetky zvedavé otázky, ktoré som jej položila. Prostredníctvom rozhovoru mi dovolila nazrieť do jej vnútra, podeliť sa o svoje súkromie a spoznať ju tak ako ju nikto iný nepozná.

Touto cestou sa jej chcem veľmi pekne poďakovať, že si našla čas a dovolila mi spraviť s ňou rozhovor. Ďakujem :)

Vo vydavateľstve Motýľ Mirke vyšli tieto knihy: O lásku sa neprosí, Hriech v mene života, Anjeli noci, Sprevádzačka a Prežila som svet.

Už vás ďalej nebudem napínať. Nižšie si môžete prečítať spomínaný rozhovor.







autorka plagátu je Veronika Vrabcová

Ahoj, som rada, že si prijala ponuku na rozhovor. Nedávno ti vyšla kniha Prežila som svet. Mohla by si nám ju priblížiť?
Ahoj Sue, samozrejme som Tvoju ponuku prijala s radosťou. Veľmi rada sa s čitateľkami Tvojho blogu podelím o svoje skúsenosti a postrehy.

Prežila som svet je moja v poradí piata kniha. Ide o postapokalyptický príbeh o zakázanej láske, ktorý je určený v prvom rade pre YA. Rozpráva o vzťahu, ktorý vzniká medzi sedemnásťročnou Elou, z ktorej sa počas vojny stal štvanec a jedným z jej úhlavných nepriateľov - Alexom. Milenci sú denne vystavovaní riziku smrti, obaja čelia svojim „démonom“ a obaja túžia žiť opäť normálne - tak ako sa žilo pred vojnou a predtým, ako sa ich životy zmenili na peklo.

Príbeh je presiaknutý ponurou atmosférou, snažila som sa do neho vložiť potrebnú dávku napätia a zvratov, zopár „mŕtvych“ som nechala ožiť a veľa živých zomrieť... Myslím si, že by sa v knihe mohli nájsť predovšetkým milovníčky napätia a smutných osudov.

Ktorá z kníh, ktorú si napísala ti najviac prirástla k srdcu a ktorú nemôžeš ani vidieť?
Na túto otázku neviem jednoznačne odpovedať. Môžem knihy rozdeliť na tie, ktoré sa mi písali veľmi dobre a tie, ktoré horšie. Do prvej skupiny patria Anjeli noci a Prežila som svet. Asi je to tým, že ľahšie sa viem vžiť do príbehov, ktoré sú tajomné a s náznakmi fantasy. Tie zo života mi neposkytujú dostatočne veľké „krídla“. Nebaví ma čítať a dupľom nie písať príbehy, v ktorých sa riešia bežné problémy, rôzne milenecké trojuholníky, nevera, intrigy... Ak musím denne čeliť bežným starostiam, asi ťažko by mi písanie o štrikovaní, varení a podobných veciach poskytovalo dostatočný únik z reality, o ktorý mi práve pri tvorbe príbehov ide. Je prvoradé, aby som sa v deji našla, aby som sa stotožnila s postavami a hlavne nechala maximálny priestor svojej fantázii

Takmer všetky tvoje knihy boli bestsellermy. Aký je to pocit stretnúť sa s fanúšikmi a vedieť, že tvoje knihu žnú úspech?
Dobrý, jednoznačne!

Aké boli tvoje pisateľské začiatky?
Ufff, ani si nespomínam. Píšem asi odjakživa. Na základnej škole to boli krátke rýmovačky, divadelné scénky, s niekoľkými spolužiakmi sme založili triedny časopis... na gympli som žila hlavne písaním poézie... no a k próze som sa dostala až počas materskej dovolenky.

Čo ťa viedlo k napísaniu tvojej prvej knihy?
Dlhé nudné večery počas MD, keď bol môj muž v práci a ja som potrebovala ten vlečúci sa čas niečím vyplniť.

Pracuješ momentálne na ďalšom príbehu?
Áno, vždy mám niečo rozpísané.

V akom štádiu je príbeh, na ktorom pracuješ? O čom bude?
Sama ešte presne neviem, o čom bude, jediné, v čom mám jasno je, že pôjde opäť o fantasy pre YA. Zatiaľ mám hotových približne 80 normostrán. Nosným motívom bude láska, no v príbehu sa vyskytne aj tajný spolok Očistec, novodobá inkvizícia, pravdepodobne časť deja presuniem zo stredoškolského prostredia do tajomných Benátok... možno sa v knihe objaví posol smrti.... ale nechcem popredu príliš prezrádzať, lebo naozaj ktovie, čo za príbeh to nakoniec vymyslím a naťukám
 
Je ťažké uchytiť sa ako slovenský fantasy autor, ale tebe sa to aj napriek tomu podarilo. Prečo si si vybrala práve tento žáner?
Ani neviem, nikdy som sa popredu nezamýšľala nad tým, či kniha bude toho alebo onoho žánru. Jednoducho som začala písať, nechala ožívať postavy, vytvárala atmosféru... a celé sa to vykryštalizovalo akosi samé. Vždy ma bavilo čítať knihy, ktoré boli tajomné, napínavé, s poriadnou dávkou akcie a asi je prirodzené, že aj moje knihy sa začali uberať tým smerom.

Je o tebe známe, že tiež rada čítaš. Aké knihy preferuješ?
Ako som odpovedala už pri predchádzajúcej otázke – rada čítam knihy, ktoré ma dokážu vtiahnuť do deja a nepustia až pokiaľ neobrátim poslednú stranu. Musia ma zaujať, byť aspoň trochu originálne, napínavé, tajomné /alebo aj nie/, vždy poteší trochu romantiky, nie je na škodu humor... proste príbeh musí byť správne vystavaný a chytiť čitateľa už od prvých strán. Len málokedy sa dokážem prinútiť čítať knihu, ktorá ma od začiatku nebaví.

Čo robíš keď práve nepíšeš?
Všeličo možné. Starám sa o rodinu, venujem sa deťom, často chodím do prírody a na túry, rada si pozriem dobrý film /najlepšie v kine/... stále som v nejakej činnosti. Nuda je podľa mňa strata času, preto sa jej snažím všemožne vyhýbať.

Aké knihy, ktoré ťa zaujali by si nám odporučila?
U mňa momentálne vedie autor Markus Zusak. Približne pred rokom sa mi do rúk dostala jeho Zlodejka kníh a veľmi ma oslovila. Je to nádherná kniha, písaná úžasným štýlom. Prednedávnom som čítala aj jeho Posla, ktorá je síce iná, no tiež veľmi dobrá. Zusaka obdivujem a dúfam, že čoskoro napíše /ak už nenapísal/ ďalšie skvelé dielo.

Ďalšie moje srdcovky sú knihy zo série Hunger Games /Hry o život, Skúška ohňom a Drozdajka/ od Suzanne Collins, Skôr než zomriem od Downhamovej, Elektrický boh od Hydeovej... a veľa iných kníh. Keby mám vymenovať všetky, ktoré sa mi dostali pod kožu, bol by to veľmi dlhý zoznam. Ktorú by som však chcela ešte spomenúť, je Peter a Lucia. Ten príbeh musí osloviť snáď každého

Čo by si poradila mladým začínajúci autorom?
V prvom rade veľa písať, byť k sebe kritický a nebáť sa osloviť vydavateľstvá. To je asi to najdôležitejšie.

Na záver by som sa Vám chcela poďakovať za podporu a priazeň. Veľmi si vážim každého čitateľa/ čitateľku. Budem sa snažiť nesklamať Vás a tvoriť príbehy, ako najlepšie viem.
...............................................................................................................................
Ešte raz sa chcem Mirke veľmi pekne poďakovať za rozhovor. 

10 komentárov:

  1. Skvelý rozhovor. :) Od Mirky som nečítala ešte žiadnu knihu, ale určite si plánujem prečítať Prežila som svet. Som na to zvedavá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super rozhovor Sue! Od autorky jsem žádnou knihu ještě nečetla, ale kdo ví :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super rozhovor :) Už sa veľmi teším na Prežila som svet, ktorá tam na mňa čaká už od bibliotéky a stále na mňa volá: "Prečítaj si ma už! Prečítaj!" A už koncom januára jej konečne vyhoviem! Som na to úprimne zvedavá a teším sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dobrý rozhovor, prečo som si myslela, že Mirka píše len normálne romancie? hmm? Keď budem najbližšie v nejakom meste, kde je kníhkupectvo (verili by ste že v Skalici nič nieje? teda aspoň som ho nenašla :D) tak si určite nejakú knihu obstarám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. YA dystopická kniha a rovno pod nosom! Prečo som to ešte nečítala?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dakujem všetkým som rada že sa rozhovor páči

    Luc: tak už vieš ;) dúfam, že ked si Mirkinu knihu kupiš neolutuješ.

    Ju: no ja som vás na bibliotéke lákala aby ste si jej knihu kúpili :P :) koncom januára sa chystá spoločné čítanie prežila som svet :) ak by si sa chcela pripojiť, boli by sme len radi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásný rozhovor a moc sympatická autorka, o jejich knihách jsem již slyšela, ale nebyl čas je přečíst dosud, snad to brzy napravím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Sue - vieš detaily o tom čítaní? (Luc)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Luc zatial moc nie, viem len že to bude koncom januára :) dohodneme sa na GR ešte :)

    OdpovedaťOdstrániť