piatok 7. júna 2013

Sofia Vitalle - Seduktor: Pred osudom neutečieš

Sedem čistých duší. Sedem smrteľných hriechov. Jedno poslanie. Zatrateniu neuniknú. Seduktor si ich nájde. 

Po prečítaní anotácie som si povedala, že pôjde o veľmi zaujímavú knihu, pretože námet sa mi hneď zapáčil. Avšak, ružové okuliare mi spadli okamžite po prečítaní niekoľkých strán.

Seduktor: Pred osudom neutečieš je spisovateľským debutom dvoch autoriek, ktoré vystupujú pod spoločným menom Sofia Vitalle. Jedno sa autorkám musí nechať a to štýl písania, ktorý bol plynulý a miestami to bolo jediné, prečo som knihu neodložila. 

Keď som začala knihu čítať, otáčala som stránky závratnou rýchlosťou, pretože ma bavila. Lenže, ak sa vám opakuje stále tá istá situácia, upadnete do akéhosi stereotypu a dúfate, že sa to čím skôr skončí. Tak to bolo aj pri tejto knihe, keď Seduktor pokúšal ľudí. Pri prvých troch hriechoch som si ešte povedala, ok, ale keď sa opakovala stále tá istá schéma, mala som chuť, stránky, kde duše pokúšal preskočiť a dostať sa k zaujímavejšej časti príbehu.

Čo sa mi na knihe páčilo bol rýchly spád, ale s príbehom som mala miestami dosť veľký problém. Viete si predstaviť, že by ste sa raz, jeden jediný krát prehrešili a vaša duša by skončila v pekle? Tu som sa musela pozastaviť nad tým, nad čím autorky premýšľali, keď túto zápletku vymýšľali. Avšak, toto nebudem ďalej rozoberať, pretože nechcem prezradiť niečo z deja.

Príbeh sa odohráva na takmer tristo stranách, z ktorých tri štvrtiny som mala pocit, že sa rieši to isté stále dookola, akoby autorky boli v nejakom bludnom kruhu. S Caimom prišlo príjemné osvieženie, ale pre mňa až príliš neskoro. Tajomstvá sa postupne nabaľovali a odpovedí som sa nedočkala, čo ma skutočne začalo rozčuľovať. Ak by všetko dávkovali postupne, niekoľko tajomstiev, pár odpovedí a podobne, nemala by som výhrady, ale ak čítate knihu, v ktorej sa nič nevysvetľuje, začína to byť pre mňa otravné a príbeh upadá do roviny nudnosti. 

Príbehom nás sprevádza Pokušiteľ, Seduktor alebo v skratke Sed. Od začiatku sa mi jeho charakter nepáčil. Povýšenecký, krutý, bezcitný, príliš výbušný, aby sa udržal na uzde. Celú knihu som sa ho snažila pochopiť, avšak nepodarilo sa mi to. Často mám rada záporné postavy, ale pri Sedovi som nenašla jednu jedinú vlastnosť, ktorá by sa mi páčila. Hľadel iba na seba a ani na minútku sa nezamyslel nad svojimi činmi a hlavne, či to čo pácha je správne. Aj vďaka nemu som nemala z knihy dobrý pocit a vyslovene mi  tam prekážal. Nestáva sa často, že mám chuť z príbehu vymazať hlavnú postavu, ale Sed je výnimka.

Ako som už spomínala, slastné osvieženie prišlo v podobe Caimaela, ktorý do príbehu vniesol iskru a trochu vtipu. Zahalený tajomstvom prichádza Sedovi na pomoc, aspoň to tvrdí. Caima som si hneď obľúbila, len čo sa objavil na scéne, ani sa poriadne nemusel snažiť. Otvoril ústa a sršal vtipom. Bolo vtipné sledovať jeho a Sedove doťahovanie.

Ešte je tu Ema, posledná duša, ktorú má Seduktor pokúšať. Je iná ako ostatné duše. Dostať ju nebude také jednoduché, ako si Sed myslel. Ema je postava, ktorú si obľúbite veľmi rýchlo a budete dúfať, že sa to pre ňu skončí lepšie, ako pre ostatné duše. 

A tu pri opisovaní obľúbených postáv skončím, pretože okrem Emy a Caima nikto mi neprirástol k srdcu dosť na to, aby som sa zaujímala o ich ďalší osud.  Či už to bola Emina sestra alebo Lucifer, ani jeden z nich vo mne nezanechal dobrý dojem a mala som pocit, že sú tam navyše. Samozrejme postavu Lucifera mám rada, či už v knihách alebo vo filmoch, ale spôsob, akým jeho postavu podali autorky v tejto knihe mi jednoducho nesadol.

Po asi dvesto stranách nútenia sa do čítania, som mala pocit, akoby sa autorky prebrali zo zimného spánku a vniesli do príbehu akciu a napätie, ktoré mi tam tak veľmi chýbalo. Príbeh nabral spád a ja som hltavo čítala, aby mi neunikol žiaden detail. Tajomstvá sa pomaly odkrývali a ja som sa dočkala vytúženého poznania. Príbeh sa začal zamotávať. Jedno sa musí autorkám nechať, vedia ako napísať otvorený koniec a tak nalákať čitateľa, aby si prečítal pokračovanie knihy, pretože po epilógu som tužila mať po ruke pokračovanie. 

Seduktor: Pred osudom neutečieš je prvotinou, slušnou prvotinou, ktorá vám buď sadne a zapáči sa vám, alebo na príbehu nájdete chybičky krásy a budete sa knihou predierať nasilu. Rozhodne sa teším na pokračovanie a som zvedavá, čo si ešte pre nás autorky prichystali.

Moje hodnotenie:

3 komentáre:

  1. Zaujímavá recenzia, doteraz som si myslela, aká je tá kniha dokonalá, ale asi tomu tak nie je :) Každopádne, aj tak si ju chcem prečítať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ide o to, ze bud ti príbeh sadne alebo nie, kniha dokonalá určite nie je, ale stála za prečítanie, ak by som sa ešte vaic rýpala v deji, tak by som tam našla viac vecí, ktore mi prekázali, ale to by uz boli spoileri, rozhodne si knihu prečítaj :) som zvedavá na tvoj názor :)

      Odstrániť
  2. Nemám rada knihy, ktoré sú napísané "dobrým štýlom", ale dejovo mi vadia - nikdy potom neviem ako ju ohodnotiť. Lebo takú knihu by som zrejme nikomu neodporúčala, ale zase mi je jasné, že sa nájdu takí, ktorým by sa páčila. Teraz mi na um prichádza konkrétne Matched, z nejakého dôvodu :D Možno ak by som sa k tomuto niekedy dostala, tak by som si to zo zvedavosti prečítala, ale kupovať, ehm, nebudem :D V každom prípade držím autorkám palce, nech sa stále zlepšujú a nech majú čo vydávať :D

    OdpovedaťOdstrániť