štvrtok 10. novembra 2011

TRISS: John Green - Looking for Alaska

Znovu som si požičala recenziu od jednu z mojich spolu-blogeriek. Tentokrát to je kniha Looking for Alaska od Johna Greena a recenziu na ňu napísala Triss. Originál môžete nájsť TU.

Miles a jeho kamaráti sa riadia životným mottom: chlast, cigarety a žartíky!

Keď máte 16, nie je ľahké nájsť svoju životnú cestu, dokonca ani ten správny smer.

Miles nemá mnoho kamarátov (vlastne žiadnych), zato rád číta životopisy známych ľudí a zbiera ich posledné slová, ktoré povedali pred smrťou. Jeho život sa zmení, keď príde na internátnu školu do Culver Creeku 136 dní pred TÝM. Až tu Miles nachádza svoje miesto v živote, stretáva prvých kamarátov, a čo je najdôležitejšie, spoznáva Alasku.

Alaska je všetkým a zároveň ničím. Chvíľu je tu a odrazu je inde. Je krásna, múdra, hysterická, tuhá fajčiarka a vášnivá milovníčka vína Strawberry Hill, ktoré si kupuje na falošný preukaz. Alaska má obrovské srdce a miluje žartíky. V jednej chvíli je úžasná a v druhej zas úžasná mrcha. S pohnutým osudom neustále hľadá cestu von z labyrintu života, z labyrintu utrpenia.

Akoby sa do nej mohol Miles nezamilovať?

John Green získal za knihu Looking for Alaska cenu L. Printza, ktorú udeľuje Americká knihovnícka asociácia. Tak si hovorím, že som veľmi rada, že táto cena poputovala niekomu, kto vie naozaj písať a Americká knihovnícka asociácia má skutočne vkus.

Looking for Alaska je pre mňa jednou z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Nie je len o mládeži, alkohole a sexe. Je v nej omnoho viac. Mala som pocit, že v nej niekedy bolo všetko.

John Green je brilantný spisovateľ. Jeho štýl je svieži, mladistvý a neuveriteľne vtipný. Napriek tomu sa Miles a jeho partia nezaoberá len zábavkami, ale rieši problémy, hľadá sa, nachádza a opäť stráca. Túži vyriešiť všetky filozofické otázky sveta a ešte sa popri tom aj dobre zabaviť.

Looking for Alaska vo vás vyvolá všetky emócie, aj také, o ktorých ste ani netušili. Smejete sa a plačete na jednej strane (overené osobnou skúsenosťou). Príbeh, ktorý vám rozpráva Miles by mohol byť v nejakej jeho časti vašim vlastným.
Miles ako rozprávač príbehu je to, čo knihu posúva až na literárny piedestál. Napísať knihu z mužského pohľadu sa v dnešnom knižnom svete príliš nenosí. Miles je filozof a zabávač v jednej osobe, prináša úplne iný pohľad na život, než keby sme si vypočuli príbeh z Alaskinej strany. John Green prostredníctvom Milesa vyjadruje myšlienky, ktoré vás nútia zamyslieť sa.

Čo sa stane o 136 dní a čo bude nasledovať po TOM sa dozviete, ak si knihu sami prečítate. Nemôžem vám to povedať ja, pretože by to nebolo fér. Alaska by si to určite neželala. Nechajte radšej Milesa nech vám príbeh vyrozpráva sám, napokon on to vie predsa len najlepšie.

Aké sú moje posledné slová? TÚTO KNIHU SI URČITE PREČÍTAJTE.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára