sobota 25. februára 2012

Miroslava Varáčková - Anjeli noci


Aký príbeh vás čaká?
Ema sa po tragickej smrti otca s mamou a bratom presťahuje do veľkomesta (konkrétne mesto nie je uvedené), aby ich neprenasledovali spomienky, ktoré boli na každom kroku v ich niekdajšom domove. Ema spoznáva nových ľudí aj urozprávaného suseda Ivana, ktorý sa snaží získať jej náklonnosť. Začne navštevovať novú školu, kde učí aj záhadný, mladý a sympatický Adam. Od prvého momentu to Emu k nemu ťahá, ani sama nevie prečo. Keď jej spolužiak nečakane zomrie a ona taktiež skončí v nemocnici uvedomí si, že záhadné veci, ktoré sa dejú okolo nej, nie sú len tak náhodné.  Postupne zisťuje, že to môže byť práve Adam, ktorý s tým má niečo spoločné. Je naozaj človek? Prečo ju to k nemu tak nebezpečne ťahá aj keď ho pozná len veľmi krátko?

Trikrát hurá pre slovenskú fantasy knihu
Na Slovensku je veľmi málo autorov, ktorí sa odvážili zabrdnúť do fantasy literatúry. Pani Varáčková to riskla a oplatilo sa. Anjeli noci je jej prvá kniha v tomto žánri. Autorkin štýl je ľahký, prudko čitateľný a núti vás bažiť po poznaní, čo sa ďalej stane.

Adam a .... Ema
Adam je profesor na škole, kam nastúpila Ema po tom, ako sa s rodinou prisťahovala. Od začiatku sa jej snaží vyhýbať. Postupne sa však zblížia a autorka nám ponúkne nefalšovanú zakázanú lásku. Ema si nevie vysvetliť, preto ju Adam tak priťahuje, predsa je to jej učiteľ a akékoľvek zblíženie je v tomto prípade neprípustné. A tak obaja bojujú sami so sebou, aby sa vzopreli vlastným túžbam.  Z knihy sa nedozviete, aká bytosť je Adam. Z opisov je to očividné, ale nenájdete priame pomenovanie. Tie bytosti sa nazývajú anjelmi noci. Vysávajú z ľudí energiu, čo môže viesť k ich smrti. Sú oslnivo príťažlivý a neodolateľní.

Charaktery postáv sú dobre vykreslené a ich konanie uveriteľné. Adam je hrdina, ktorý sa snaží vyrovnať so svojím monštruóznym ja. Jeho správanie sa mi zdalo v poriadku, vzhľadom na to, aká je bytosť. Snaží sa držať pod kontrolou, hoci sa bojí, že ju stratí. Stráni sa Emy. Zo začiatku sa mu to darí, ale postupom času si obaja nájdu k sebe tú správnu cestu.

Ema je normálne mladé dievča, ktoré prišlo o otca a snaží sa s touto stratou vyrovnať. Nie je to pre ňu ľahké. Snaží sa byť oporou pre svoju mamu a brata. So smrťou otca sa vyrovnáva len veľmi ťažko. Jej správanie je reálne, ničím neprikrášlené. Zachovala sa tak, ako by to v jej situácií spravil snáď každý. Pani spisovateľka má u mňa obrovské plus za reálne vyobrazenie svojich postáv. Či už to bola samotná Ema, Adam, alebo ostatné postavy.

Slovíčko na záver
Kniha Anjeli noci od spisovateľky Miroslavy Varáčkovej je jej prvotinou v žánri fantasy. Stretávame sa s Emou, ktorá sa po smrti otca odsťahuje spoločne s mamou a bratom do nového mesta. Nastupuje do novej školy, kde sa stretáva s príťažlivým učiteľom Adamom, ktorý skrýva temné tajomstvo. Zaváňa vám to Twilightom? Tak na ten zabudnite, lebo Anjeli noci a Twilight majú pramálo spoločného. Kniha sa číta ľahko a rýchlo. Nenájdete v nej hluché miesta, kde by ste sa nudili, ale budete dychtivo prevracať stránky, aby ste zistili ako skončia osudy Adama, Emy a ostatných postáv. Anjelov noci odporúčam všetkým, ktorý majú radi napínavý a dobre napísaný príbeh, ktorý chytí za srdce.


1 komentár: