streda 29. augusta 2012

NEPREHLIADNITE: Daydreamer´s world

Nie je to tak dávno čo som zverejnila rozhovor s E_V_E. Tentokrát mám tu pre vás rozhovor s ďalšou blogerkou, ktorej blog som si obľúbila a pravidelne ho navštevujem. Hovorím o Sime A.K.A Moonlight a jej blogu Daydreamer´s world. Nevime, koľkí z vás jej blog poznajú, ale určite stojí za zmienku. Okrem recenzií na blogu nájdete aj informácie o tom, čo Sima práve píše.  Už vás nebudem dlhšie zdržiavať. Prečítajte si Simine odpovede.


1. Ahoj, najskôr sa nám predstav a povedz niečo o sebe.
Ahojte. Niektorí ma môžu poznať pod nickom Moonlight, pod ktorým vystupujem na niektorých stránkach, no v skutočnosti sa volám Simona. Som čerstvá študentka slovenčiny a angličtiny na UK, ktorá sa narodila tri dni pred Vianocami a väčšinu voľného času som stratená vo vlastnom svete ďaleko od reality. Písanie a knihy sú pre mňa dôležité ako pre obyčajného človeka vzduch a jedlo. Som pesimistický realista, príšerne náladový človek ( normálne sa čudujem, ako so mnou kamaráti vydržia :D ),ktorý sa však chvíľami mení aj na milú osobu, ktorú ledva vidno od zeme so slabosťou pre rockovú hudbu a The vampire Diaries :D 

2. Ako si sa dostala k recenzovaniu kníh?
K recenzovaniu kníh som sa dostala vďaka školskému časopisu, v ktorom som bola. Ako prvú úlohu som dostala recenzie kníh a vybrala som si Drakulu od Brama Stokera, chcela som vsadiť na klasiku. Samozrejme, teraz sa za hlavu chytám, čo som to vtedy popísala. Ale každý nejako začína. Učiteľka, ktorá to mala všetko na starosti bola však taká milá a povedala, že je to fajn.  Avšak náš školský časopis, tak ako všetko kreatívne na našej škole, zrušili ešte pred tým, než stihlo vyjsť prvé číslo a teda aj moja recenzia.  V tom čase som mala svoj blog, ktorý som založila pre svoje príbehy a myšlienky a  v jeden deň som si povedala „Čo tak napísať post o knihách?“ Už vtedy som bola dosť veľký knihomoľ, a tak som napísala krátky článok o tom, prečo mám rada Výnimočnú od Kristin Cashore.  V podstate by sa dalo povedať, že to bola moja  prvá publikovaná recenzia a som rada, že práve na túto knihu. 

3. Ktorý žáner máš najradšej? Prečo?
Nie som si istá, či mám nejaký žáner najradšej. Väčšinou siahnem po hocičom či už je to nejaká romantika, detektívka alebo triller, no najviac mi asi počarovala fantasy. Dalo by sa povedať, že je to tým, že som dieťa z Harry Potter generation a bola som ním dosť ovplyvnená. Prakticky, celé moje detstvo sa točilo okolo Harryho Pottera či už to boli knihy, alebo filmy. Toto nadšenie z fantasy mi zostalo dodnes, preto preferujem YA knihy s prvkami fantasy, dystópia ma taktiež dostala v poslednom čase, ale nepohrdnem aj nejakou oddychovkou  z reálneho sveta. Podľa mňa ide predovšetkým o to, aby ma kniha zaujala a chytila za srdce.

4. Čítala si v poslednej dobe knihu, ktorú si už po pár stranách odložila?
Zatiaľ sa mi nestalo, že by som rozčítala knihu a nedošla som po koniec. Vždy som tam jednoducho dorazila už len preto, aby som vedela, ako sa to skončí, či sa to nezlepší, alebo jednoducho z princípu, že keď už som to začala, tak to aj dokončím. 

No musím sa priznať, že mám na konte jeden čierny bod, pretože pred nedávnom som začala čítať Súženie a v prvej štvrtine som to vzdala. Teraz si hovorím, že som s tým mohla trochu bojovať, možno by sa to nakoniec rozbehlo a dej by ma aspoň trochu oslovil, ako to bolo aj s prvou časťou, ale akosi sa nemôžem dokopať k tomu, aby som sa k tej knihe vrátila. Možno niekedy v budúcnosti, nerada by som ju nechala rozčítanú. 

5. V akom jazyku najradšej čítaš?
Čítam predovšetkým v slovenčine, je to môj rodný jazyk a teda je to aj najpohodlnejšie.

Keď ma kamarátka zoznámila s Terrym Prattchetom, tak som začala čítať aj v češtine. Po nej vždy siahnem, ak je do nej knižka preložená a nemám chuť na angličtinu alebo je to tak zložito napísané, že je to pohodlnejšie čítať v češtine. 

Taktiež čítam v angličtine, nerobí mi to nejaké extra problémy, teda pri niektorých dielach je to náročnejšie, pri iných menej. Pamätám si, že moja prvá kniha v angličtine bola Hex Hall. Nevedela som, či to zvládnem, vždy som mala otvorený slovník, ale teraz to väčšinou zvládam aj bez neho, pretože si neznáme slová dokážem vyvodiť z kontextu. Ale sem-tam sa ešte pozriem aj do neho.

6. Čo ťa na blogovaní najviac baví?
Hmm, na blogovaní ma asi najviac baví, že je to také moje miestečko, kam môžem vyjadrovať svoje názory, kam si „odkladám“ veci, ktoré sú pre mňa veľmi dôležité. Baví ma písať príspevky s tým, že si ich niekto môže prečítať. Najlepší je ten pocit, keď zistím, že niekto nechal komentár a moja recenzia ho mohla trochu primäť k tomu, aby si knihu prečítal. Mnohí ľudia z môjho okolia nevedia pochopiť, prečo mám blog, ale ide o to, že v ňom sú spojené dve moje vášne: písanie a čítanie. 

7. Prečo si si pre blog vybrala práve to meno, ktoré si mu dala?
Môj blog nebol pôvodne založený k recenzovaniu kníh, k tomu som sa dostala až neskôr, preto som veľmi jeho názov neriešila. Spolu sme si prešli veľa fázami, menila som jeho názov ako ponožky, dokonca bolo aj obdobie, kedy názov nemal. No odkedy som sa začala venovať knihám a recenziám, povedala som si, že už si vytrpel veľa a je na čase dať mu seriózny názov. Dlho som nad tým rozmýšľala, aby som vymyslela niečo, čo ma vystihuje, ale zároveň je aj ako tak originálne. Meno môjho blogu ma vlastne napadlo pri počúvaní pesničky Daydream away od All time low, vtedy som si uvedomila, že rada snívam s otvorenými očami a, tamtadadá, blog dostal názov Daydreamer’s world. 

Ďakujem veľmi pekne Sime za rozhovor, a nabudúce sa môžete tešiť na rozhovor s Hannulou :)

3 komentáre: