pondelok 2. júla 2012

Scott Westerfeld - Škaredí /Škaredí #1/


Každý môže byť oslnivo krásny. Veď čo je na tom zlé? Tally bude mať čoskoro šestnásť a už sa nemôže dočkať, kedy bude krásna. V jej svete znamenajú šestnáste narodeniny operáciu, ktorá človeka zmení z odpudivo škaredého na dych vyrážajúco krásnu bytosť a katapultuje ho do raja špičkových technológií, kde je jeho jedinou prácou nikdy nekončiaca zábava. Ešte niekoľko týždňov a... Lenže Tallyina kamarátka Shay si nie je celkom istá, či chce byť krásna. Tally spozná odvrátenú stránku sveta krásnych. Úrady ju postavia pred najhoršiu voľbu, akú si dokáže predstaviť: buď kamarátku nájde a privedie ju späť, alebo nikdy nebude krásna. Rozhodnutie, ktoré urobí, jej navždy zmení život.
Scott Westerfeld nás voviedol do sveta, kde prirodzená krása je monštruózna a škaredá, do sveta, kde sa z vás po operácií stane oslnivo krásna osoba, ktorá sa nebude podobať na tú predtým. Máte krivý nos? Úzke pery? Jazvy nebodaj vrásky? Nezúfajte! Operácia toto všetko odstráni, čiže budete vyzerať ako vystrihnutý z titulku módneho časopisu. V dnešnom svete už je pomaly každý posadnutý výzorom, čiže dej tejto knihy nie je až taký nereálny, hoci sa mne osobne táto myšlienka nepozdáva. Ale i napriek tomu sa mi štýl písania autora páčil. V istých momentoch ma dokázal udržať v napätí a ja som dychtivo prevracala stránky, aby som sa dozvedela, ako to všetko nakoniec dopadne. Síce som v knihe našla občas hluché miesta, ale tie neskôr Westerfeld vykryl pútavými opismi.

Tally je jednou z tých hrdiniek, ktorú budete zbožňovať, budete voči nej neutrálny alebo ju znenávidíte. Ja som ten neutrál. Chápala som ju, prečo sa nevedela dočkať operácie. Predsa, keď jej celý život vštepovali, že je škaredá a krásnu z nej spraví iba operácia, tiež by som sa na jej mieste tešila. Hoci, mi miestami patrične svojimi rečami liezla na nervy, mala aj svetlé chvíľky, kedy som si povedala, že sa umúdrila, ale potom to zabila nejakým nezmyselným správaním. Na rozdiel od jej kamarátky Shay, ktorú som mala rada už od začiatku knihy, stotožňovala som sa s jej názormi a držala som jej palce, aby sa jej podarilo, čo si zaumienila. 

Škaredí sú pre mňa priemerná kniha, ktorá ma neohúrila, ale ani nejako extrémne nesklamala, pretože som od nej neočakávala veľa. Púšťala som sa do nej s tým, že uvidím, aký je to príbeh. Sama mám dystopické knihy naozaj rada a na túto knihu som počula veľmi dobré ohlasy, ale keď som sa do nej pustila, už po pár stránkach som si povedala, že to nie je kniha pre mňa. Každý ju vníma z iného uhla pohľadu.

Svet, ktorý mám autor predstavil, nie je dokonalý. Je moderný, technologicky vyspelí a nie až tak vzdialený od reality. Najviac sa mi páčili opisy scenérií, ktoré autor veľmi dobre zakomponoval do deja. V knihe nájdete nejednu myšlienku, okrem tej, ktorú som už spomínala, mi v pamäti utkvela táto. Nezáleží na tom ako vyzeráš, dôležitá je vnútorná krása. S čím sa plne stotožňujem.

Tally sa nevie dočkať svojich šestnástych narodenín. Podstúpi operáciu, ktorá z nej spraví krásnu. Celý život túžobne čakala na tento moment. Dosiahla by presne to po čom jej srdce baží. Znovu by bola so svojím najlepším kamarátom Perisom, z ktorého je už krásny. Spoznáva Shay, ktorá jej prezradí, že existujú ľudia, ktorí dobrovoľne ostali škaredými. Zasvätí ju do tajov komunity, v ktorej byť prirodzene krásny, neznamená byť škaredí. Shay jej zanechala iba indície ako tento svet nájsť. Úrady Tally postavia pred neľahkú úlohu, buď privedie Shay späť a stane sa krásnou alebo ak im nepomôže zostane škaredou do smrti. Tally sa vydáva na dobrodružnú výpravu, kde zisťuje, že oslnivá krása nie je všetko aj keď jej to od mala vštepovali. 

Hoci ma kniha nijako obzvlášť neohúrila, som zvedavá na pokračovanie, pretože záver príbehu mi naozaj zdvihol o nej mienku. Nechýbala tam akcia a zvraty. Pokračovanie pod názvom Krásni by malo vyjsť už v septembri vo vydavateľstve Slovart.

Moje hodnotenie:


Chcem sa poďakovať vydavateľstvu SLOVART za poskytnutie recenzného výtlačku knihy. 

2 komentáre:

  1. No, dobrá recenzia, hádam, že si musím knihu prečítať a utvoriť si konečne vlastný názor.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. prečítaj, ja som písala recenziu z môjho pohladu ako to vnímam ja, ty na to môžeš mať uplne odlišný názor :)

    OdpovedaťOdstrániť