piatok 11. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (hororový špeciál)


Aj vy sa radi bojíte? Ja občas, ale knihy s hororovým nádychom si vždy rada prečítam. Tento článok je venovaný všetkým, ktorí majú radi, keď im pri čítaní behá mráz po chrbtoch. Určite väčšina z  vás pozná majstra hororu Stephena Kinga. O nič horší je aj H. P. Lovecraft, ktorého poviedky doslova mrazia.Taktu je pár hororových skvostov, ktoré by som si chcela prečítať :)


H.P. Lovecraft - Spisy 1: Hrobka - Příběhy a vize z let 1917-1920
Souborné beletristické vydání Lovecraftova díla v nakladatelství Plus je pro všechny příznivce moderní literární fantastiky událostí mimořádného významu. Vychází ve čtyřech svazcích, osu tvoří chronologie vzniku jednotlivých povídek, každý svazek je doplněn poznámkami editora a zasvěceným doslovem. Překladově se vydání opírá o odvážný editorský počin z první poloviny devadesátých let, kdy nakladatelství Zlatý kůň vydalo ve spolupráci s Českou speleologickou společností téměř celé Lovecraftovo dílo s ilustracemi Káji Saudka. První svazek Hrobka obsahuje 21 povídek, novel, črt a juvenilií, knihu uzavírá legendární stať Josefa Škvoreckého „Podivný pán z Providence“.

H.P. Lovecraft - Spisy 2: Měsíční močál
V druhém svazku Lovecraftových sebraných spisů sledujeme pozoruhodný vývoj génia fantastické literatury. Lovecraft pro sebe objevuje kouzlo zapomenutých měst, očarovaných pradávným kouzlem, kouzlo zaniklých civilizací stihnutých kletbou bohů starších než svět. Zároveň autor kolem čtenáře stále jemněji osnuje síť strachu ve skvělých povídkách, jako např. Hudba Ericha Zanna, Ohař, Krysy ve zdech, Nepojmenovatelné aj. Z četby starší viktoriánské literatury pak čerpá témata pro slavné horory Uvězněn s faraony, Prokletý dům či Děs redhookské čtvrti. Knihu opět doprovázejí jedinečně ilustrace Františka Štorma a poznámky ozřejmující Lovecraftův literární vývoj a zdroje inspirace.

H.P. Lovecraft - Spisy 3/I: Volání Cthulhu
Třetí svazek souborného beletristického díla H. P. Lovecrafta obsahuje povídky a romány z let 1926 - 1930, z autorova nejproduktivnějšího období. Příběh Případ Charlese Dextera Warda, je přibližně v polovině přerušen, aby si i dnešní Lovecraftův obdivovatel mohl vychutnat rozpoložení čtenáře magazínu Weird Tales v roce 1941, který tehdy našel román rovněž rozdělený do dvou čísel a musel si celé dva měsíce počkat na pokračování.




H.P. Lovecraft - Spisy 3/II: Volání Cthulhu
Druhá část třetího svazku lovecraftovský spisů Volání Cthulhu přináši vedle všemi již jistě napjatě očekávaného dokončení novely Případ Charlese Dextera Warda další povídky a příběhy z let 1927 – 1930.  V dubnu 1926 se Lovecraft vrací z nemilovaného New Yorku zpět do rodné Providence a s novou tvůrčí energií píše jedny ze svých nejpůsobivější a čtenářsky nejpřitažlivější příběhů: Barva z kosmu je výjimečným propojením horou a science fiction, jejíž objevnost oceňoval i Stanisław Lem, Tamtéž představuje velmi vtipnou mystifikační hříčku, zatímco Hrůza v Dunwichi či Šepot v temnotách obohacují žánr strašidelných povídek o „mytický“ rozměr, který později jeho vydavatelé proslaví pod jménem mýtus Cthulhu. Svazek doplňuje i překlad studie Produktivní hnus od J. M. Fischera.

Stephen King - Pod kupolou
Čo sa to stalo v mestečku Chester’s Mill? Aká záhadná sila uväznila jeho obyvateľov pod neviditeľný zvon, cez ktorý nepreniknú ani najmodernejšie počítačom riadené rakety? Na tieto otázky márne hľadajú odpovede najväčšie kapacity americkej i svetovej vedy. Obyvatelia Chester’s Millu však riešia predovšetkým problém, ako prežiť. Pod záhadnou bariérou, ktorú všetci nazývajú prosto Kupola, čas plynie akosi rýchlejšie, ľudské vášne vybuchujú prudšie, smrť je brutálnejšia a zlu sa darí ako nikdy predtým. Majú ľudia, uväznení a ostro sledovaní celým svetom, vôbec šancu?



Stephen King - Carrie
Děj Kingova prvního románu se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí.





Stephen King - Běh o život
Běh o život napsaný Stephenem Kingem pod pseudonymem Richard Bachman zná český čtenář pod názvem Running Man a takto byl uveden do distribuce i film s Arnoldem Schwarzeneggerem (sám King filmu na chuť příliš nepřišel). Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.

Stephen King - Řbitov zvířátek
Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec - lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí. Avšak objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách, Cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího....

15 komentárov:

  1. Horory vážně nečtu, ale mám tady doma pěknou sérii od Kinga, tak se do ní snad někdy v budoucnu pustím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to ti drzím palce aby si sa k jeho knihám čoskoro dostala :)

      Odstrániť
  2. horory nečítam ani ja...až také, kde ma dokonca aj obálka vystraší 8D Lovecraft nie ďakujem 8D
    ale určite daj potom vedieť, čo to sú za skvosty, ešte som o tom nepočula.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ani nevieš o ake skvele knihy prichádzaš :) lovecraftove poviedky sú geniálne :)

      Odstrániť
  3. Roloval som článkom, roloval a myslím si: "kde, dočerta, je King?". Takže máš šťastie :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. KING.

    Já toho chlapa vážně žeru. :) I když si myslím, že to má v hlavě dost pocuchaný, ale co, to mě vůůbec netrápí. :D Ať se líbí!:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite sa chystám na pod kupolou :) teda ako prve :) lebo to mám doma :)

      Odstrániť
    2. Mmm.. :) Tak to si dáš na poprvé s Kingem docela zabrat:)

      Odstrániť
  5. Pod kupolou aj tie zvieratká ti schvaľujem. Kupola bola vec, ktorá je aj bude naozaj skvelá. Vždycky. Nedalo sa preskakovať stiahla som ju v krátkom čase. A ďakujem za typy na knihy rada si rozšírim horrorové obzori. Môj najobľúbenejší žáner nesmiem zanedbávať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to som rada, ze som ti rozšírila obzor :) ak sa niekedy pustíš do lovecraftových poviedok tak mi daj vediet a budeme spolu diskutovat :) na pod kupolou sa chystám ako na prvú kingovku, áno ešte som nečítala od neho nič, áno hanba mi :D

      Odstrániť
    2. Nebudem ti hovoriť, že sa máš hanbiť to si dúfam uvedomuješ aj sama. :D Ale máš celkom zaujímavý oriešok - moja prvá bola Cujo. Mala som vtedy 12 a..no chytila som sa. Riadne. Otec ma takmer zabil, že som to čítala on sa tej knihy bojí do dnes.

      Ale Lovecraftove poviedky zháňam už dlho, potom to upadlo pod návalom iných kníh, iných žánrov, a teraz sa o tom zase dozvedám takže veľmi pekne ďakujem za pripomenutie. Som naozaj zvedavá ako to na mňa zapôsobí. :)

      Odstrániť
    3. Sue budeme sa hanbit spolu ja mam precitane tiez len Pod kupolou :D

      Odstrániť
  6. Dievčatá, ja vás obdivujem. Čítať horory - na to ja nemám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja súhlasím so Simone.:D Osobne som čítala od Kinga len Lisey a bola geniálna, ale bojím sa pustiť do ďalších.:D

    OdpovedaťOdstrániť