utorok 9. apríla 2013

Tahereh Mafi - Som roztrieštená (Som roztrieštená #1)


Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať nebezpečné veci... Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány. Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi...

Kniha Som roztrieštená (v origináli Shatter me) je prvotinou autorky Tahereh Mafi. Za seba poviem, že je veľmi vydarená a poskytne nám čitateľom originálny príbeh, o ktorom ste ešte nemali možnosť počuť, až do istého momentu. 

Juliette je prekliata, má dar. Pokladajú ju za monštrum, je výnimočná. Netuší, čo sa stalo s jej rodičmi, odvrhli ju


Od začiatku som si ju obľúbila a ako príbeh postupoval sa z nej stala nebojácna hrdinka, ktorá si nenechala len tak skákať po hlave. Zo začiatku bola utiahnutá, pretože mala strach zo svojej schopnosti a vôbec som sa jej ani nečudovala. Nechcela by som byť, ako ona. Páčilo sa mi, že neposlúchala Warnera ako psík, ktorý slepo nasleduje svojho pána, ale sa mu snažila postaviť a nenechala sa od neho zlákať. 

Tahereh má jedinečný štýl, ktorý vás nenudí a prinúti vás čítať ďalej. Čítanie som si užívala plnými dúškami a miestami som len krútila hlavou, ako toto mohol niekto vymyslieť. Knihu oživila aj preškrtnutými vetami, ktoré dodávali deju dynamickosť. Už od prvého momentu sa v príbehu niečo deje a tak vás nečaká zdĺhavé spoznávanie sa s postavami a dejom. 

Autorka si dala na postavách záležať. Okrem Juliette, ktorú som si obľúbila snáď najviac máme možnosť spoznať aj Adam, ktorý, aby pomohol tým, ktorí si to zaslúžia a na ktorých mu záleží, sa obráti na stranu protivníka. Nebojuje iba za seba, ale aj za ostatných, hlavne za svojho malého brata Jamesa, ktorý máva nočné mory. Adam je ten typ hrdinu, ktorý sa nevzdáva aj keď veci nevyzerajú práve najružovejšie. 
Mesiac je oddaným spoločníkom. Nikdy neodchádza. Vždy je nablízku, pozorujúci, neochvejný,  pozná naše svetlé i temné stránky, navždy sa mení, tak ako my. Každý deň je to jeho iná verzia. Niekedy je slabý a bledý, inokedy silný a žiarivý. Mesiac vie, čo znamená byt človekom.
Až do trištvrte knihy som bola ohúrená príbehom, ale v momente, ako sa Juliette a spol. dostali do istej organizácie moje nadšenie opadlo. Až nápadne sa mi príbeh začal podobať na film s ľuďmi, ktorí mali nadprirodzené schopnosti. Preto ma záver knihy aj trochu sklamal.

Ďalšou kapitolou sám o sebe je Warner. Zvyčajne si záporákov obľúbim a myslela som si to aj v tomto prípade, ale Warnera je nemožné mať rád. Je sebecký, majetnícky a pre dosiahnutie svojho cieľu ide aj cez mŕtvoly a to doslovne. Za celú knihu nespravil nič, čo by ma donútilo ho mať aspoň trošku rada. 

Autorka vniesla do deju aj trochu humoru, keď takmer v závere zakomponovala do knihy Kenjiho. Jeho hlášky dali zabrať mojej bránici a mala som čo robiť, aby som sa nesmiala nahlas. Síce sa tam objavil iba krátko, a pevne verím, že v pokračovaní budeme o ňom ešte počuť, hneď si získal moje sympatie.

Avšak, trochu mi nesadol preklad knihy. Niekedy som sa zamýšľala, čo tým prekladateľka myslela a musela som sa k vetám vracať. Až som premýšľala, či to v origináli bolo (knihu som čítala aj v origináli). 

Suma sumárum, Som roztrieštená je dobrým úvodom do série rovnomenného názvu. Počas čítania sa nebudete nudiť, ale budete prežívať Juliettin príbeh spoločne s ňou. Jej postava sa mi dostala pod kožu a dúfala som, že sa to pre ňu skončí dobre. Či sa to skutočne udialo vám neprezradím, aby som vás nepripravila o prekvapenie, ale rozhodne vám túto knihu odporúčam. Kto má rád akciu, ale nepohrdne aj trochou romantiky, tak určite neváhajte. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.




Moje hodnotenie:


3 komentáre:

  1. kniha sa mi veľmi páčila 8) Má nto dobrý nápad. Mne ten koniec až tak nevadil, už som čakal, kam sa dostanú, lebo potom ma to chvíľami nudilo, takže som bola milo prekvapená, čo sa tam zvrtlo potom 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ja si ju určite chcem prečítať :) Už sa veľmi teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už dlho sa na knihu chystám, tak vďaka za povzbudenie.:)

    OdpovedaťOdstrániť