nedeľa 12. augusta 2012

NEPREHLIADNITE: The Bookland

Idem sa od hanby schovať do kúta, pretože v domnení, že už nemám v počítači žiadne rozhovory do tejto rubriky, som ju neaktualizovala a čo sa nestalo. Dnes sa prehrabávam mojím drahým notebookom a voila, našla som rozhovor s dvomi bloggerkami, ktorými sú Neliss a Annie. Nie tak dávno si založili blog pod názvom The Bookland. Podľa mňa je to skvelý názov, veď takú knihozem, by som si naozaj vedela pekne predstaviť, ale dosť bolo mojich kecov, prečítajte si rozhovor, ktorý som pre vás pripravila.

1. Ahoj, najskôr sa nám predstav a povedz niečo o sebe.  
Neliss: *mlčí a snaží sa to celé poňať originálne* *po chvíli sa vzdá* Na blogu používam prezývku Neliss, či v plnej verzii Neliss „Nellie“ Screamers. Pochádzam zo Slovenska, som kresťanka a mám 14 rokov. Možno ma označiť za nadšeného knihomoľa, ktorý navyše miluje písanie. Nejedná sa iba o recenzie, ale i o iné články a príbehy. Čo iné by som o sebe povedala? Som dosť cvok do angličtiny a pochopiteľne do hudby. Počúvam punk-rock, gothic metal, hoci sú samozrejme aj výnimky, napríklad covery z Glee. Často som ironická, miestami hádam až príliš. Viac nech už každý posúdi sám.

Annie: Takže, ahoj.  Jsem obyčejná, téměř ničím vyjímečná česká puberťačka, kterou baví knížky a čtení, psaní, blogování, brouzdání internetem a spousta dalších věcí. V blogovém světě si říkám Annie, ale během práce na Booklandu se ze mě stala Annikka ‚Annie‘ Michel. Většinu času jsem mírně (sebe)ironická a mojí nejlepší kamarádkou je prokrastinace. 

2. Ako si sa dostala k recenzovaniu kníh? 
Neliss: Na tomto majú zásluhu knižné blogy. Vždy som síce zbožňovala knihy, no nikdy by ma o nich nenapadlo začať písať, keby som nenarazila na blogy plné recenzii.

Annie: Ráda čtu a chtěla jsem se o svoje názory podělit. Navíc jsem potřebovala něčím obohatit můj osobní blog, dříve zaměřený jen na moje řeči a povídky. Tak jsem otevřela soubor ve wordu, popadla knížku z knihovny a začala psát. 

3. Ktorý žáner máš najradšej? Prečo?
Neliss: Fantasy, dystópiu, ale hlavne to musí byť Young adult. YA zrejme preto, že sú mi hrdinovia bližšie vekom a fantasy? Ani neviem, realita je zrejme na môj vkus príliš „nudná“. :D Nie, netuším, skrátka to tak je. No a dystópia ma fascinuje.

Annie: Určitě fantasy. Už jen kvůli tomu, že se nad dobrou fantasy knížkou dá zasnít a představovat si, jaké by to bylo, kdybych žila v té a té době v tamtom kraji. A krajiny, stvoření, události atp. představují něco nového, není zde ta šedivost všedních dní a obyčejných měst. Navíc miluju to, že teoreticky tu není nic pevně dané (i když toho využívám spíš při psaní).
Navíc fantasy má pár vážně geniálních autorů. Prostě je mi blízká. 

4. Čítala si v poslednej dobe knihu, ktorú si už po pár stranách odložila?
Neliss: Hmm, nie. To sa mi už dávno nestalo, vždy sa knihy snažím dočítať, aj keď ma veľmi nebavia. Musela by to byť skutočne katastrofa, aby som nejakú odložila.

Annie: Zrovna nedávno, ale plánuju se k ní vrátit. Bylo to Komu zvoní hrana od Hemingwaye (‚povinná‘ četba), a odložila jsem ji proto, že mi v té době nebylo dobře a Hemingway patří k náročnější literatuře, řekla bych. Potom, co jsem si každou větu musela číst třikrát, jsem to dočasně vzdala a sáhla po něčem ‚lehčím‘.

5. V akom jazyku najradšej čítaš?
Neliss: Dokopy čítam v troch jazykoch – slovenčina, angličtina, čeština. Rozdiely v nich nerobím, hlavne, že čítam.^^

Annie: V češtině, protože v ní je četba nejrychlejší a pro mě nejsnazší. O prázdninách nebo když mám víc času, tak i v angličtině, kterou mám ráda, i když to už je trochu náročnější. Teď jsem si ale dala docela velkou výzvu – přečíst knihu v němčině. Tak uvidíme, třeba se můj postoj změní. :)

6. Čo ťa na blogovaní najviac baví?
Neliss: Nad tým som nikdy nepremýšľala. Zrejme je to však možnosť zdieľať svoj názor a nadšenie s inými ľuďmi, prípadne s nimi diskutovať...:) Človek sa tiež cíti menej padnutý na hlavu, keď vie, že nie je jediný, kto si myslí, že knižné charaktery sú sexy.

Annie: Psaní (článků i povídek),  možnost publikovat si co chci. Baví mě to díky tomu, že dostanu nějakou zpětnou vazbu od čtenářů, případně radu. A taky získávání nových známých a kamarádů, objevování blogů.

7. Prečo si si pre blog vybrala práve to meno, ktoré si mu dala?
Neliss (za pomoci Annie):  No, najprv sme sa dohodli, že by názov mal byť v angličtine. Nie len preto, že tento jazyk pekne znie, ale tiež preto, že sme nechceli uprednostniť ani češtinu, ani slovenčinu. Ďalej sme vedeli, že by mal byť krátky a výstižný. Annie prišla s názvom Bookland, blog však nešiel založiť, takže som pridala „the“ a bolo to.:)

Ďakujem obom dievčatám za ochotu odpovedať na moje otázky. Dúfam, že sa pri tejto rubrike stretneme čoskoro znovu. 

3 komentáre:

  1. Neliss, tvoje odpovede ma riadne rozosmiali 8D
    tento blog je naozaj super, môžem dievčatá len odporučiť 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý rozhovor. :) Súhlasím s Neliss, aj keď sa mi kniha nepáči snažím sa ju dočítať. Ak to fakt nie je úplne zúfalé.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oh, naň už som tiež takmer zabudla...xD A ďakujeme za pochvalu názvu.^_^
    E_V_E, rada som pobavila & ďakujeme.:D
    Simone, veď čo keby sa zlepšila...xD

    OdpovedaťOdstrániť