utorok 4. decembra 2012

Thomas E. Sniegoski - Padlí anjeli a Leviatan (Padlí anjeli #1)


Aaron Corbet je celkom normálny chlapec, trochu samotár, sirota s problematickou minulosťou, ktorý ale dúfa, že konečne našiel tú pravú náhradnú rodinu, priateľov a zmysel života. Všetko sa však zmení na jeho osemnáste narodeniny: začne zrazu rozumieť portugalčine, latinčine a dokonca aj svojmu psovi! Jeho záver je logický – totálne sa zbláznil! Potom sa ale objavia dvaja veľmi podivní muži, ktorí mu prezradia, že je Nephilim – syn smrteľníčky a padlého anjela. Aaron tomu neverí a popiera svoje nadprirodzené schopnosti. Ale musí sa so svojím dedičstvom vyrovnať – a to rýchlo. Temné sily mocnejú a sú odhodlané ho zničiť...


Tematika anjelov patrí medzi moje obľúbené, preto som sa na túto knihu tešila. Moje nadšenie bolo obrovské, a tak som dúfala, že ma nesklame. Nestalo sa tak, ba naopak. Ešte viac ma pohltila, ako som očakávala. Podľa knihy bol natočený aj seriál, ktorý okolo príbehu išiel obrovskou okľukou, keďže seriál z knihy pochytil iba námet, nič viac. Ak ste videli seriál a nepáčil sa vám, nesúďte podľa toho knihu, pretože majú spoločné žalostne málo. Padlí anjeli a Leviatan je prvá kniha, ktorá obsahuje dve časti série Padlí anjeli. Po dočítaní som zostala čumieť ako teľa na nové vráta, či to autor skutočne ukončil tak, ako ukončil. Sniegoski má neuveriteľný dar, chytiť vás, vtiahnuť do deja a nepustiť, pokým nedočítate posledné slovo epilógu.

Postavy v knihe nie sú povrchné. Každá má osobitú hĺbku, či je to hlavný hrdina Aaron, jeho pes Gabriel alebo anjeli, ktorí nie sú práve takí, akých ich poznáme z iných príbehov. Sniegoski svoje postavy prepracoval do hĺbky a vdýchol im dušu. Žiadna postava mi nebola ľahostajná, či už to bol najväčší záporák knihy alebo Aaronovi pomocníci. Všetci sa mi svojským spôsobom dostali pod kožu a niekedy som na nich nadávala, inokedy ich ľutovala a na ďalších stranách som im držala palce.

Aaron je obyčajný tínedžer, ktorý má svoju budúcnosť dobre premyslenú. Chce zmaturovať, podať si prihlášku na vysokú, nájsť si dievča, neskôr si založiť rodinu. Tieto predstavy sa však zrútia ako domček z kariet, keď dovŕši osemnásť rokov. Začnú sa mu diať zvláštne veci, po ktorých si myslí, že sa z neho stal čistý blázon. Po tom ako stretne starého muža, ktorý ho osloví nephilim, ničomu nerozumie. Jeho život sa obrátil na ruby. 

Sniegoski príbeh nabil akciou od začiatku až po samý záver. Nenájdete tam hluché miesta a autor vám nedá vydýchnuť. Kto by čakal aj nejakú romantiku, sklamem vás. Je jej strašne málo, vlastne len pár scén. V knihe vôbec nechýba, ba naopak. Príbeh by bol zbytočné prepchatý. Takto autor čitateľom naservíroval trochu toho, čo by sme mohli očakávať v pokračovaní. Okrem akcie, napätia a tajomstiev, Sniegoski šikovne do príbehu zakomponoval humor. Na niektorých scénach som sa doslova šúľala a musela som si utierať slzy. 

Postavou, ktorú zbožňujem, sa stal Aaronov verný kamarát, pes Gabriel. Nielen, pretože je to labrador a ja takých psov mám veľmi rada, ale aj pre jeho správanie. Po tom, ako Aaron začal rozumieť psej reči bola s ním kopa zábavy. Práve jeho postava oživila príbeh a dala mu trochu vtipnosti. 

Autor Aarona vykreslil realisticky. Po tom ako sa dozvedel, že má anjelské schopnosti, odmieta tomu uveriť. Až doteraz bol ako každý iný chlapec v jeho veku, no v deň jeho osemnástych narodenín sa všetko zmenilo. Začal rozumieť všetkým rečiam, dokonca rozumie reči jeho psa, Gabriela. Jediné racionálne vysvetlenie je, že načisto zošalel. Aarona som mala rada, hneď od prvej stránky. Snažil sa prijať svoje anjelské schopnosti, hoci neveril, že on je práve ten, ktorého hľadajú. Chcel byť, znovu obyčajným človekom, ktorý zbožňujem svoju pestúnsku rodinu a malého brata. Pre Aarona sa začal boj o holý život a nielen o ten jeho.

Nestáva sa často, že nejakú postavu neznášam, avšak autorovi sa takú postavu podarilo napísať. Verchiel, najzápornejší zo záporákov, je krutý, bezcitný a bez mihnutia oka si plní misiu, o ktorej si myslí, že koná v mene Božom. Z jeho činov som často mala husiu kožu. V duchu som prosila, aby prestal páchať také podlé veci. Nemá zľutovanie ani s tými, ktorí mu slúžia. Je zlý až do špiku kostí a práve pri jeho činoch mi miestami padala sánka, kvôli jeho chladnokrvnosti.  

Za povšimnutie stoja aj ostatné postavy. Či už to boli Ezechiel a Kamael, ktorí pomáhali Aaronovi alebo jeho malý brat Stevie, ktorý je zlatíčko a nemožno si ho neobľúbiť alebo Vilma, dievča, ktoré sa Aaronovi zapáčilo. Všetci, svojim spôsobom, zohrávali v príbehu dôležitú úlohu.

Prvá kniha zo série Padlí anjeli je skvelá, božská, geniálna. Zaraďujem ju medzi to najlepšie, čo som tento rok prečítala. Ak máte radi anjelov, napätie, akciu s dávkou humoru, táto kniha je pre vás ako stvorená. Mestami, mi vyrazila dych. Pán Sniegoski je majster opisov a za túto knihu by som mu udelila zlatú medailu. 

V máji budúceho roku sa môžeme tešiť na pokračovanie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku knihy ďakujem spoločnosti Albatros Media.

4 komentáre:

  1. Ja som videla 1. diel miniseriálu a 1/2 z druhého dielu, potom som to vzdala, lebo ma to neuveriteľne nudilo 8D
    Ale si pekne nadšená z tejto knihy, tak si ju možno raz prečítam, keď sa k nej dostanem 8)
    Námet znie skvele, predsa len preto som začala kukať aj ten 3-dielny seriál 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. včera som si pozrela prvú časť seriálu po prečítaní knihy, zostala som zhrozená čo všetko v seriály pomenili, rozhodne zabudni že si seriál videla, lebo táto kniha s ním má spoločné len pár postáv a trochu deja, inak vôbec nič. Som len vyvaľovala oči, či to scenáristi myslia vážne,

      ak budeš mať možnosť rozhodne si knihu prečítaj, lebo naozaj stojí za to :)

      Odstrániť
  2. Túto knihu som vyhrala v anglickom jazyku a ešte stále som si ju neprečítala. Zdá sa, že to bola chyba. Hneď ako sa zbavím níh z knižnice a povinného čítania, tak sa do nej pustím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ked sa budeš mat čas určite si ju prečítaj :) stojí za to :)

      Odstrániť