pondelok 16. apríla 2012

Patrick Rothfuss - Strach múdreho muža /Kronika kráľovraha #2/

Znova sa ocitáme v hostinci Míľnik, kde Kvothe rozpráva svoj príbeh.
Aj v ďalšom semestri musí Kvothe čeliť nepriateľom z radov študentov i profesorov a tvrdo si vybojovať každú mincu, aby sa udržal na škole. Po nevydarenom pokuse o záchranu prsteňa z rúk zlodeja a úhlavného nepriateľa Ambrosea zápasí doslova o holý život. K tomu sa pridáva obvinenie na súde. Kým utíchne rozruch, rozhodne sa na niekoľko mesiacov opustiť univerzitu. Vydáva sa do vzdialeného Severenu, kde vstupuje do služieb bohatého a vplyvného maera Alverona a okrem iného dostáva za úlohu zlikvidovať banditov rabujúcich na kráľovských cestách. Výprava sa nečakane zvrtne, Kvothe sa dostáva do ríše víl a neskôr do Ademu, krajiny obývanej mimoriadne zvláštnym a životaschopným národom. Chlapec získava užitočné skúsenosti a zručnosti. Popritom vytrvalo pátra po tajomných Chandriáncoch, vrahoch svojej rodiny.

Geniálny príbeh
Patrick Rothfuss znovu dokázal, že je majster slova. Kniha je popretkávaná síce dlhými, ale pútavými opismi, ktoré nenudia. Rothfuss vyberá slová tak geniálne, že do seba zapadajú ako dieliky jednej obrovskej skladačky. V niektorých knihách sú dlhé opisy na škodu. Spomaľujú dej. Avšak v Strachu múdreho muža elegantne dotvárajú celý príbeh, pomáhajú vám lepšie si predstaviť postavy, prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva a všetky dôležité detaily. Autor popustil uzdu fantázie, čo je obrovským plusom pre knihu. Okrem mágie sa tu stretnete aj s Ríšou víl, ktorá je tajomná. Príbeh, ktorý nám autor naservíroval je plný príjemných aj menej príjemných prekvapení (čo sa týka deja), skvelých postáv, už spomínaných kvalitne napísaných opisov a nejedného príbehu, ktorý vás chytí za srdce. Okrem Kvotheho dobrodružstiev práve tieto príbehy som mala na knihe najradšej. Rothfuss ich opísal s takou gracióznosťou, že vám budú rezonovať v mysli ešte dlho po prečítaní knihy.

Nekrvácajúci, tajomný, kráľovrah
Kvothe dospieva a osud mu pod nohy hádže nejedno poleno. Všetky udalosti utužili jeho charakter. Stále sa snaží nájsť vrahov rodičov a svojich najbližších. Dozvedá sa nové skutočnosti. Dokáže sa vynájsť aj v situáciách, v ktorých by to iní už vzdali. 

Ďalší, ktorí zaujali
V knihe dostávajú viac priestoru aj vedľajšie postavy. Spoznáte lepšie Simona aj Willema. Obľúbite si tajomnú Auri. Budete sa smiať na výrokoch profesora Elodina, ktoré ma dostávali do kolien. Okrem starých známych spoznáte aj nové postavy či už kladné alebo záporné. Z nich mi najviac utkvela v pamäti Felurian. Jej postava bola príjemným oživením príbehu. Ešte je tu  Denna, postava, ktorú som v Mene vetra nemala veľmi v láske. V Strachu múdreho muža som si ju obľúbila a lepšie pochopila jej činy. Jej postava je komplikovaná, čo sa mi naozaj páči. Pre všetky svoje činy má svoje dôvody. Postavy sú prepracované až do špiku kostí a budete radi, že Rothfuss si dal na čas a prehĺbil ich charaktery.

Pravda či klebety?
Návštevníci hostinca Míľnik rozprávajú príbehy o Kvotheovi, ktoré počuli. Kvothe si ich starostlivo vypočul a dozvedel sa zaujímavé veci. Ale pravdu vie iba on sám a teraz sa o ňu podelí s Kronikárom.

Fantasy ako sa patrí
Rothfuss napísal jedinečný príbeh, ktorý vás chytí za srdce a nepustí pokým neprečítate posledné slovo epilógu. Svojou fantáziou vám neraz vezme dych a zanechá vás s nechápavým výrazom pri zdanlivo nevysvetliteľných situáciách, ktoré vám po ďalších prečítaných stránkach budú dávať zmysel. Budete v duchu tlieskať autorovi ako bravúrne príbeh premyslel.

Preklad na špičkovej úrovni
Nedá mi nepochváliť pána prekladateľa. Preklad knihy je naozaj bravúrny. Neruší, pán prekladateľ vyberal naozaj vhodné slová, vďaka, ktorým príbeh plynul prakticky sám.

Kniha, ktorá nesmie chýbať na vašej poličke
Strach múdreho muža je príbeh o Kvotheovi, ktorý po odchode z univerzity odchádza do Severenu. Tu nastupuje do služby maera Alverona. Je poverený úlohou zbaviť sa banditov, ktorý okrádajú na kráľovských cestách. Kniha je strhujúci príbeh odvážneho hrdinu, ktorý zažíva dobrodružstvá, ocitá sa v Ríši víl a spoznáva pre neho doposiaľ skryté zákutia života. Príbeh vás vtiahne do deju a nepustí vás pokým neprečítate poslednú stránku. Nenájdete tu jediné hluché miesto alebo časť, ktorá by vás nudila. Ba naopak, budete dychtivo prevracať stránky, aby ste zistili čo všetko Kvothe ešte zažil a aké nástrahy mu skrížili cestu.

Moje hodnotenie:


Za poskytnutie RC výtlačku knihy veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu IKAR. Strach múdreho muža nájdete na pultoch kníhkupectiev už 24. apríla. Predobjednať si ho môžete TU.

1 komentár:

  1. Na túto knihu som čakala veľmi dlho. Meno vetra som si prečítala hneď po vyjdení a keď pokračovanie stále nebolo, myslela som, že už ani nebude, ale samozrejme, čím skôr si ho zoženiem :-)

    OdpovedaťOdstrániť