pondelok 7. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (slovenský špeciál)



S novým rokom prichádzajú aj nove predsavzatia. A tým mojím je prečítať ešte viac kníh ako to bolo minulý rok. Tu je „hŕstka“ kníh, ktoré mi stoja na poličke a kričia, aby som ich otvorila a prečítala.

Nata Sabová – Zuzanina skrytá tvár
Čo znamená život pre prítomnosť, chvíle, ktoré prežívajú teraz, čas, ktorý nikdy nedostane prívlastok budúci? Príbeh dvoch mladých ľudí Zuzany a Petra vás zavedie nielen do prekrásnych zákutí Pohronia, kde zažijete veľa zábavných chvíľ s partiou vodákov, ale aj do tajuplného sveta dievčiny, ktorej život sa v priebehu jedného dňa obrátil hore nohami. Ako je možné, že zrazu hrá tak skvele na gitare, keď sa to nikdy neučila? Ako to, že ovláda niekoľko cudzích jazykov? A čo schopnosti, vďaka ktorým sa z nej stala odvážna bojovníčka? Odkiaľ sa vzali? Keď Zuzana zistí, kto v skutočnosti je a čo ju čaká, rozhodne sa uzamknúť svoje srdce a nevpustiť doň žiadneho muža, ktorý by u nej mohol vyvolať city lásky. Pretože tú si ona nemôže dovoliť. Na Hrone spoznáva Petra, ktorého čaru sa napriek svojmu predsavzatiu nedokáže ubrániť a pre ktorého sa i ona stáva tou pravou, jedinou a nenahraditeľnou. Avšak tajomstvo, ktoré Zuzana ukrýva hlboko vo svojom vnútri a nikomu nedovolí doň nahliadnuť, medzi nich stavia hrubý, neviditeľný múr mlčania. Podarí sa napokon Petrovi získať si Zuzaninu dôveru natoľko, aby pred ním odhalila svoje tajomstvo?


Nata Sabová – Ochrankyňa
Kto som? Som niekto, kto nad vami bdie, kto vás chráni, som váš anjel strážny. Keby nebolo takých, ako som ja, nebolo by mladým ženám pomoci. Ale nebojte sa, som tu a zostanem pri vás dovtedy, kým sa tí, ktorí vám ubližujú, budú pohybovať medzi vami. Len pred krátkym časom ju v Amerike poznali pod falošným menom Kate. Teraz prichádza na Slovensko s novou identitou študentky gymnázia Kristíny. Čo ju sem priviedlo? Jedna z mnohých vízií, ktorými sa celý život riadi. Ide vždy tam, kam ju nasmerujú, hoci i na druhý koniec sveta. Prečo? Aby splnila poslanie, ktoré už po tisíce rokov plnia členky jej rasy. Pretože ona je Praes, Ochrankyňa, a jej úlohou je chrániť ľudí pred Hauriami. Ibaže Kity netuší, že splnenie ďalšieho poslania nie je to jediné, čo ju na Slovensku čaká. Jej srdce sa bude musieť podrobiť neľahkej skúške, keď sa zamiluje do Patrika, príťažlivého študenta psychológie, ktorý prišiel nevedno odkiaľ. Situáciu komplikujú aj ďalší muži, ktorých minulosť je takisto nejasná. Jeden z nich je práve ten, ktorého hľadá, aby ho zastavila skôr, kým niekoho pripraví o život. Ale ktorý?


Miroslava Varáčková – Sprevádzačka
Som ako milióny ostatných dievčat v mojom veku. Teda, vždy som si to myslela. Až do dňa, keď som spoznala svoje poslanie. Počujem volania slabých, dotýkam sa obnažených duší a pomáham... zomrieť. Som sprevádzačka, a pritom jedna z vás. Obyčajná, ustráchaná a zaľúbená do toho najlepšieho človeka na svete. Tajomný príbeh študentky, ktorá po prekonaní ťažkej virózy začne počuť volania mŕtvych. Zo začiatku je vystrašená, obáva sa, či netrpí psychickou poruchou, no keď spoznáva Daniela, zisťuje, že všetko môže byť úplne inak, ako našepkáva rozum. Osud ju pripraví o priateľku, zavedie do kláštora hlboko v tmavých lesoch, postaví zoči-voči smrti a dá jej na vlastnej koži pocítiť, ako chutí bezmocnosť. Sprevádzačka je kniha plná mystiky, napätia, hľadaní vlastnej podstaty a lásky. Nemôžeš spasiť svet, ani zachrániť ľudí pred ich osudom. Tvojím poslaním je len pomôcť, aby sa necítili opustení a stratení v hlbokej beznádeji.


Enja Rúčková – Most kolibríkov
Volám sa Katka. Keby ste sa opýtali mojich rodičov na to, aká som, bez dychu by z nich vypadlo: zvedavá a zasnívaná. Áno, mám problém sa sprítomniť. Svedčí o tom jazva na mojej hornej pere ako viditeľná pamiatka na to, že mám hlavu ustavične v oblakoch. Lenže jemu sa tá jazva páči. Nevadí mu moja všetečnosť, záľuba v tmavých lakoch na nechty či nenávisť k programovaniu. Berie ma takú, aká som, čo sa mojim rodičom nedarí, odkedy som sa narodila. Rozpaľuje ma svojou temperamentnou španielčinou, no dokáže aj mnohé iné veci. Nie nadarmo nosí indiánske meno Ten, ktorý vie. Zliezol z peruánskych Ánd, prerušil styk so svojou rodinou a splynul s neznámym európskym davom. On tvrdí, že to urobil iba preto, že je samotár. V skutočnosti ma prišiel pred niečím varovať. A moja zvedavosť sa nezaprela. Vďaka nej som sa vybrala po krehkom moste, ktorý prepojil môj racionálny svet s jeho iracionálnym, s jediným cieľom: nájsť pravdu.


Deni Arpášová – Tajomstvo duší
Berenice Syová je mladé sedemnásťročné dievča, ktoré v jedinej sekunde stratí budúcnosť. Napriek tomu nájde odvahu ujsť a nájsť malý kúsok neba, ktorý bude patriť iba jej. Prstom na mape si zvolí cieľ a mieri do mesta Astória v štáte Oregon. Cestu jej skríži záhadný cudzinec – Jarrold, ktorý od prvej chvíle túži byť s ňou, ale práve jeho blízkosť znamená pre Berenice istú smrť. Obaja vedia, že nemôžu zostať spolu, napriek tomu nestrácajú nádej v spoločnú budúcnosť. Záhad okolo Berenice každým dňom pribúda a mladé dievča zisťuje, že tajomstvá, ktoré si Jarroldova rodina tak veľmi stráži, sa jej týkajú viac, ako si dokázala predstaviť. Každý deň jej nového života je plný prekvapení, ktoré ju posúvajú čoraz bližšie k vyriešeniu rébusu.


Lena Riečanská – Nebo, peklo, raj
Život sa vie s nami pohrať. Raz sa cítime ako v raji, inokedy je to úplné peklo. Marcel padá z problému do problému. Keď stretne svoju životnú lásku, konečne dospeje, ibaže osud sa s ním nepríjemne zahrá a jeho šťastie sa rúca ako domček z karát. Agáta po dovŕšení osemnástky opúšťa detský domov. Usiluje sa zaradiť do bežného života. Nepripravená sa ocitne vo víre intríg a falše. Svoju lásku stretne za podivných okolností. Oddá sa jej bezhlavo, prehliada nedostatky aj spôsob života milovaného muža. Bezvýhradne ho obdivuje a nasleduje. Hrdinovia príbehu sa ocitnú na pokraji priepasti, keď potrebujú pevnú pomocnú ruku. Stihnú sa jej zachytiť? Znamená podaná ruka symbol neba, pekla alebo ich zavedie do pokojného raja?


Slávka Koleničová – Kvarteto
Naše predstavy o budúcnosti môžu byť akékoľvek. Najbližší okamih i tak často prekvapí. Prekvapil aj členov štyroch rodín, o ktorých je tento príbeh. Život ich spojil do symbolického kvarteta, aby ich naučil: „Nech sa deje čokoľvek, musíš cez to prejsť. Všetko je tak, ako má byť.“ Karty sú rozdané a hráči sú na ťahu. Kto si vytiahne karty mizérie a kto karty arogancie a snobizmu? Kto ide do hry férovo, bez pretvárky a kto sa snaží taktizovať? Jedno je isté – hra má pevné pravidlá a spôsob hry nakoniec dostihne každého hráča. Rovnaké symboly sa v kvartete spájajú, taká je zásada. Tak ako rovnaké túžby v živote.


Alexandra Pavelková – Prísaha (Príbehy o Vimke)
Vedma Vimka je liečiteľka obdarená schopnosťami, ktoré sú pre iných požehnaním, no pre ňu samú skôr prekliatím. Nezvyčajné umenie a moc, ale najmä prísaha pomáhať všetkým bez rozdielu, totiž z Vimky často robia zločinca na úteku. Poslanie ju privádza do veľmi komplikovaných situácií, v ktorých je nutné zvážiť možné následky a niekedy i vybrať menšie zlo. Príbehy o Vimke sa vyznačujú napätím a dynamikou, rešpektom k ľudskému životu, láskou k prírode a úctou ku kultúrnemu dedičstvu, ktoré nám bolo ponechané od našich slovanských predkov. Hlavná hrdinka Vimka sa prvýkrát objavila v poviedke Trvalé riziko. Odvtedy autorka viac-menej pravidelne publikovala Vimkine dobrodružstvá v časopisoch alebo zborníkoch. V knihe Prísaha tak prichádzajú Vimkine príbehy k slovenskému čitateľovi prvý raz v komplexnej podobe. Alexandra Pavelková (1966) je najúspešnejšia slovenská sci-fi a fantasy spisovateľka posledných rokov. Píše prevažne v slovenčine, ale pre obľúbenosť jej diel v Čechách tvorí i v českom jazyku.


Marja Holecyová – séria Mariotovi dediči
Predurčenie
Jeden deň, jedno stretnutie, jeden rozhovor prevrátia život štrnásťročnej Mije z Nitry naruby. Zistí, že čarovanie, lietanie a zaklínanie nie je len smiešny výmysel rozprávkarov. Mija v sebe objavuje výnimočnú moc a učí sa ju ovládať, no najskôr sa musí naučiť ovládať samu seba... Púšťa sa do najväčšieho dobrodružstva svojho života a netuší, že tým otvára dvere ďalším vzrušujúcim udalostiam, pretože podľa veštby len Mariotovi dediči, medzi ktorých Mija patrí, dokážu zastaviť vojnu. Začítajte sa do prvej časti slovenského fantasy románu napísaného mladou študentkou Marjou Holecyovou.


Blúdenie
Veštba, ktorá zmenila život Mariotových dedičov, sa začína napĺňať. Mija a Miseag stoja pred súdom za to, že vnikli do tajnej Komory ľubietovského čarodejníckeho klanu. Súd však preruší nečakaná udalosť, ktorá dedičov zavedie na ďalšiu dobrodružnú cestu. V tajomných lesoch musia čeliť novým nebezpečenstvám – útokom orlajov aj vodných ľudí –, až sa napokon dostanú do legendárnej Maettregie. Pomôže to Miji lepšie pochopiť jej poslanie v čarodejnom svete? Odhalí Miseag podstatu Knihy odpovedí a dosiahne s jej pomocou to, po čom túži? Podarí sa tým dvom napokon v bezpečí vrátiť do svojich klanov? A akú úlohu v tom všetkom zohrá obávaný Marioto? Druhá časť fantasy série od mladej slovenskej autorky prináša strhujúce rozprávanie o mágii a čarodejných svetoch na Slovensku.

Odhalenie
Ďalší diel fantasy série o mladých slovenských čarodejníkoch! Keď Mija na konci druhej časti série Mariotovi dediči odchádzala z Magradu, uvedomila si, že s Miseagom stoja ešte len na začiatku cesty. Proti vlastnej vôli pomohla Mariotovi stať sa neporaziteľným, hrozí vypuknutie vojny a dediči teraz letia s priateľmi do Polisu, aby to oznámili Hlave Spoločenstva. Netušia však, že aj Henrich Arabes má pre nich novinky, ktoré výrazne zasiahnu do ich životov. Ako prijmú obávaných dedičov v novej škole? Kto je tá záhadná prenasledovateľka, čo ich neustále pozoruje? A prečo sa ich niekto pokúša napadnúť? Dedičov čakajú nové dobrodružstvá v Čiernej more, na Maškarách či vo Vodnom zámočku. Podarí sa im opäť vyviaznuť so zdravou kožou? A dokážu sa vyrovnať s problémami, ktoré doteraz nepoznali? Lebo Mija a Miseag zisťujú, že napriek svojej veľkej moci zostávajú v jednej oblasti aj oni dvaja úplne bezmocní... Tretia časť série od mladej slovenskej autorky vás opäť vtiahne do víru vzrušujúcich udalostí v čarodejnom svete.


Prekliatie
Strhujúci záver slovenskej fantasy série! Láska Mije a Mieseaga, ktorú sa snažili skryť pred očami verejnosti, je podrobená skúške. Rozhodujúca bitka sa neodvratne blíži. Uprednostní Miseag lásku k Miji alebo nakoniec predsa len podľahne moci Knihy odpovedí? Ak chcete zistiť, kto v rozhodujúcej bitke zvíťazí a kto bude prekliaty, začítajte sa do štvrtého dielu série z pera mladej slovenskej autorky Marje Holecyovej.

 

Jana Pronská – Zradená ľúbosť
Najnovší román prvej dámy slovenskej historickej romance opäť ponúka očarujúci ľúbostný príbeh zo stredovekého Slovenska. Krásna Marica, dcéra uhorského zemana, sa po desiatich rokoch strávených v kláštore ocitne na kráľovskom dvore plnom lesku a nádhery, ale aj klebiet a zákulisných intríg. Keď za dramatických okolností spoznáva vojvodu z Meranu Alexandra, šľachtic jej rytiersky ponúkne ochranu. Netrvá dlho a medzi mladými ľuďmi preskočí iskra...


Jana Pronská -  Prekliata láska
Nekorunovaná kráľovná slovenskej historickej romance nám opäť ponúka strhujúci príbeh zo stredovekého Slovenska. Krásna Seleina, pani Soľnohradu a dedička vzácnych soľných prameňov, právom pokladá svoje „slané dedičstvo“ za prekliate, veď len kvôli nemu prišla o milovaného muža a ocitla sa v nútenom manželstve s tyranom Arvanom Révaim. Keď hrad dobyje Ctibor Šóša, Révai zbabelo utečie a Seleinu nechá napospas osudu. Rytier Ctibor, hnaný pomstou za bratovu smrť, je presvedčený, že práve Seleina môže za všetko zlo, čo postihlo jeho rodinu, a tak spočiatku nemá s mladou ženou zľutovania...



Jana Pronská – Bosorkina dcéra
Ľúbostný historický román od autorky Zlatníkovej chovanice. Krásna Soraya, dcéra maurského emira, sa po upálení svojej matky skrýva pred dôstojníkom inkvizície De Vascadom. Aj keď jej vyslanec francúzskeho kráľa poskytne ochranu, mladí ľudia musia prekonať ešte veľa prekážok, aby ich láska mohla byť naplnená.





Kristína Mišovičová – Vrát mi moje sny
Lena pozorovala, ako sa Xénia pri tej poznámke mykla. Výraz, ktorý sa zračil v jej vystrašených očiach, poznala veľmi dobre. Bol to pohľad srny lapenej do pasce. U svojej mamy ho vídavala takmer celý život. Objavil sa vždy, keď sa niekto začal vŕtať v ich minulosti. Aj Marianna zbledla a nervózne si odpila zo svojho pohára. Lena odjakživa tušila, že jej rodina ukrýva akési zvláštne tajomstvo. Keď sa jedného dňa stará mama preriekne, zdá sa, že sa jej podozrenie predsa len potvrdilo. Až po niekoľkých rokoch zisťuje, ako veľmi sa mýlila... V poslednom čase si čoraz častejšie uvedomuje, že hoci je mladá a úspešná, vo svojom vnútri stále nosí veľkú bolesť. Muž, ktoré ho nadovšetko milovala, zmizol po nešťastnej nehode navždy z jej života a ona sa s jeho stratou nikdy nedokázala celkom vyrovnať. Ani jej manželstvo s príťažlivým, no prelietavým Maximom nedopadlo práve najšťastnejšie. Sklamaná láskou rozhodne sa prijať výnimočnú ponuku pracovať ako architektka na prestavbe starého, schátraného kaštieľa. Verí, že na tomto nezvyčajnom mieste sa jej podarí zabudnúť na všetky útrapy. Aké veľké je jej prekvapenie, keď sa práve tu, stovky kilometrov od domova, začne rozmotávať klbko ich dobre stráženého rodinného tajomstva...


Andrea Rimová – Nech prší, keď plačem
Nad dlhoročným priateľstvom dvoch mladých žien visí Damoklov meč, keď Viktória neplánovane podľahne sile okamihu a strávi noc s Tamariným priateľom tesne po tom, ako ju požiada o ruku. V našich očiach prebiehal dlhý nemý rozhovor. A potom akoby zastal čas. Z plamienka, s ktorým sme sa v tej chvíli hrali, vznikal v našich myšlienkach obrovský požiar schopný zničiť všetko okolo. A predsa sme ho nezastavili, ešte kým sme mohli. Vrhli sme sa na seba ako hladný človek na tanier s jedlom, prisali k sebe svoje pery, dlane, telá a brali si všetko, čo bolo na dosah. Uvedomujú si, že napriek nekonečnej láske k Tamare zlyhali. "Ostane to len medzi nami. Spravili sme hlúposť. No kto ich nerobí? Obaja na tom máme rovnakú vinu. Zabudneme," vyhlásil a ja som mu verila. Napriek tomu, že do Viktóriinho života vstúpi nový muž a jej hriech je s prívalom novej lásky potlačený, pravda vypláva na povrch a má široký dosah. Keby mi niekto pred plesom povedal: "Zajtra príde deň, ktorého ti bude navždy ľúto", ani by som nevystrčila nos z domu. Zostalo niečo nezranené? Nech prší, keď plačem je román o dôsledkoch nerozvážneho konania a o chybe, ktorá sa neodpúšťa...


Marek Zákopčan – Zradná vášeň
Lucia a Miriam pracujú ako servírky. Žijú ako väčšina mladých dievčat, zabávajú sa a snívajú o veľkej láske, ktorá jedného dňa istotne príde. Všetko sa zmení od chvíle, keď sa Luciu pokúsi znásilniť neznámy surovec...



 
Soňa Rebrová – Ema
Skutočný príbeh o tom, že nádej umiera posledná. Ale predsa umiera. Najkrajšie zážitky sa ženám matkám vždy spájajú s deťmi. Čo však prežíva mama, keď jej malej dcérke diagnostikujú rakovinu? Ivana žije spokojným a vyrovnaným životom a dokáže si ho vážiť - má staršiu dcéru Vanesu z prvého manželstva a malú Emku s novým partnerom, so všetkým jej pomáha jej mama. Obyčajné všedné šťastie sa otrasie v základoch, keď trojročnému dievčatku objavia nádor na mozgu. Pre Ivanu sa domovom stáva detská onkológia a najbližšími ľuďmi personál nemocnice. Priatelia sa diagnózy jej dcérky desia a jeden po druhom ju opúšťajú. Po prvej ťažkej operácii sa Emkin stav zlepší, nádej, že sa úplne vylieči, však trvá len krátko. Do krízy sa dostáva aj Ivanin partnerský vzťah... Príbeh opierajúci sa o skutočné udalosti, o reálne osudy umierajúcich detí a ich rodičov, ktorým pomáha nezisková organizácia Plamienok.


Vita Jamborová – Nevera ako dôvod
Tak veľmi chceme byť šťastní, že niekedy kradneme šťastie niekomu inému...Soňa a Kristína mali ženatých milencov, Marcela milovala vydatú ženu, vydatá Nela si našla náhradu za manžela a Ivana sa nevedela rozhodnúť pre jedného muža, preto mala dvoch naraz. Tak vznikol ich "trojuholníkový klub". Ibaže dve z nich sú teraz mŕtve a na rade je tretia...Kto je vrahom žien z tohto klubu a prečo to robí? Kristína, Soňa a Nela – tri priateľky, ktoré zostali nažive, nevedia, že vrah si už ďalšiu obeť vybral a je to len otázka času, kedy dotyčná zomrie. Nevera, žiarlivosť, láska a túžba mať niečo, čo patrí niekomu inému, je prepletencom, ktorý sa nedarí rozmotať ani jednej z nich. Je to dôvod na vraždu?


Katarína Revická – Vlci z Aljašky
Volám sa Alex Tomasová a vždy som bola decko, ktoré nikto nechcel. Vlastní rodičia ma odkopli ako psa a v domove si ma prehadzovali ako horúci zemiak z pahreby. Neskôr sa našla rodina, ktorá si ma nechala. Nenávidela som ich za to, lebo mi nerozumeli. Život sa mi zdal mizerný. Iba v škole sa mi darilo. Bola som kráľovná – tá, ktorej sa všetci báli odporovať. Všetko zmenil neplánovaný rodinný výlet na Aljašku, kde som spoznala záhadné dvojčatá – anjela menom Kris a jeho brata Sama. Nikdy som ich nemala stretnúť. Boli mojou skazou. No práve tam – na konci sveta – som zistila, kto v skutočnosti som a čo všetko dokážem. Prezradila mi to šamanka z miestneho kmeňa. A tak som sa ocitla vo vojne, ktorá trvala už tisícky rokov. Medzitým som prežila veľkú lásku, vášeň, ale aj hnev a sklamanie. Teraz ma čaká obrovská výzva. Prekliatie aljašských vlkov sa vzťahuje aj na mňa, a preto musím odvážne čeliť svojmu osudu.


Bea Bazalová – Nemiluješ, zomrieš
Prózu Nemiluješ, zomrieš napriek veľmi vážnej téme prečítate na jeden dúšok, hoci každému, kto pozorne sleduje slovenské masmédiá, bude koniec už vopred známy. Bea Bazalová so znalosťou tých najintímnejších detailov čudného mileneckého vzťahu majstrovsky zobrazila peripetie lásky, vášne, posadnutosti a nenávisti. Príbeh neláskavej lásky totiž dôverne poznala. Vražda zmiznutej učiteľky z mesta na juhu Slovenska zásluhou Bazalovej pera nezostala len vyriešeným policajným prípadom, ale prerástla do výkričníka pre všetky osamelé ženy. Slobodná mamička Elena pracuje v dvoch zamestnaniach, aby dôstojne vychovala syna Viktora. Romanova vrúcna láska sa spočiatku javí ako zázrak. Kým Elena odhalí Romanove temné povahové črty, sieť okolo nej je zatiahnutá príliš pevne.


Andrea Novosedlíková – Prebúdzanie
Nezvyčajný príbeh Diany, ktorá dlho trpí komplexom menejcennosti, sa nesie v dvoch časových rovinách. Mladá žena sa po strate dieťaťa ocitne v nemocnici. Pod vplyvom udalostí sa jej podvedomie nechce prebudiť zo spánku a v spomienkach hľadá odpoveď na otázku, čo sa to porobilo s jej životom. Nie tak dávno sa plachá, nevyrovnaná Diana napriek matkinmu nesúhlasu vydala za Kamila, muža s prázdnymi vreckami, ale veľkým srdcom. Kamil jej ponúkol porozumenie, lásku a istotu. A najmä očividne miloval každý kilogram navyše na jej plnom tele. Žiaľ, nedostatok prostriedkov pomaly, vytrvalo nahrýza Dianin rodinný život. Zdá sa, že aj Kamil sa nejako mení... Zvíťazí neistota a čoraz väčšie podozrenie nad vierou a odhodlaním ubrániť svoju lásku?


10 komentárov:

  1. Ochrankyňu si veľmi chcem prečítať! 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja chcem Ochrankyňu :D :D Každý tú knihu vychvaľuje, som zvedavá, či je ozaj taká dobrá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to ti neviem povedať :) ale radšej by som od nej veľa nečakala :)

      Odstrániť
  3. Mariotovi dediči...ako len dávno som o tom počula. Vďaka za pripomenutie. :P Tieto tvoje slovenské špeciály sa stávajú mojou srdcovkou - toľko lákavých kníh, toľko nových objavov, jedeň zoznam skrátka nestačí. Praská vo švíkoch. :D
    Vlci z Aljašky ma veľmi zaujali názvom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som rada, že ocenuješ slovenské špeciály :) mňa to iba teší :) je dosť slovenských kníh, ktoré stoja za pozornosť, len veľa ľudí dáva radšej prednosť zahraničným, aj ked máme na domácej pôde máme dosť autorov, ktorí sa tým zahraničným vyrovnajú :)

      Odstrániť
  4. Ochrankyňu som čítala a nebol zlá,len druhá časť knihy mi prišla akoby moc rýchla...Mariotových dedičov určite odporúčam a aj kniha od Pronskej (na romány som moc neni,ale tie jej si prečítam vždy)a pri Emme si priprav poriadnu zásobu kapesníkov,lebo bez toho aby si upustila veľké množstvo sĺz ju neprečítaš

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. o Eme som čo to počula, a som si istá, že sa mi bude páčiť, a hlavne mám rada skutočné príbehy a táto kniha je napísaná podľa jedného :)

      Odstrániť
  5. ani som nevedela, že toľko zaujímavých kníh je od slovenských autorov, musím sa polepšiť a kúpiť si aj nejakú od nich :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. toto je skutočne iba hrstka slovenských kníh :) v skutočnosti je ich o mnoho viac, ktoré by stáli za pozornosť :) lenže, to by som v tom roku nemohla nič iné čítať, len slovenské kniha :)

      Odstrániť