pondelok 31. októbra 2011

Alexandra Adornetto - Záblesk /Záblesk #1/ (recenzia)

Autor: Alexandra Adornetto
Názov: Záblesk
Originálny názov: Halo
Séria: Halo #1
Vyšlo v USA: 31. augusta  2010 FEIWEL & FRIENDS
Vyšlo v SR:  10. mája 2011 IKAR
Počet strán: 333
Preložil:  Matúš Kyčina
Oficiálna anotácia z BUX.SK:
Hoci sa v ospalom mestečku Venus Cove nikdy nič zvláštne nedeje, práve sem sú vyslaní traja anjeli – bojovník Gabriel, liečiteľka Ivy a neskúsená Bethany –, aby plnili svoje poslanie na Zemi a postavili sa proti silnejúcim temným silám. Bethany je z trojice anjelov najmladšia a viac než silám Zla musí čeliť volaniu vlastného srdca, ktoré ju priťahuje k mladíkovi Xavierovi. Láska anjela k pozemskému chlapcovi však porušuje všetky zákony neba a ani nebesá nie sú nekonečne trpezlivé. Navyše sa v mestečku nečakane zjavuje tajomný študent a každému pripomenie, že nadprirodzené sily nebývajú len láskavé a dobrotivé. A čo je najhoršie, zálusk si robí aj na Bethany, ktorá sa tak ocitá v smrteľnom nebezpečenstve

Anjeli sú boží bojovníci, aspoň tak sa vraví. Svet, do ktorého nás uviedla slečna Adornetová nemá pomaly s pravým poňatím anjelov nič spoločné. V mojom ponímaní anjeli by mali byť predovšetkým lojálny k Bohu a vyvarovať sa všetkým ľudským nástrahám a pokušeniam. A tuto sa môj názor so spisovateľkou rozchádza. Jej anjeli, teda aspoň jeden z nich sa až príliš chce podobať ľuďom, chce vyskúšať všetky neresti a čo je najhoršie neobíde ani smrteľný hriech – márnivosť, za ktorý nebude vôbec potrestaná.



Do mestečka Venus Cove prichádza anjel Bethany, archanjel Gabriel a seraf Ivy, ktorí sa majú postarať o pokoj v meste, keďže čoraz častejšie je zjavný vplyv temných síl. Prvoradé je pre nich poslanie, ktoré im na ramená položil sám Boh. Čoskoro však Bethany zistí, že život na Zemi je plný nástrah, pokušení, ktoré sú nebezpečné aj pre anjela, akým je ona. Vo svojom mladom veku nemá toľko skúseností ako jej súrodenci, preto právom pochybuje, prečo práve ju vybrali, aby sprevádzala Gabriela a Ivy. Pravdu povediac, ani ja neviem prečo bola práve ona vybraná vyššími silami, keďže od začiatku až po koniec knihy sú s ňou len samé starosti, nedá na rady svojich súrodencov, hoci sama hovorí, že majú viac skúseností s pobytom na Zemi.

Príbeh je písaný z pohľadu Beth, ktorá opisuje všetky skúsenosti, ktoré počas svojho pobytu na Zemi získala. Od začiatku spadá do kolotoča školského života, stretáva sa s ľuďmi, čo by anjeli mali obmedziť na minimum. Keďže je Beth z nich najmladšia, je aj menej odolná voči nástrahám okolitého svete, čo sa odzrkadlí v každej scéne, v ktorej sa Beth v knihe objaví. Na anjela sa správa až príliš ľahkovážne, jediné čo ju zaujíma je to, aby zapadla medzi spolužiakov. Vôbec ju netrápi ich poslanie, na ktoré permanentne zabúda. Gabriel a Ivy sa jej snažia dohovárať, na čo Beth reaguje ako päťročné ufňukané dieťa, ktoré sa urazí lebo mu neveria. Lenže nerobí nič proti tomu, aby si ich dôveru zaslúžila. Spoznáva Xaviera, ktorý pre ňu predstavuje dokonalosť samotnú. Zaľúbi sa do neho, kde musím podotknúť, že láska medzi anjelom a človekom je zakázaná, lenže aj toto sa drahej Beth prepečie, čo ma hnevalo. V nebi majú pravidlá, podľa ktorých sa anjeli majú riadiť, ale mne sa zdá, že Beth všetky obchádza a jediného koho to trápi je Gabriel, ktorý bol od začiatku proti tomu, aby Bethany išla s nimi. Mne príde Bethany ako človek, ktorý sa hrá na anjela hlavne kvôli svojmu správaniu, hoci je anjel. Celú knihu nespravila nič, čím by mestu pomohla, jediné čo ju trápilo bolo, kedy bude s Xavierom, ako vyzerá keď príde po ňou a podobne. Ak by som ju mala charakterizovať povedala by som, že Beth je naivná, sebecká, egoistická, urážlivá, síce má stelesňovať dobro, jediný dobrý skutok, ktorý za celú knihu spravila bol, že si vzala k sebe psíka, ktorý mal skončiť v útulku. V konečnom dôsledku Beth pre mňa predstavuje výsmech anjela s Belliným syndrómom, chýbajú jej len otvorené ústa.

Na rozdiel od Beth, jej brat Gabriel je zástanca zákonov, anjel spravodlivosti, oddaný poslaniu. Neschvaľuje Bethino správanie, ale je bezmocný. Keď Beth ohrozí ich poslanie, ide sa poradiť s ostatnými archanjelmi o jej osude. Nepochodí u nich, keďže vyššia moc dovolila ostať Beth na zemi. Gabriel pútal pozornosť mladých slečien, hlavne Bethinej kamarátky Molly, ktorá si zaumienila, že si jeho pozornosť získa, ale dúfa márne. Gabriel nemá ani v najmenšom záujem zapliesť sa s ľudským dievčaťom. S ľuďmi bol v kontakte len nevyhnutne a to len v škole, kde vyučoval hudobnú výchovu. Spolu s Ivy sa snažili vliať Beth do hlavy trochu rozumu, ale ich snaha vyšla navnivoč.

Temné sily sa tiež ukázali, na môj vkus príliš neskoro, v podobe Jakea, ktorý na môj vkus no neviem. Snažila som sa ho mať rada, aj si získal moje sympatie, ale odstránili ho skôr ako sa mohol viac prejaviť.

Ak čakáte strhujúci dej, plný zvratov a napätia, čakáte márne. Skôr tu nájdete nehynúcu lásku Xaviera a Beth, ktorá zaberie ¾ knihy a pri ich výlevoch si budete chcieť trhať vlasy. Mrzí ma, že postavy ako Gabriel, Ivy a Jake nedostali viac priestoru, čo je naozaj obrovská škoda. Isto by dej oživili.







Premýšľala som ako ohodnotiť túto knihu a nemôžem jej dať viac ako dve hviezdičky. Som zvedavá na pokračovanie, ktoré už v USA vyšlo pod názvom Hades. Pevne dúfam, že sa čoskoro dočkáme aj slovenského prekladu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára