pondelok 27. februára 2012

Veronica Roth - Divergencia /Divergencia #1/


Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...


Veľmi vydarená prvotina . . .
Aspoň tak všetci opisujú Divergenciu od Veronicy Roth, ktorá minulý rok vyhrala cenu za Najlepšiu knihu roka. Pre mňa táto kniha je síce vydareným debutom, ale nechytila ma za srdce takým spôsobom, aby mi vyrazila dych. Trochu cítiť, že spisovateľke nie je ešte vypísaná. Pevne verím, že sa to v pokračovaní zmení. Musím povedať, že som od knihy čakala viac. Predpokladám, že to bude tými všetkými dobrými, ba priam ospevujúcimi reakciami. Prvých, približne 150 strán som čakala, kedy sa už konečne niečo udeje a ja začnem pretáčať stránky závratnou rýchlosťou. Na okamih som si myslela, že to aj tak bude. Ale potom prišiel ďalší útlm a nepochopiteľné reakcie postáv. Osobne mám rada dystopické príbehy a príbeh, ktorý sa odohráva v Divergencií je premyslený, dobrý, lenže obsahoval hluché miesta, kedy som mala chuť na chvíľu knihu odložiť a vrátiť sa k nej neskôr.

„Možno sa trochu Sebazaprenia skrýva v každom človeku, len o tom nevie.“


Beatrice, Štyri a tí ostatní
Hlavná hrdinka Beatrice mi svojou povahou a konaním nesadla. Síce jej charakter Veronica vykreslila priam bravúrne, niektoré jej rozhodnutia som nebola schopná pochopiť. Na druhej strane som obdivovala jej odvahu a sebazaprenie. Pri tom všetkom čím si prechádzala sa zmenila. Zo šedej myšky na silnú a odhodlanú bojovníčku. Potom je tu Štyri, ktorý trénuje Tris a ostatných na skúšky. Na jednej strane je k Tris neoblomný, tvrdý, avšak na strane druhej, ju chce ochraňovať a pomôcť jej. Postupom času sa medzi nimi vytvára nenútená, krásna láska. Jedno sa musí Veronice uznať a to je spôsob akým vykreslila hlavné aj vedľajšie postavy. Kde dej pokulhával, tam to vykompenzovali postavy, za čo spisovateľke ďakujem. Každý mal osobitý charakter, črtu, ktorá bola len jemu vlastná.

„Veríme v statočnosť v každodennom živote, v odvahu, ktorá človeka vedie na pomoc druhému“


Slovíčko na záver
Divergencia je debutom spisovateľky Veronicy Roth. Rozpráva príbeh Beatrice – Tris, ktorá po vlastnom rozhodnutí skončí v Neohrozenosti, jednej z piatich frakcií, do ktorých je Chicago rozdelené. Tam stretáva ostatných, ktorí bojujú o to, aby vo frakcií zostali. Je tu aj Štyri, na prvý pohľad nepreniknuteľný tréner, ktorý dáva Tris zabrať. No na druhý pohľad v ňom vidí Tris niečo, čo ostatní nedokážu. Zraniteľnosť. Kniha sa číta ľahko, no miestami som nachádzala hluché miesta, ktoré by bolo potrebné vyplniť akciou. Odporúčam ju všetkým, ktorí majú radi dystópiu a ľahké čítanie. U nás má na chystá preklad druhého dielu s názvom Insurgent. Slovenský názov ešte nepoznáme. Na pokračovanie sa osobne teším. Som zvedavá ako budú pokračovať osudy Tris, Štyriho a ostatných.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

2 komentáre:

  1. U nás Divergent ještě nevyšel.. a v angličtině jsem ho nesehnala.. ale už se hrozně těším, až si jí přečtu, protože všichni na ní pějou ódy ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som tútu knihu objavila len tak v knižnici :D a vôbec som o nej nič nevedela. Podľa mňa bola jednoducho geniálna. Ide v nej dosť o to ako veľmi sa hodíte do "frakcie neohrozenosti"O to aký ste neobájci , možno aj trochu agresívny. Ale tak v každom tínedžerovi sa skrýva aspon trocha rebélie , takže verím ,že ako aj ja ,tak aj vy si ju zamilujete. :)

    OdpovedaťOdstrániť