streda 14. novembra 2012

Kristina Springerová - Espressologie

Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?





Určite každý z nás má svoju obľúbenú kávu, ktorou nepohrdne. Čo keby na základe tejto skutočnosti by vám mohli  nájsť partnera, ktorý by s vami strávil zvyšok života? Nemožné? Jane, hlavná hrdinka knihy Espressologie by s vami určite nesúhlasila.

Príbeh autorka vyrozprávala na necelých dvesto stranách a aj tak ma upútal a vtiahol, tak, že som knihu nemohla odložiť, pokým som neprečítala poslednú stranu. Je ako stvorená na dlhé zimné upršané večery, kedy sa zababušíte do deky, v jednej ruke budete držať túto knihu a v druhej šálku horúceho čaju. Ale ak čakáte knihu preplnenú zvratmi alebo neočakávanými momentmi tak vás bohužiaľ musím sklamať. Príbeh je miestami až priehľadný, ale to mi vôbec neprekážalo, pretože som si vychutnávala tú milotu celej knihy. Je tak krásne sladko rozkošná, že som sa pri jej čítaní vždy usmievala.

Jane pracuje v kaviarni a pozorne sleduje všetkých svojich zákazníkov. Podľa svojich poznámok vytvorila teóriu, ktorá sa jej zdala najskôr bláznivá. Dať dokopy ľudí len na základe obľúbenej kávy. Spraví malý experiment, ktorý klapne. Zdá sa jej to ako náhoda, ale keď sa jej to podarí aj na druhý a tretí krát, pomyslí si, že na tej teórii niečo je. Sama sa snaží nájsť si vhodného partnera, ale bude to práve ten, o ktorom si myslí, že je jej spriaznenou dušou?

Kniha je určená pre nenáročných čitateľov, ktorí si chcú pri knihe oddýchnuť a zrelaxovať. Autorkin štýl je ľahký a príjemný. Príbeh, bol pre mňa ako hrejivé pohladenie čitateľskej duše, kedy ste mohli pokojne čítať, bez toho aby ste sa zbytočne zamýšľali nad komplikovanými vzťahmi hlavných hrdinov. Kniha je taká jednohubka, ktorú prečítate na jedno posedenie. Je doslova nabitá pozitívnou energiou, ktorá sa prenesie aj na čitateľa.

Hlavná hrdinka je sympatické mladé dievča, ktoré má svoje sny, ambície a snaží sa ich dosiahnuť. Je to ten typ postavy, ktorú si viete predstaviť ako reálnu osobu. Dobrú kamarátku alebo človeka, s ktorým by ste strávili príjemné chvíle. Nie vždy koná uvážene, ale práve to z nej robí realistickú postavu, ktorú si už po pár stranách zamilujete a budete s ňou prežívať jej malé pády a vzostupy.

Knihu odporúčam všetkým, ktorí chcú uniknúť z uponáhľanosti dní a potrebujú vypnúť a nemyslieť na povinnosti, ktoré ich čakajú. Espressologie je úsmevná kniha, ktorá vás pozitívne naladí a budete sa k nej radi vracať.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu COOBOO a spoločnosti Albatros Media.

4 komentáre:

  1. Rada by som si knižku prečítala, vyzerá skvele, taká oddychovka pri káve 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak :) ako knihe by sa dalo čo to vytknút, ale načo :) super som si pri nej oddýchla a príbeh je tak rozkošne milý, ze upúta :)

      Odstrániť
  2. To znie dobre.:] A veľmi pekne napísaná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem :) ak budeš mat moznost určite si ju prečítaj :)

      Odstrániť