nedeľa 1. apríla 2012

Dominika Spodniaková - Súboj lásky


Debora sa po smrti rodičov spoločne s tetou presťahuje do nového mesta. Všetko je pre ňu nové. S darom, ktorý pred všetkými skrýva , to nemá vôbec ľahké. Počuje myšlienku ľudí. A je tu ešte Will, tajomný sťahovák, ktorého Debbie už od prvého okamihu zaujíma. Postupne sa zbližujú, ale keď Debbie zistí, že Will má prsty v zmiznutiach a úmrtiach v meste premkne ju nefalšovaný strach. Môže by zapletený do smrti jej rodičov? Je to zloduch alebo má desivé tajomstvo?




Debut, ktorý stojí za prečítanie
Dominika Spodniaková je mladá začínajúca autorka, ktorá si vydaním Súboja lásky splnila sen. Nestáva sa často, že na Slovensku vyjde fantasy kniha. Ja som neskutočne rada, že Dominika zabŕdla práve do tohto žánru. Síce je cítiť, že je to jej prvá kniha a nie je ešte vypísaná, ale aj napriek tomu si myslím, že sa jej príbeh vydaril. Dominika má pútavý štýl písania. Kde pokulhávali opisy, tam to vynahradila akciou. A naopak. Knižka je útla, číta sa rýchlo a príjemne. Nenechajte sa zmiasť názvom. Súboj lásky vôbec nie je presladená twilightovská romantika, ale príbeh o dievčati, ktoré sa musí vyrovnať s netradičným darom, stratou oboch rodičov a novým prostredím, do ktorého prichádza.

Zúčastnení príbehu
Debbie nie je žiadna padavka. Ak si myslíte, že je ďalšia ufňukaná hrdinka, ktorá sa bez svojej drahej polovičky nepohne ani na krok, tak sa veľmi mýlite. Preto som si ju aj celkom obľúbila. Trošičku mi chýbalo detailnejšie opísanie jej postavy, celkovo postáv, ale aj napriek tomu mi prirástla k srdcu. Stretávame aj Willa, mladíka, ktorého poslanie nie je až také lichotivé. Snaží sa Debbie chrániť, voči ľuďom, ktorí jej idú po krku. Postavy si buď obľúbite alebo ostanete k nim neutrálny. Trochu postrádajú tú hĺbku, aby človek nad nimi dlhšie premýšľal.

Hoci krátky, stále pútavý príbeh
Napriek iba sto päťdesiatim dvom stranám, v príbehu nájdete akciu, zápletku, napätie a taktiež štipku romantiky. Tí čo čakáte držanie sa za ručičky, sladké božteky, tak hľadáte márne. Táto kniha to nepotrebuje, pretože budete spoločne s Debbie pátrať po záhadách, ktoré ju obklopujú. Stále viac sa dozvedá o svojom „dare“, ktorý jej môže byť ešte užitočný. Keď si už myslíte, že sa nič nepokašle, nastane zvrat a vy sa len čudujete. To predsa nemohol spraviť. Nebol by toho schopný. Nenájdete tu hluchý moment, ktorý by vás nútil odložiť knihu, to vám garantujem.

A čo na záver?
Splnený sen jednej talentovanej slovenskej autorky, tým je Súboj lásky, ktorý vám sľubuje akciu, napätie, zvraty a tiež trochu romantiky. Debbie sa presťahuje do nového mesta s tetou, kde spoznáva Willa, tajomného chlapca, na ktorého od istého času nefunguje jej dar, čítanie myšlienok. Snaží sa pochopiť prečo to tak je. Ale ani on jej to neuľahčuje. Na svetlo sa dostávajú isté skutočnosti, ktoré naštrbia jej dôveru k nemu. Táto kniha vás vtiahne a už vás nepustí. Je to vydarený debut nádejnej autorky. Určite si prečítam aj inú knihu z jej pera.

4 komentáre:

  1. Vďaka. Takmer mi od radosti slza vyhŕkla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, na jednej strane som zvedavá, na druhej strane mi nápad hrozne pripomína tých... Nesmrteľných.:/ Tak uvidím.:]

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nelie: ver mi, že s Nesmrteľnými to nemá vôbec nič spoločné, dozvieš sa prečo nemôže Debbie čítať Willove myšlienky, a tak, je to iný príbeh ... tak verím že by sa ti to páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V tom prípade verím tvojmu úsudku a knihu si skúsim zaobstarať.:]

    OdpovedaťOdstrániť