utorok 18. decembra 2012

Vianoce na slovenskú nôtu (2)


V dnešnej druhej časti projektu Vianoce na slovenskú nôtu sa môžete tešiť na autorky, Tinu van der Holland a Michaelu Ellu Hajdukovú. A keď si prečítate tento článok, tak šup k Mimi, ktorá vyspovedala autorky, Janu Benkovú a Martinu Monošovú. Nebudem váš ďalej zdržiavať, hor sa do čítania :)


----------------------------------------------------------------------------

Tina van der Holland


1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Oddych, spoločné chvíle s najbližšími a hlavne veľa, veľa kníh, ktoré si navzájom kupujeme.

3. Ľudia prežívajú Štedrý deň rôzne. Mohli by ste nám opísať, ako prebieha ten váš?

Na Štedrý deň už väčšinou nemá nik okrem mňa čo robiť, takže sa všetci obšmietajú okolo mňa v kuchyni. Obojstranne tolerovanou zámienkou býva najčastejšie pomoc pri výrobe zemiakového šalátu a jeho následné hodnotenie všetkými členmi rodiny. „Trochu posoliť, trochu horčice, trochu smotany,“ vyjadrujeme sa odborne a s ochutnávaním prestaneme, keď už ozaj nemáme čo pridať alebo sme sa (trochu) aj najedli. Obed mávame iba ľahký, napríklad rezance s makom, aby sme učičíkali bruchá do večere. Po obede nasledujú posledné úpravy bytu a môjho zovňajšku, potom na chvíľu zabrúsim do obývačky, kde vždy vyruším niekoho, kto sa veľmi snaží prepnúť na iný kanál, aby zamaskoval, že v dospelom veku sleduje rozprávku. Pokojne sa uvelebím na gauč a prepnem nazad, akoby sa nechumelilo. Okolo piatej začínam ohrievať kapustnicu a vysmážať rybu, čo je zároveň signál pre ostatných, aby prichystali slávnostný stôl. Nesmie na ňom chýbať sviečka, slávnostný porcelán a poháre pre dva druhy nápojov – aperitív a pivo, ktorým zapíjame rybku najradšej. Po večeri nejaká záhadná bytosť (ktorou som odjakživa ja) zacengá zvončekom a možno vojsť ku stromčeku, pod ktorý už tá záhadná bytosť akosi záhadne stihla poukladať aj darčeky... Všetci sa tešíme. A vtedy nastanú Vianoce aj pre mňa. „Jeden diel ginu, dva diely tonicu, pripáliť cigaretu, prosím,“ poprosím manžela v medzičasom záhadne upratanej kuchyni a mĺkvo sa ponad plameň sviečky zadívam na obrázok Panny Márie s Jezuliatkom.

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček? Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

Živý kupujeme, ak to stihneme, ak nie, ozdobíme si umelý, ktorý preto nazývame záložný. V našej rodine sa udomácnila tradícia, že vianočný stromček musí byť hlavne pestrý. A musia na ňom visieť ozdoby, ktoré mám ešte z domu, z čias môjho detstva. Takisto na ňom musia byť ozdoby, ktoré sú späté s detstvom mojich, dnes už dospelých synov. Aj keď ide viac-menej o sólo kusy, väčšina z pôvodných sérií sa už porozbíjala... Takže si to skúste predstaviť – náš stromček je zároveň taký sprievodca rôznymi štýlmi a časmi, pričom sa sentimentálne prihovára každému z nás. Ale myslím, že aj to patrí k vianočnej pohode... 

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

Darčeky nakupujem v predstihu. Začínam, keď opadnú letné horúčavy... Už v septembri, keď chodím po obchodoch, podvedome vyberám vhodné darčeky – toto by sa hodilo mamke, toto otcovi, toto manželovi, synom, priateľke... Takže v decembri mávam už obvykle nakúpené.

8. Každoročne počas Vianoc zaplnia televízne stanice vianočné filmy a rozprávky, či už tie chronicky známe alebo nové. Ktoré si Vy radi pozriete?

Cisárov pekár alebo Pekárov cisár, Soľ nad zlato, Tři oříšky pro Popelku, Winnetou

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Veľa lásky v kruhu najbližších a veľa, veľa dobrých kníh.

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

-------------------------------------------------------------------

Michaela Ella Hajduková

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Vianoce znamenajú pre mňa krásne spomienky na detstvo. Na vysvietený vianočný stromček, darčeky a rodinu pokope.  Rozprávky a sneh a na to, že sme ich prežívali našťastie vtedy ešte bez reklám od októbra :) Boli také – tajomnejšie. Teraz som čerstvo pol roka vydatá a s manželom si zatiaľ užívame Vianoce trochu inak :) Tešíme sa z toho, že sme spolu, iné to bude, keď prídu detičky

4. Skúste sa na chvíľu vrátiť späť do detstva. Ako si spomínate na Vianoce zo svojich detských čias?

Boli nádherné. Keď sme ešte so súrodencami boli celkom malí, stromček stále zdobili rodičia niektorý predvianočný večer a ráno sme ho už našli ozdobený. Tešili sme sa na darčeky, pozerali rozprávky, ktoré sa mi ani dnes nezunovali, lebo pre mňa k tomuto času patria. Spomínam si, že ako dieťa som si nevedela predstaviť z akých darčekov sa ako dospelá budem vedieť tešiť, veď hračky a rozprávkové knižky boli pre mňa tými najkrajšími :) Spomínam si na čarovný okamih, keď sme sa nahrnuli do detskej izby a tam čakali na zvonenie zvončeka. Nedošlo nám, že je s nami vždy len jeden rodič, aby ten druhý mohol zazvoniť a nepozorovane dať darčeky pod stromček. Vysvetlili nám to tak, že jeden z nich predsa musí otvoriť Ježiškovi dvere. To vysvetlenie nám stačilo, verili sme :) V predvianočnom čase zneli u nás koledy, aj pri upratovaní, malo to inú atmosféru. Na Štedrý večer sme večerali rybie filé, mama skúšala aj kapra, ale nejako sa u nás neujal :) Mali sme samozrejme aj zemiakový šalát a kapustnicu, oblátky s medom a aj figy... ktoré sme my deti takisto veľmi neľúbili. Radšej sme potajomky vyjedali čokoládové figúrky zo stromčeka. Boli to nádherné Vianoce, raz také doprajem aj svojim deťom.

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček. Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

S manželom stromček zatiaľ nemávame, to si nechávame, keď budeme mať detičky. Ale u nás doma u rodičov, stromček pravidelne je. Ako dieťa si pamätám u nás živý, rozvoniavajúci, ale aj opadajúci, vždy bolo treba ihličie povysávať. Teraz máme umelý, všetci súrodenci sme už dospelí a aj umelý nám robí veľkú radosť, lebo vie vyčariť krásnu atmosféru. Výzdoba je bieločervená, ale za roky sa vystriedali už aj iné farby. Priznám sa však, že čím som staršia, páčia sa mi stromčeky zo starých filmov o Vianociach, slamené ozdoby, povešané medovníky, orechy...

6. Každého z nás isto poteší darček, či už ho očakávame alebo nie. Aké darčeky urobia radosť Vám a akými darčekmi zvyknete obdarovávať svojich blízkych?

Mne najväčšiu radosť robia knihy :) A keďže som čerstvo vydatá teraz ma potešia aj vecičky potrebné do domácnosti. A ja najradšej dávam darčeky, ktoré viem, že určite urobia druhému radosť, lebo sa týkajú niečoho, čo má dotyčný veľmi rád.  Ponožky a papuče to nie sú... hoci dnes aj tie papuče vedia byť nápadité, napríklad tie huňaté psie a žabacie a podobne :) Otec je muzikant a zbožňuje Mira Žbirku a viem, že obrovskú radosť mu urobia cédečká, DVD, či knihy o tomto spevákovi, mama je zas na anjelov a vecí s touto tématikou je veľmi veľa, sestra je milovníčka puzzle...

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

Ako kedy. Pre mňa to zatiaľ nie je zhon. Možno aj preto, že ešte nemám deti :) Na kupovanie darčekov si vždy rada urobím čas. Od 6. decembra sú v Košiciach aj vianočné trhy tak sa dá spojiť príjemné s užitočným.

8. Každoročne počas Vianoc zaplnia televízne stanice vianočné filmy a rozprávky, či už tie chronicky známe alebo nové. Ktoré si Vy radi pozriete?

Teraz budem gýčová, ale milujem Mrázika, Tri oriešky pre Popolušku, slovenské rozprávky, české, aj niektoré z tých amerických. Stýkrát si pozriem Tomáša Holého vo filmoch Ako vytrhnúť veľrybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne. Tieto rozprávky mi k Vianociam patria a ja si ich veľmi rada pozriem. Toto sú také moje Vianoce a som rada, že sme sa s manželom zhodli na takýchto a že nie je typ: lyžovačka, alebo palmy :)

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Čitateľom prajem, aby si užili také Vianoce, aké si užívam ja. Myslím tým, presne také, aké sa páčia im osobne. Aby ich napĺňali pocitom šťastia a toho, že môžu byť s tými, ktorých majú radi. Treba si blízkosť ľudí vždy užiť, lebo rok je dlhý a ďalšie Vianoce už môžu byť celkom iné ako tie predošlé, ak niekto odíde...

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.


------------------------------------------------------------


Zajtra sa môzete tešit na tieto autorky :) 
Deni Arpášovú, Beatu Štrauchovú, Silviu Koscelanskú a Moniku Macháčkovú.  

Aj vy máte vianočnú náladu? Nie? Dúfam, že táto vianočná pesnička, vás naladí. Je moja najobľúbenejšia :) 







1 komentár:

  1. Nemá stromček? :O
    To by som si nedovolila 8D aj keď ešte bývam s rodičmi, u nás je ozdobovanie stromčeka pekná tradícia, kde mama strategicky umiestňuje precízne vybraté ozdoby, sestra behá okolo a chce pomáhať a ja robím vešiak salonkám a guliam, kým ich zo mňa niekto neoberie 8D ale keď budem bývať zvlášť určite budem mať stromček umelý. Živý je síce krásny, ale upratovanie ostane vždy na mňa a to naozaj veľmi nemám rada! 8D

    OdpovedaťOdstrániť