utorok 28. mája 2013

Jonas Jonasson - Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Poznáte ten pocit, keď vezmete do rúk knihu, prečítate si anotáciu a zaujme vás a následne vaše srdce zaplesá nad vydarenou obálkou? Presne toto sa stalo, keď som sa dozvedela o knihe Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol.  Hovorila som si, že príbeh bude humorný, plný vtipných scén, pri ktorých sa budem chytať za brucho a moja bránica dostane zabrať. Možno som od knihy príliš veľa  očakávala, ale nič z toho som nedostala.

Allan Karlson oslavuje svoje sté narodeniny a pobyt v domove dôchodcov sa pre neho stáva až príliš stereotypný. Rozum mu nahlodala myšlienka a skôr ako si to stihol uvedomiť, už liezol von oknom. Po jeho úteku sa rozpútava naháňačka a špekulácie či starčeka niekto náhodou neuniesol. Na prvé prečítanie by ste si povedali, že to môže byť naozaj dobrý príbeh, lenže tu sa v mojej hlave usadil malý červík, ktorý mi vždy našepkával, že som po tej knihe nemala siahnuť.

Jonas Jonasson je švédsky autor a kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol je jeho prvotina. Jeho štýl ma vôbec nezaujal a preto sa čítanie tejto knihy pre mňa stalo utrpením. Kniha postrádala dynamickosť a túžobne som chcela otáčať stránky rýchlejšie, aby som knihu prečítala čím skôr. Autor nepíše pútavo aj scéna, ktorá mala vyznieť vtipne ma nudila a tak som sa v duchu tešila na kapitoly z minulosti, ktoré boli pre mňa jediným oživením príbehu.

Tieto kapitoly mi občas vyčarili úsmev na tvári, keďže Allanov život je naozaj pestrý môže sa pochváliť takými skvostami, ako strednutie s Trumanom, jazda autom s Churchillom a mnohými inými situáciami.

Mala som pocit, že kniha je písaná ťažkopádne a dej nebol plynulý. Niekedy vás pri knihe zaujme príbeh, ale ak nie je dobre napísaná, môžete sa akokoľvek snažiť a nezapáči sa vám. Presne toto bolo príčinou, prečo sa mi kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol nepáčila. Miestami ma doslova rozčuľovalo, že som knihu ešte nedočítala a tak som sa do čítania musela nasilu nútiť, čo je pre mňa veľmi zlé znamenie.

Hoci postava Allana je bestarostná a jeho prístup k životu je pozoruhodný nedokázala som si ho obľúbiť ani trošku. Doslova mi bolo jedno čo sa s ním udeje a to sa mi nestáva často. Autor svoje postavy vykreslil plytko, čiže som nemala šancu si ich obľúbiť alebo znenávidieť.  Postáv bolo až príliš veľa a niekedy som sa v ich príbehoch strácala. 

Čo dodať na záver? Nenechajte sa odradiť mojou negatívnou recenziou, pretože kniha by sa vám mohla páčiť. Možno som knihu čítala v zlom čase a možno keby som si ju znova prečítala tak by ma viac oslovila. Avšak, ak autor vydá nejakú ďalšiu knihu s veľkou pravdepodobnosťou po nej nesiahnem.

Moje hodnotenie:


Veľmi pekne sa chcem poďakovať vydavateľstvu IKAR, ktoré mi poskytlo RC výtlačok knihy. Kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol vychádza práve dnes, tak ak vás zaujala anotácia a tak isto aj obálka neváhajte a určite si ju zadovážte.

7 komentárov:

  1. Uf, tak to som prekvapená, lebo aj ja som čítala knihu, v slovenčine a bola neuveriteľná. Jasné, že každý máme iný vkus, milujeme iné žánre, ale tuto muselo dôjsť k chybe: buď si to absolútne nepochopila a nevieš oceniť kvalitu...alebo si čítala inú knihu. Inak si to neviem vysvetliť, pretože práve jeho štýl je vyzretý, pútavý, príbehy majú spád...no proste som v šoku.
    Milica

    P.S. Skús si dávať pozor na gramatiku, preklepy, štylistiku - je tam toho vééééľa! A to určite neprispieva k hodnovernosti tvojho hodnotenia!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý sa na vysvetlenie slova kvalita pozerá inak. Navyše nie každému proste sadne štýl písania, tiež sa určite tebe nepáči nejaká kniha, ktorú Sue vychválila, tak by kludne mohla povedať, že ty kvalitu nepoznáš.
      Proste to pre ňu a ani pre mňa nebol žiadny veľký skvost, väčšinu čítania som sa tiež nudila a rozmýšľala o inom. Nemôže mať každý rovnaký vkus.

      Odstrániť
    2. Ako si sama napísala, každý máme iný vkus, každý z nás miluje rôzne žánre a takisto aj Sue má rada rôzne žánre no stalo sa, že jej táto kniha prosto nesadla isto sa to stáva aj tebe, nepáči sa ti kniha, ktorá sa páči iným to je predsa úplne normálne ale zato netreba človeka zhadzovať, že nedokáže oceniť kvalitu len preto, že neospevuje knihu, ktorá sa zrovna tebe sadla. :)

      Kniha sa Sue ani tu E_V_E nepáčila no ja si ju napríklad i napriek tomu prečítam a som zvedavá ako obstojí u mňa. :)

      Odstrániť
  2. Tiež ma nakoniec nijak extra nezaujala. Mne sa ale skôr páčila prítomnosť ako minulosť, tam som sa viac nudila. Páčilo sa mi ako autor vyrozprával život každej novej postavy 8D takto napísanú knihu som ešte nečítala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mňa to bavilo do takej 50 strany a potom to už šlo dolu z kopca .. príliš veľa postáv a podobne :)

      Odstrániť
  3. Ako som písala už u E_V_E nablogu, ja radím túto knihu k tým vynimočným a originálnym a mne teda veľmi sadla. Dokonca sa určite zaradí k tomu najlepšiemu, čo som za tento rok prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Úprimne, neviem, čo si o tom myslieť. Akože kútikom oka som prečítala pár strán ukážky a keďže tá ukážka bola nuda ako hrom, kašľala som na to. Možno som iba priveľké decko, hovorím si ale už tá ukážka sa mi zdala neuveriteľne suchá. Na túto knihu skrátka nemám, i keď názov je bohovský! :D

    OdpovedaťOdstrániť