streda 19. decembra 2012

Vianoce na slovenskú nôtu (3)


Vianoce sa nezadržateľne blížia s tým je tu aj tretí deň projektu Vianoce na slovenskú nôtu. Dnes si prečítajte, čo o Vianociach hovoria Beáta Štrauchová  a Silvia Koscelanská.

A po prečítaní článku, šup na Mimin blog, kde sa dozviete aké Vianoce majú autorky, Deni Arpášová a Monika Macháčková.

-----------------------------------

Beáta Štrauchová 


1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Vianoce sú pre mňa symbolom lásky, štedrosti a pokoja. Ako v ostatných rodinách, aj ja sa teším z blízkosti tých, ktorých milujem, moje srdce je otvorenejšie a duša pripravená vychutnávať si pokoj a neopakovateľnú atmosféru tých zázračných dní. Všetci sme lepší, chápavejší, štedrejší a empatickejší a to je to, čo pre mňa robí Vianoce kúzelnými. Sú to rozhodne tie najkrajšie sviatky v roku.

2. Slovensko je krajina plná zvykov a tradícií. Tie vianočné sa dodržiavajú v nejednej rodine. Či už je to prekrajovanie jablka, kaprie šupiny pod obrusom alebo mnohé iné menej známe. Aké tradície sa dodržiavajú u Vás?

Tradície sa musia dodržiavať, patria k Vianociam rovnako ako svietiaci vianočný stromček. Priam by som povedala, že sa musia chrániť ako niečo vzácne, lebo sa prenášajú z generácie na generáciu. U nás medzi ne patrí „medový“ krížik na čelo, ktorý dáva vždy najstarší člen rodiny všetkým ostatným pri vianočnom stole, jedenie cesnaku, aby nás neopúšťalo zdravie, aj minca pod tanierom, aby nás obchádzala v nasledujúcom roku chudoba.

4. Skúste sa na chvíľu vrátiť späť do detstva. Ako si spomínate na Vianoce zo svojich detských čias?

Na Vianoce môjho detstva mám dodnes tie najkrajšie spomienky. Ako deti sme sa usilovali byť dobré, poslúchali sme rodičov viac, ako zvyčajne, len aby sme dostali to, po čom sme túžili. Už niekoľko dní pred Štedrým dňom sme za podpory rodičov vystrihovali košieľku pre malého Ježiška a na ňu sme mohli napísať svoje priania. Tú sme dali do obálky a uložili sme večer svoje listy do okna, aby ich anjeli mohli odniesť do neba. Bolo to milé a detský čisté. Dočkať sa Štedrej večere, jej konca, spievania kolied, bývalo často skoro nad naše sily. Oči nám už zalietavali k zabaleným darčekom, ktorých sme sa nevedeli dočkať. Mojimi najkrajšími darčekmi boli vždy knihy.

6. Každého z nás isto poteší darček, či už ho očakávame alebo nie. Aké darčeky urobia radosť Vám a akými darčekmi zvyknete obdarovávať svojich blízkych?

Ja sama nie som náročná na darčeky, lebo tým najkrajším sú aj tak spokojné a šťastné tváre mojich blízkych. Ak si už mám vybrať, tak sú to knihy, tie sú pre mňa darčekom nad všetky ostatné, lebo sú plné múdrosti a fantázie. Každá kniha vo mne zanechá zážitok, ktorý v mojej mysli ešte dlho doznieva. Svojich blízkych sa snažím obdarovať tým, po čom viem, že niekde v kútiku srdca túžia. Ak sa mi podarí ich prekvapiť, som naozaj spokojná a šťastná.

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Svojim čitateľom, ale nielen im, ale všetkým ľuďom, želám pokojné a požehnané Vianoce, plné vzájomnej lásky a porozumenia. Nech sú pre Vás naozaj šťastné, krásne biele a plné vzájomnej nehy. A ešte niečo, nezabudnime na tých, ktorí nie sú takí šťastní, ako by chceli byť, a darujme aj im trocha z toho nášho šťastia, hoci aj za cenu toho, že si sami budeme musieť niečo odriecť. Nech sa skutočne naplní tá povestná krása Vianoc.


Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

------------------------------------------

Silvia Koscelanská


1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Myslím, že dnešná doba je až priveľmi uponáhľaná,  a keďže máme syna dospeláka, ktorý je takmer celý rok mimo domova, zhodli sme sa, že darčeky nie sú pre nás až také podstatné ako práve tie spoločne strávené chvíle.

3. Ľudia prežívajú Štedrý deň rôzne. Mohli by ste nám opísať, ako prebieha ten váš?

V pohodičke :).
Kapustnica rozvoniava, zájdeme na cintorín zapáliť sviečku rodičom a počas večere roky rokúce počúvame Karla Gotta a jeho Vianoce v zlatej Prahe. Samozrejme, začíname oplátkou s medom a končíme dezertom:). Potom sa usadíme na sedačke, pustíme José Carrerasa a za nadšeného asistovania nášho yorkshírika Kevina rozbaľujeme darčeky.

4. Skúste sa na chvíľu vrátiť späť do detstva. Ako si spomínate na Vianoce zo svojich detských čias?

Pre mnohých je to zvláštne, ale ja som sa tešila na Colu, ktorú nám rodičia výnimočne kúpili, samozrejme aj na spoločnú večeru, ale tá nebola až taká podstatná, ako darčeky, ktoré čakali pod stromčekom. 

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

Neznášam zhon, nával ľudí v obchodoch, preto darčeky nakupujem priebežne už od 1. októbra a priznávam, stáva sa, že poniektoré objavím aj v marci:)

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Svojim čitateľom, ale nielen svojim, želám krásne Vianoce, aby stretávali ľudí, ktorí ich budú mať radi, aby sme sa navzájom naučili jeden druhému priať viac šťastia a aby rok 2013 naozaj za to stál :) 

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

-----------------------------------------------------
Ešte nekončíme vážení, zajtra sa môžete tešiť na ďalšiu štvoricu autoriek, a to, Dominiku Chromčákovú, Lenku Gahérovú, Martu Fartelovú a Evu Bielu Brndiarovú.

Ešte vianočná chvíľka hudby :)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára