utorok 10. júla 2012

Stephen Chbosky - Charlieho malé tajomstvá


Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní. Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme, kde žije, nevieme, komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Snaží sa žiť svoj život najlepšie, ako vie, no zároveň uteká pred jeho nástrahami a dostáva sa do sveta prvých rande, rodinných drám a nových priateľov. Sveta sexu, drog a kultovej Rocky Horror Picture Show, sveta, v ktorom je potrebná len úžasná pieseň na úžasnej ceste k nekonečnosti.




Keď som sa púšťala do tejto knihy, myslela som si, že to bude spoveď obyčajného tínedžera, lenže Charlie nie je obyčajný.

Všetci sme prešli dospievaním alebo ním práve prechádzame. Obdobie na prahu dospelosti je jedným z najdôležitejších v živote človeka. Stretávame sa s nástrahami, pokušeniami, spoznávame nové veci. Každý prežíva toto obdobie po svojom. Niektorí ľahšie, iní ťažšie. Všetko je v živote prvýkrát, prvý bozk, prvá opica, prvá cigareta, rozpory s rodičmi a podobne.

Charlie je tínedžer. Rád číta. Stratil tetu a kamaráta. Snaží sa s tým vyrovnať a keďže ho nemá kto vypočuť začal písať listy neznámemu chlapcovi. Sú otvorené, plné emócií. Budete sa s Charliem smiať, plakať, tešiť sa z malých úspechov. Charlieho malé tajomstvá nie je kniha, ktorú prečítate rýchlo. Vďaka svojim myšlienkam si ju budete chcieť vychutnávať čo najdlhšie a po dočítaní sa vrátite na začiatok, aby ste všetko prežívali s Charliem nanovo. Spoznáva svetlé aj tie temnejšie stránky dospievania, ktorými sme si isto mnohí z nás prešli. 

Priznám sa, bola som voči tejto knihe skeptická. Tínedžer, ktorý si vylieva dušu vo forme listov. Myslela som si, že to nebude nič pre mňa. Ale aj napriek tom som sa pustila do čítania. Už po pár stránkach ma Charlieho príbeh tak pohltil, že som obracala stránky závratnou rýchlosťou, hoci som nechcela dočítať knihu tak skoro. Autorov štýl je chytľavý, svieži a moderný. Často krát som sa pristavila pri istých situáciách, ktoré sa mi zdali príliš reálne, akoby som nimi prechádzala sama a pochytil ma silný pocit deja vú. 

Charlieho príbeh je reálny, dych berúci a chytí za srdce. Spoznáva, čo je to dostať prvý bozk, ísť na prvé rande. Stretáva ľudí, z ktorých sa stali jeho najlepší priatelia. Chbosky svoje postavy vykreslil skvelo. Vdýchol im dušu a preto si ich obľúbite prakticky všetky. Autor do dvesto strán vtesnal úžasný príbeh, s ktorým sa z istej časti stotožníte. Veď každý z nás mal niekedy pätnásť-šestnásť rokov a lákali ho nové veci, okúsiť alkohol, potiahnuť si z cigarety, robiť bláznivé a zakázané veci. 

Ak hľadáte knihu, ktorá nie je fantasy a potrebujete si oddýchnuť od dystópií a nadprirodzených bytostí, tak Charlieho malé tajomstvá sú presne pre vás. Kniha je zväčša smutná, ale autor do deja bravúrne zakomponoval humor, ktorý vám nejedenkrát vyčarí úsmev na tvári. Pri niektorých scénach sa aj začervenáte, pri iných vyroníte slzu. Mňa osobne dostal záver knihy, kedy som ostala s otvorenými ústami a neprestávala sa čudovať, čím všetkým si musel Charlie prejsť. 

Moje hodnotenie:


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu SLOVART. Charlieho malé tajomstvá sa dočká aj filmového spracovania, ktoré uzrie kiná už na jeseň. 

5 komentárov:

  1. Na tendle film se moc těším. Vůbec jsem nevěděla, že už je i překlad knížky. I kdyč českej nemůžu nikde najít :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nie som si istá či kniha vyšla aj v čechách, skúsim zistiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. bohužial kniha ešte v čechách nevyšla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super recenzia! Mne sa Charlieho malé tajomstvá veľmi páčili a som zvedavý, ako to bude s tým filmom, pretože trailer bol zaujímavý. :)

    OdpovedaťOdstrániť